Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fraška na UPOL připomíná, že ochrana akademických whistleblowerů u nás neexistuje záměrně

Univerzita v Olomouci není jen jednou další institucí, kde se provalila hniloba akademických nepřístojností. Stejně jako jinde se tam ani neřešila ochrana akademických whistleblowerů, neb nebyla žádoucí. Naopak nežádoucí byli oni.

Mediálně sledovaná fraška kolem nepřístojností na olomoucké univerzitě Palackého graduje už přes půl roku, ale jinak byla před tím tutlána už déle než desetiletí. Původně šlo o zmanipulovaný diagram, jak ukazuje výstižný kreslený vtip:
https://vedavyzkum.cz/komix/vedavyzkum-cz-s-nadhledem/06-2019
který je věrným překreslením experimentálních výsledků, o které v tom olomouckém falzifikátu jde. Vlevo je to, co bylo skutečně získáno z měření před těmi více jak deseti lety a obsahovalo několik píků, kterými se v pokusech projevovala jistá přítomná vedlejší látka. Tyto píky pak ale byly odstraněny, neb by rušily “významný objev”. Vznikl tak zmanipulovaný obrázek vpravo, a vytvořila se legenda o prolomení “učebnicových představ”. Nověji se objevují i informace o dalších tamních nepřístojnostech, ale také neochota je nějak dál vyjasňovat.

Povědomost o zfalšování grafu existovala na olomouckém pracovišti po celé to více jak desetiletí, ale až do nedávna byla úspěšně odkláněna. Pro výstrahu ostatním kritikům byl zvolen RNDr. Čeněk Gregor a v r. 2013 exemplárně postižen potopením své PhD. obhajoby. Ten při ní v důsledku dotazu explicitně komisi informoval o tom zmanipulování diagramu v práci publikované v americkém časopise. Leč byla teatrálně sehrána “velká vlna nevole”, jak stojí v zápise, a pravdomluvný Čeněk Gregor byl exemplárně, byť zcela nespravedlivě potrestán. Byl prostě sprostě křivě obviněn, že takovým “pomlouváním” se sám dopustil “hrubého porušení vědecké etiky”, a od obhajoby byl jednoduše vyhozen. Teprve vloni vznikla na fakultě průchodu pravdy příznivá konstelace akademických funkcionářů. Nastoupilo nové vedení fakulty v čele s děkanem Martinem Kubalou, který na rozdíl od svých předchůdců k věci přistoupil v rámci standardní akademické etiky. Vznikla komise, ve které byli i odborníci mimo okruh olomoucké univerzity. Komise jednoznačně uzavřela, že došlo k podvodu. Věc později projednala i univerzitní etická komise a došla k témuž závěru. V návaznosti na to následovala omluva Čeňku Gregorovi od děkana, což je první krok k velmi opožděné nápravě. Druhým krokem by mělo být zrušení té  zmanipulované obhajoby z r. 2013, nejspíš asi rozhodnutím akademického senátu fakulty nebo univerzity. Tím by se otevřela cesta k nové obhajobě za standardních podmínek, leč tento krok je zatím ještě v mlhách.

K vědeckým nepřístojnostem dochází ve všech rozvinutých zemích, v tom Česko není výjimkou. U nás však fakticky není dodnes ve vědě a výzkumu vytvořen spolehlivý systém na vyjasňování a postihování akademických nepřístojností. V USA již v r. 1992 vyšla tiskem doporučená pravidla, a to péčí tří vedoucích akademických institucí země:

Vzhledem k naším rozvojovým poměrům je zajímavé třeba doporučení 11., požadující ochranu whistleblowerů (u nás se pro ně navrhoval termín sojka, ale zatím se neujal, nakonec dodnes ani není slibovaný zákon na jejich ochranu, tak na co český termín). Což je právě přesně role, které se v Olomouci poctivě zhostil Čeněk Gregor - a byl za to nespravedlivě postihován:

Na našich institucích sice pro-forma existují nějaké etické kodexy, jsou ale vágní a obsahují málo konkrétních závazných opatření. Když se třeba podíváte do Etického kodexu výzkumných pracovníků AV ČR, tak tam samozřejmě nějakou ochranu whistleblowerů nenajdete. Těžko tam může být, když třeba nečestným čestným předsedou té instituce je totalitní kariérní denunciant, a za řečení této tristní pravdy se tam vyhazuje na hodinu. Kdo si chce o té obludnosti přečíst v literárně vytříbené formě, nechť si počte ve dvou tomu věnovaných stránkách v pamětech předsedy (v letech 1985-89) bývalé ČSAV Josefa Římana, vydaných v r. 2017 společně s popularizátorem vědy Františkem Houdkem v nakladatelství Galén pod názvem: Od pluhu do senátu a zpátky. Podobně sice v institucích existují etické komise nebo ruzné dozorčí orgány - např. Akademie třeba má jak Etickou tak Dozorčí komisi. Pokud však tyto akademické orgány jsou na nějaké nepravosti upozorněny, tak zpravidla vůbec ani neodpoví. Ale pak si do výroční zprávy chladnokrevně napíší, že neobdržely žádne podněty. A taky třeba v tom  Etickém kodexu AV ČR samozřejmě chybí pravidlo, že ty orgány projednávají VŠECHNY došlé podněty, a to přesně stejným předem daným způsobem. Ta solidní úroveň jednání, kterou prokázala olomoucká etická komise, je v podmínkách Akademie dosud beznadějně nedosažitelná.

Pro nalezení cesty z takového marastu by mohl inspirovat postup zvolený v sousedním Německu. I tam mají příběhy podvodné vědy, např. v medicíně falzifikátorskou dvojici Marion Brach(-ová) a Friedhelm Herrmann. Aby se vůbec umožnilo šetření úmyslně blokovaných podnětů, a pokud možno zabránilo perzekuci jejich podavatelů, byl už v devadesátých letech vytvořen úřad Německého výzkumného ombudsmana s celostátní působností. Pokud by něco takového existovalo (a poctivě fungovalo bez vlivu morální korupce) u nás v r. 2013, nikdy by olomoucká kauza nedosáhla svého dnešního rozsahu, a perzekuce Čeňka Gregora by naopak byla záhy napravena. Stejně tak, pokud by v devadesátých letech existoval Ombudsman českého výzkumu, stačilo by tehdy změnit jen adresáta podání o tom totalitním kariérním denuncianství:
 

ASAVCR1994A.png

            [ Standardní pdf matriálů: https://app.box.com/s/pf4naee9bfredkmz6gpz09uymu4g27sa ]

 

OtDoASAVCR1994B.png

            [ Standardní pdf matriálů: https://app.box.com/s/pf4naee9bfredkmz6gpz09uymu4g27sa ]

OtDoASAVCR1994C.png

a Akademie by byla ušetřena toho přes čtvrt století zuby-nehty perpetuálního vylhávaní.  O potřebě takovéto instituce se dnes hovoří i na Slovensku:
https://vedavyzkum.cz/blogy-a-rozhovory/jozef-hvorecky/ombudsman-pre-akademicku-etiku
S jistotou ale bohužel můžeme říct, že třeba vedení Akademie tuto myšlenku rozhodně podporovat nebude, podobně jako svého času velmi nepodporovalo úsilí poslanců o ukončení nemravné praxe nevolnických akademických termínovaných kontraktů perpetuálně obnovovaných v případě 'loajálnosti'  (neb - ach, tak kouzelně snadno - umožňují zbavit se každého nehodícího se kritika).

Foto u perexu: Symboly poznání lemující střechu budovy Národní akademie věd ve Washingtonu D.C.z r. 1924, použité i na obálce amerických akademických pravidel  z r. 1992.

____________

[hniloba@AVCR  neboli  Akademická špína v krystalicky čisté formě:  Část XVIII.]
XVII. díl seriálu: https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=717498
XIX. díl seriálu: https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=730418

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

webNKP

 

 

 

 

 

Autor: Zdenek Slanina | neděle 15.9.2019 15:33 | karma článku: 42,80 | přečteno: 12620x
  • Další články autora

Zdenek Slanina

Letadlo: Soubor součástek letících v těsné formaci (co z ní - od nedávna - občas odpadají)

Na hoření bonmot (Letadlo je soubor součástek letících v těsné formaci) jsem narazil už před lety a nyní jsem si na nej vzpomenul. Letadla Boeing totiž od začátku roku postihla už řada podivných technických závad, zatím bez obětí.

15.4.2024 v 5:22 | Karma: 13,37 | Přečteno: 318x | Věda

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma: 33,82 | Přečteno: 725x | Věda

Zdenek Slanina

Přírodní (a tedy přirozené) skleníkové jevy: Venuše a její sopečné aktivity

Na Venuši se skleníkový jev vymkl kontrole. Vysvětlení by mělo být v hojných sopečných aktivitách. Ty do atmosféry uvolnily množství skleníkových plynů. A proč se tzv. přírodní či přirozené skleníkové jevy nesměly zkoumat v Praze?

4.3.2024 v 5:22 | Karma: 39,62 | Přečteno: 634x | Věda

Zdenek Slanina

Nebe nad Pacifikem: Výpadek z AlaskaAir1282 měl o dost drsnějšího předchůdce v AlohaAir243

Nedávná letecká nehoda na tokijském letišti Haneda 2. ledna 2024 je považována za svého druhu zázrak. A nám pamětníkům z Pacifiku připomenula dokonce několik jiných srovnatelných zdejších zázraků - jako let č. 243 z 28.dubna 1988.

6.2.2024 v 5:22 | Karma: 41,74 | Přečteno: 806x | Věda

Zdenek Slanina

Ano, zázraky na japonském leteckém nebi se dějí – jeden u hory Fudži zachránil 677 životů

Ve středu 31.1.2001 odpoledne, 2 letouny Japonských aerolinií dělila od srážky ve výšce cca 11km vzdálenost jen asi deseti metrů. Všechny žívoty na palubách však zachránil jeden z pilotů nepovoleným přechodem do střemhlavého letu.

17.1.2024 v 5:22 | Karma: 43,61 | Přečteno: 1054x | Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:09

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Přítelkyni polil hořlavinou a zapálil. Muž dostal za vraždu sedmnáct let

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  11:07

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 121
  • Celková karma 32,14
  • Průměrná čtenost 8230x
Z meho (nestandardniho) CV: Jiz vice jak 2, a 2, a 2x2x2, a dvacetdva roku prazdnin na PacificRim, zejmena v NW segmentu. Na takovou expedici snu vas muze vyslat treba i nase akademie ved, ta dokonce nekdy velmi rada a agilne. To kdyz kupr. bona fide opravite chyby v pracech nektereho jejiho 'cestneho' predsedy, jeho hyperinflatovane ego to psychicky neunese, a ten ethicky gigant v mladicke ci jake nerozvaznosti ....... Zbytek ale az, m.j., obcas v blogu. A varovani pro ctenare z akademy: Uz jen cetba meho subverzniho blogu muze vest ke ztrate nejen iluzi, ale i zamestnani tamtez (taky se sleduje email, jestli nekdo nepise - horribile dictu - ze ten 'cestny' predseda je obycejny prolhany totalitni karierni .....). Ze neverite - tak pojdte a poslyste. Ale budou zde i pozitivni temata, pravda jen ze svetove vedy.

Rikat pravdu o tom tristnim ceskem akademickem etickem propadu neni nejakou mou prioritou, temata ze svetove vedy jsou zajiste zajimavejsi. U tech ceskych akademickych vaudevillu jde spis jen o otravnou povinnost. A o to, aby se podle potreby neprepisovala akademicka historie. Neb proti tomu zatim neco delat muze jen malokdo. A akademicke vedeni bude zcela jiste jen dal ucelove mlzit, zuby nehty branit pravde, lhat az se budou hory jeste vice zelenat (coz se bude moct vykazovat i jako prispevek redukci globalniho oteplovani - voila, hned 2 dalsi akademicke Potemkinovy vesnice jednou ranou). Maj totiz HRUZU odklonit se od posvatneho prikazu meho OUDa [Osobniho UDavace (kr.jm.Gardener)]: Rückkehr unerwünscht! Nedavno jim to perpetualni bezostysne lhani (po 3 desetiletich) ale zkomplikovaly pameti expredsedy CSAV ak. J. Římana. V nich je to lidske selhani toho meho OUDa literarne vytribenou formou popsano i s takrikajic OUDovou navstivenkou. Holt - i akademicka ryba muze nekdy hnit od hlavy, coz zde dalo vzniknout prilezitostne reality show: hniloba@AVCR.

Seznam rubrik