Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co se bude v pátek 27.4.2018 pít na 38. rovnoběžce v Koreji už víme

V pátek 27.4.18 dojde k setkání vrcholných představitelů ze severní a jižní části rozděleného Korejského poloostrova, a to v demilitarizovaném území Pchanmundžom na 38. rovnoběžce. Může vést od příměří v r.1953 k mírovým smlouvám.

V pátek 27. dubna dojde k setkání vrcholných představitelů ze severní a jižní části rozděleného Korejského poloostrova, a to v demilitarizovaném území Pchanmundžom na 38. rovnoběžce. Demilitarizovaná zóna je přibližně 4 km široké nárazníkové pásmo procházející napříč poloostrovem. Tato hranice původně vznikla narychlo už v r. 1945 jako styková demarkační čára mezi sovětskými a americkými vojsky. Rudá armáda zaútočila dle ujednání z Jalty na japonské pozice v okupovaném Mandžusku v noci z 8. na 9. srpna 1945 (dohoda zněla - do tří měsíců od konce války v Evropě). V další fázi této kampaně pak obsadila i severní polovinu Korejského poloostrova, a americká armáda pak vstoupila na polovinu jižní v září, až po formálním podpisu japonské kapitulace. K okupaci Koreje došlo proto, že spojenci nepřepokládali, že po období tuhé japonské anexe 1910-45 bude země okamžitě připravena na vlastní vládu. A také neočekávali brzkou japonskou kapitulaci. Ona demarkační linie z r. 1945 je dosti blízká, nikoliv však totožná s dnešní demilitarizovanou zónou vytýčenou v rámci příměří v Korejské válce. To bylo dojednanáno 27.7.1953 právě v Pchanmundžomu, přičemž byla zafixována tehdejší linie fronty (obě hranice fakticky mají jen jeden společný bod). Tak skončila Korejská válka, která si vyžádala na 2,8 milionů obětí. Československo bylo spolu s Polskem, Švédskem a Švýcarskem členem mezinárodní komise dohlížející na dodržování tohoto příměří.

Po 65 letech od skončení Korejské války se nyní rýsuje cesta k podepsání mírových smluv. K tomu bude třeba ještě mnoha jednání. Nakonec není ani jasné, k jakému sblížení stanovisek dojde na setkání 27. dubna. Ale jako jistý signál konstruktivní atmosféry lze brát, že obě strany uvolnily informace o konferenčním jídelníčku. Jih připravil pozornost pro severokorejského vůdce, souvisící s jeho studiem na švýcarské střední škole. Připomínkou těch jeho studentských let má totiž být švýcarská specialita z brambor známá jako rösti, podobná našemu bramboráku. Dlužno podotknout, že třeba v Japonsku se brambora dodnes považuje za delikatesu, neb se pěstuje jen v menším rozsahu na severním ostrově Hokkaidó. Dalším chodem má být mořská ryba z oblasti, ze které pochází jihokorejský předák. Sever bude reprezentován vyhlášenými studenými nudlemi připravenými šéfkuchařem ze specializované pchongjangské restaurace, která má pobočky i v Číně. Z dalších chodů to třeba bude i známé korejské grilované hovězí. Jeden pokrm má mít původ i přímo z demilitarizované zóny. A pít se má vybraná pálenka munbaeču, původně nápoj královského dvora, produkovaný v okolí Pchongjangu, dnes však vyráběný i na Jihu. Jejím základem je pšenice, proso a sorghum neboli čirok s obsahem alkoholu kolem 40% (z toho čiroku se vyrábí i nejvyhlášenější čínský destilát kaoliang, ten může jít i přes 60%).

Zamýšlený speciální konferenční dezert již stačil i vyvolat mezinárodní kontraverzi. Jde o pochoutku na bázi manga, na které je ale vyveden modrý obrys korejského poloostrova. Příčinou kontraverze jsou dvě malé modré tečky u východního pobřeží, přesněji ta menší z nich (ta větší se jmenuje Ulleungdo či také Argonaut Island, a není sporná). Obě části poloostrova se shodují, že i ta menší tečka historicky patří Koreji, a to pod jménem Dokdo (soustroví má i anglický název - Liancourt Rocks). Fakticky jde o dva ostrůvky a několik desítek spíše jen útesů. Avšak Japonsko, které je už od války nekontroluje, si souostroví nadále nárokuje pod jménem Takešima. Proti vyobrazení proto již vydalo protestní nótu. Není to zdaleka poprvé, kdy Japonsko v této otázce protestovalo. Bylo tomu tak i třeba při návštěvě Donalda Trumpa v Seoulu, kdy tento byl tehdy častován pochoutkou z ryby ulovené právě ve vodách kolem Dokdo. A bylo tomu tak i při nedávné zimní olympiádě, kdy se pro korejské účastníky používala vlajka se stejným modrým symbolem. Ale sporné Dokdo bylo tehdy kompromisně vyobrazeno jen na verzi, která se objevila pouze při nácviku.

Co bude při hostině je tak už známo. Na výsledky jednání, ke kterému zasedne z každé strany sedm vyjednávačů kolem oválného stolu o symbolické šířce 2018 mm, je třeba ještě vyčkat. V každém případě, 7 je pro Korejce šťastné číslo, podobně jako 8 pro Číňany a Japonce.

Postscript:  A tak se mohlo očekávat, že setkání Kim-Trump by mělo připadnout na 27. či 17. či 7. května nebo června - leč nakonec bylo oznámeno datum 12.6. (tedy aritmetický průměr z 7 & 17 -  tak říkajíc na půli cesty). Ale třeba by taky později mohlo i dojít na Nobelovu cenu míru pro trojici Kim-Moon-Trump (pokud by to s ohledem na Donalda nezablokovalo hnutí Me2, bojující za zneuctěnou umělkyni Stormy Danielsovou - viz. dění kolem Nobelovy ceny za literaturu).  Donald Trump sice 24.5. od setkání dočasně ustoupil, leč už 26.5. se v demilitarizovaném území Pchanmundžom (tentokrát ve výstavné budově na severokorejské straně) opět sešli oba vrcholní korejští představitelé a podpořili myšlenku setkáni Trumpem znejistěného. Následně pak 1.6. Trump, po jednání v Bílém domě s ex-šéfem severokorejské vojenské zpravodajské služby, potvrdil setkání v Singapuru, a to jako začátek postupného sbližovacího procesu krok za  krokem.

Foto u perexu:  Snímek od organizátorů setkání zachycující předpokládaný zákusek s modrým symbolem sjednoceného poloostrova.  

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

webNKP

 

 

 

 

 

Autor: Zdenek Slanina | čtvrtek 26.4.2018 23:59 | karma článku: 38,32 | přečteno: 5624x
  • Další články autora

Zdenek Slanina

Letadlo: Soubor součástek letících v těsné formaci (co z ní - od nedávna - občas odpadají)

Na hoření bonmot (Letadlo je soubor součástek letících v těsné formaci) jsem narazil už před lety a nyní jsem si na nej vzpomenul. Letadla Boeing totiž od začátku roku postihla už řada podivných technických závad, zatím bez obětí.

15.4.2024 v 5:22 | Karma: 13,37 | Přečteno: 318x | Věda

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma: 33,82 | Přečteno: 725x | Věda

Zdenek Slanina

Přírodní (a tedy přirozené) skleníkové jevy: Venuše a její sopečné aktivity

Na Venuši se skleníkový jev vymkl kontrole. Vysvětlení by mělo být v hojných sopečných aktivitách. Ty do atmosféry uvolnily množství skleníkových plynů. A proč se tzv. přírodní či přirozené skleníkové jevy nesměly zkoumat v Praze?

4.3.2024 v 5:22 | Karma: 39,62 | Přečteno: 634x | Věda

Zdenek Slanina

Nebe nad Pacifikem: Výpadek z AlaskaAir1282 měl o dost drsnějšího předchůdce v AlohaAir243

Nedávná letecká nehoda na tokijském letišti Haneda 2. ledna 2024 je považována za svého druhu zázrak. A nám pamětníkům z Pacifiku připomenula dokonce několik jiných srovnatelných zdejších zázraků - jako let č. 243 z 28.dubna 1988.

6.2.2024 v 5:22 | Karma: 41,74 | Přečteno: 806x | Věda

Zdenek Slanina

Ano, zázraky na japonském leteckém nebi se dějí – jeden u hory Fudži zachránil 677 životů

Ve středu 31.1.2001 odpoledne, 2 letouny Japonských aerolinií dělila od srážky ve výšce cca 11km vzdálenost jen asi deseti metrů. Všechny žívoty na palubách však zachránil jeden z pilotů nepovoleným přechodem do střemhlavého letu.

17.1.2024 v 5:22 | Karma: 43,61 | Přečteno: 1054x | Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 121
  • Celková karma 32,14
  • Průměrná čtenost 8230x
Z meho (nestandardniho) CV: Jiz vice jak 2, a 2, a 2x2x2, a dvacetdva roku prazdnin na PacificRim, zejmena v NW segmentu. Na takovou expedici snu vas muze vyslat treba i nase akademie ved, ta dokonce nekdy velmi rada a agilne. To kdyz kupr. bona fide opravite chyby v pracech nektereho jejiho 'cestneho' predsedy, jeho hyperinflatovane ego to psychicky neunese, a ten ethicky gigant v mladicke ci jake nerozvaznosti ....... Zbytek ale az, m.j., obcas v blogu. A varovani pro ctenare z akademy: Uz jen cetba meho subverzniho blogu muze vest ke ztrate nejen iluzi, ale i zamestnani tamtez (taky se sleduje email, jestli nekdo nepise - horribile dictu - ze ten 'cestny' predseda je obycejny prolhany totalitni karierni .....). Ze neverite - tak pojdte a poslyste. Ale budou zde i pozitivni temata, pravda jen ze svetove vedy.

Rikat pravdu o tom tristnim ceskem akademickem etickem propadu neni nejakou mou prioritou, temata ze svetove vedy jsou zajiste zajimavejsi. U tech ceskych akademickych vaudevillu jde spis jen o otravnou povinnost. A o to, aby se podle potreby neprepisovala akademicka historie. Neb proti tomu zatim neco delat muze jen malokdo. A akademicke vedeni bude zcela jiste jen dal ucelove mlzit, zuby nehty branit pravde, lhat az se budou hory jeste vice zelenat (coz se bude moct vykazovat i jako prispevek redukci globalniho oteplovani - voila, hned 2 dalsi akademicke Potemkinovy vesnice jednou ranou). Maj totiz HRUZU odklonit se od posvatneho prikazu meho OUDa [Osobniho UDavace (kr.jm.Gardener)]: Rückkehr unerwünscht! Nedavno jim to perpetualni bezostysne lhani (po 3 desetiletich) ale zkomplikovaly pameti expredsedy CSAV ak. J. Římana. V nich je to lidske selhani toho meho OUDa literarne vytribenou formou popsano i s takrikajic OUDovou navstivenkou. Holt - i akademicka ryba muze nekdy hnit od hlavy, coz zde dalo vzniknout prilezitostne reality show: hniloba@AVCR.

Seznam rubrik