Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Před sedmdesáti roky byl popraven Lavrentij Pavlovič Berija, předposlední ze šéfů NKVD

První tři šéfové NKVD (později přejmenované na KGB, pak na FSK, a pak na FSB) byli popraveni, tím třetím byl před sedmdesáti roky, 23. prosince 1953, Lavrentij Pavlovič Berija, pocházející z Gruzie stejně jako Džugašvili-Stalin.

První tři šéfové NKVD (později přejmenované na KGB, pak na FSK, a pak na FSB) byli popraveni, tím třetím byl před sedmdesáti roky, 23. prosince 1953, Lavrentij Pavlovič Berija, pocházející z Gruzie stejně jako Džugašvili-Stalin. To sehrálo roli, když se Stalin v roce 1938 rozhodl učinit Beriju nástupcem Ježova v čele NKVD. V roce 1947 Berija dostává hodnost maršála. V letech 1945-1953 formálně vedl program vývoje jaderné bomby. 

V březnu 1953 umírá Stalin. Předsedou vlády se na dva roky stává Georgij Maximilianovič Malenkov. Na začátku devadesátek, když jsem po desetiltém úsilí mohl konečně vyjet na Humboldtovo stipendium na Ústav Maxe Plancka v Mainzu, jsem se tam setkal s jeho synem, Malenkovem mladším, obírajícím se popisem a předpovědmi vlastností roztoků. Malenkov mladší příležitostně hovořil i o méně známém historickém dění v Moskvě. Zatímco Malenkov starší se v tom roce 1953 stal předsedou vlády, na pozici jeho náměstka se dostal Berija. Lidé jako Nikita Sergejevič Chruščov, který se stal šéfem strany, nebo i Malenkov si ovšem uvědomovali, že Berija by byl schopen rozpoutat nějaké nové velké čistky. Chruščovovým spojencem bylo velení armády, které si dobře pamatovalo likvidace v armádě v třicátých letech. Chruščov takto připraven na Beriju zaútočil na zasedání 26. června 1953. Po obvinění ze zločinů byl Berija okamžitě zatčen. Pokyn k tomu fakticky vydal před-připravenym tlačítkem právě Malenkov - šlo o dohodnutý signál pro armádní důstojníky v čele s maršálem Žukovem. Zaskočený Berija se vrhl ke svému kufříku, ale byl zadržen. Existující spekulace, že v něm měl svou zbraň. Až do noci drželi Beriju v Kremlu, a teprve pod rouškou tmy jej převezli do bunkru na moskevském armádním velitelství. Do moskevských ulic byla povolána obrněná vozidla pro případ, že by se ozbrojenci patřící pod NKVD pokusili svého šéfa osvobodit. Podle zprávy z amerického velvyslanectví mělo jít mimo jiné o 12 obrněných transportérů, 20 tanků T34, a přes dvacet samohybných děl.

Zpráva o Berijově zatčení byla zveřejněna v novinách Pravda 10. července 1953 (aniž by se obvinění ještě specifikovala). Teprve 17. prosince 1953 bylo v tisku oznámeno, že prokuratura připravila obžalobu a předala ji soudu. A pak 23. prosince 1953 byl vynesen rozsudek soudu, kterému předsedal maršál Koněv. Po jeho skončení byl Berija neprodleně popraven. Kolovaly však i verze, že byl zastřelen již před procesem, a že u soudu figuroval jeho dvojník. Dokonce existovala i verze, že byl ve skutečnosti zastřelen již při zatýkání, a že se na střelbě měl podílet i Chruščov. Podle dostupných informací se ale toto dnes považuje jen za mýty. Berijovo zneužívání moci bylo fakticky pojmenováno teprve až zveřejněním Chruščovovy zprávy o zločinech stalinismu z roku 1956. Ale již na Jaltské konferenci Stalin představil Beriju americkému presidentu Rooseveltovi s výstižnou charakteristikou “můj Himmler”. Dnes patři Berija do dlouhého seznamu psychopatů chorobně toužících po moci, kteří kvůli tomu v historii za sebou zanechali mnoho zla.

Berijův konec znamenal začátek pozvolného tání. U nás mohlo být jedním z jeho prvních signálů propuštění z vězení Artura Londona, jednoho z těch tří členů tzv. Protistátního spikleneckého centra, kteří v roce 1952 dostali jen doživotí (tomu se během vyšetřování mělo dostat ujištění "zničíme tě, ať se přiznáš nebo ne"). Ten byl v červenci 1955 z vězení převezen do plicního santoria (od mládí trpěl tuberkulózou), samotný rozsudek nad ním byl zrušen pak až v roce 1956. O svých zkušeností z vyšetřování vydal později ve Francii knihu Doznání. Větší propouštění u nás přinesly však až amnestie v šedesátých letech.

Nicméně v některých případech ovšem ty estébácké praktiky - zavedené poradci vyslanými NKVD (např. N. I. Makarov, M. T. Lichačev, V. A. Bojarskij a A. D. Besčastnov) - pokračovaly u nás i později. A i tehdy oběť udání mohla být vystavena i riziku trestu smrti - viz třeba případ nebohého Jiřího Ganse, kterému nakonec (v roce 1977) skutečně hrozil provaz:
https://taborsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/pripad-utyrani-milovnika-americke-hudby-i-20160703.html
https://prachaticky.denik.cz/zlociny-a-soudy/pripad-utyrani-milovnika-americke-hudby-ii-20160703.html
https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/gans-premium-stb-politicky-vezen-budejovice.A200117_122314_budejovice-zpravy_epkub

TrestSmrtiProvazem

Nebo dodnes nenapravená kauza Alexandra Ereta:
https://blisty.cz/art/116576-jak-se-ceske-soudnictvi-vyrovnava-s-komunistickou-minulosti-tvari-v-tvar-moralnim-dusledkum-postoje-delal-jsem-jen-svou-praci.html
V lepším případě takové obvinění mohlo vynést oběti deset i více let ve Valdicích v podzemních kobkách:
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/komunisticka-prokuratorka-zustane-bez-trestu/r~i:article:600750/
Ale ty estebácké praktiky jsou bohužel občas možné i dnes. Stačí třeba připomenout vysloveně urválkovské narafičení vykonstruovaného, zjevně objednaného vyfabrikovaného kompra proti ex-řediteli ŘSD Michalu Halovi:
https://www.ceska-justice.cz/2022/05/nepamatuji-se-omlouvat-se-nebudu-uvedla-u-soudu-zalobkyne-z-pripadu-nezakonneho-stihani-byvalych-sefu-rsd/
Jiným odiózním případem jsou praktiky nesolidního znalce Jiřího Strause, známé jako Matematika zločinu:
https://denikreferendum.cz/clanek/29876-rozhovor-s-brit-jensen-a-magdalenou-sodomkovou-rozhlas-cenzuruje-nasi-praci
https://art.ceskatelevize.cz/inside/kdo-vsechno-se-dokaze-prepocitat-matematika-zlocinu-jako-kniha-tGwuE
http://mluveny.panacek.com/radiodokument/195763-matematika-zlocinu-15-2018.html
Nebo falšování výpovědí soudcem Alexandrem Sotolářem, které by při rutinním běhu české justice dostalo nevinné do vězení. V právním státě by takový soudce nejen musel skončit, ale musel by skončit i ve vězení za zneužívání úřední moci - u nás se mu dohromady skoro nic nestalo:
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/libor-vavra-alexander-sotolar-josef-baxa-soud-soudnictvi-opencard_2007300600_sto
Jednoho napadnou dvě motivace. Buď jde o psychopatickou osobnost, kterou těší škodit lidem. Nebo šlo o pomoc bývalé st. zástupkyni Máchové, která fakticky kauzu OpenCard úspěšně zametla pod koberec - dodnes se nad tím jejím zametáním zavřela voda, leč je stíhána za korupci v jiné kauze:
https://echo24.cz/a/HPX45/zpravy-domaci-kauza-bereta-soud-poslal-zalobkyni-machovou-vezeni
Ale všimněte si - Bradáčová žádala jen podmínku (jinak se tomu říká Kasta nedotknutelných, nakonec jako ten falešný hráč Sotolář). Navíc se ale taková falšovatelská sotolářovština - hlavně v podobě účelového, záměrného zkreslování, ohýbání faktů ze spisu - v české justici používá bohužel relativně běžně a je jen obtížně napravitelná. Systém ji totiž prostě bere jako samozřejmou užitečnou praktiku šetřící čas té Kasty nedotknutelných.

V zemi, kde je možné, že prokuratura urválkovsky jak v padesátých letech, a přitom BEZTRESTNĚ, vyrábí falešné kompro, aby mohla na něčí přání zavřít někoho nevinného, musí vpodstatě každý počítat s tím, že si nějací gangsteři mohou objednat podobný podraz i na něj - pokud jim bude nějak překážet. Mimochodem - poměry v české justici výstižně popisuje bývalý disident Jan Urban:
https://hlidacipes.org/jan-urban-zkorumpovany-cesky-system-hledani-spravedlnosti-a-pouceni-z-havla/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

 Nakonec sám mám zkušenost, jak se třeba tito  reprezentanti akademického vedení:

snažíili (neúspěšně) znemožňovat i působení v cizině - vyrobil se třeba ujetý, ba až ulítlý, lživý paskvil:

JHMC zacatek

Ó ano, to o čem tak úpěnlivě hýkají je můj Otevřený dopis už z kraje devadesátek, určený Akademickém sněmu AVČR pojednávající totalitní udavačství jednoho polistopadového akademického papaláše (které mělo, m.j., znemožnit napravování udavačových vědeckých nesmyslů):
https://app.box.com/s/pf4naee9bfredkmz6gpz09uymu4g27sa
který jsem různě distribuoval, samozřejmě třeba taky všem nově zvoleným akademickým vedením, nebo třeba též akademické Dozorčí komisi či Etické komisi:

OtDioIllA

A esencí toho mého otevřeného dopisu byla tato (vše-říkající) pasáž:

OtDoIllB

No, a na tento jasný otevřený dopis jsem žádnou odpověď nedostal dodnes - vyvolal jen zběsilé vylhávání a pomlouvání mé osoby ze strany Akademie, trvající taky podnes.  A přitom šlo o skutečně nemravné udání mé osobní korespondence s emigrantem. Takovou věc za totality mohl spáchat jen opravdový psychopat.

 A tak se tedy vycucal z prstu i ten hoření zcela smyšlený nesmysl, že jsem 'jako' svůj otevřený dopis posílal na náklady nějaké instituce. Jenže tu lež si prostě z prstu vycucat museli, aby do toho svého mafiánství ta zahraniční pracoviště aspoň nějak podloudně vtáhli. Pochopitelně, že jsem svůj otevřený dopis nikdy přes žádné pracoviště neposílal - už právě proto, aby je nějaký šibal do toho vylhávání z Czech-made udavačství nechtěl nějak zlomyslně přímíchávat. Nakonec ta jejich sprostá lež stejně neměla dlouhého života. A stejně tak jsem emailoval výlučně z yahoo.com. Přitom samozřejmě pouhé projití knihy univerzitní pošty okamžitě ukázalo, že jsem vůbec nikdy nic přes univerzitu do vlasti neposílal. Ovšem, že si pak každý soudný člověk musel říct, co to je na té Akademii v Praze za opravdu divné, rozložené a prolhané poměry. A podobně jako vylhávací pomůcka vznikl i vpravdě bizarní dopis tří akademických hodnostářů (pod který by se normální člověk hádám nepodepsal ani ve stavu silné podroušenosti), který hned zkraje začínal úderným otevíracím sloganem:

ipmzacatekL

A pod toto úspěšné odhalení terorismu se podepsali tři příslušnící akademické kasty nedotknutelných:

ipmkonecB

Leč ani tato jejich lež nevedla k nějakému mému stíhání za (neexistující) terorismus - i když byla příslušným organům podstrčena (právě proto se tam taky prsklo moje datum narození). Na druhou stranu ale ani nedošlo na logické stíhání těch prolhaných akademických papalášů za zjevná křivá obvinění - holt ještě zdaleka nejsme právní stát. Samozřejmě, že pokud je Akademie v rukou lidí, kteří nemají problém se podepisovat pod takovéto lži, nesmysly, zcela křivá kriminální obvinění, tak je pochopitelné, že se tam cirkulárně dějí různé podivnosti, které ji nutně dál zbavují důvěryhodnosti:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-auditor-v-akademii-ved-panoval-strach-vedeni-dostavalo-kritiky-pod-tlak-235083

Ovšem, že se pod ty lži podepisovali, neb věděli, že zametání pod koberec totalitního udavačství toho akademického papaláše bude oceněno - v tomto bez-zásadovém režimu Akademie funguje už tři desetiletí. Kdo se odvážil tyto opravdu nezdravé poměry kritizovat, byl vyhozen - viz třeba moje poznámka v LN 15.2.22:

LN150222

Přitom to samotné hoření totalitní udavačství je už od roku 2017 popsáno i na dvou stranách knižních pamětí ex-předsedy ex-ČSAV akademika J. Římana [J.Říman, F.Houdek: Od pluhu do senátu a zpátky, Galén 2017], ovšem tato kniha se vůbec nesmí v Akademii dodnes zmínit -- no přece proto, že uvádí pravdu (viz třeba moje poznámka v LN 22.10.19):

A tak akademické vedení jen dál zuby-nehty brání každé možnosti nějakému řečení pravdy o té trapnosti, a naopak jen produkuje ty své kamuflážní nesmysly:
http://fragmenty.cz/index.php/spolecnost/item/2435-dva-zamky-plny-historiku-by-se-neodvazily-nebot-denunciantem-je-zahradnik

Foto u perexu: L. P. Berija - na snímku z návštěvy u Stalina v r. 1931: https://en.wikipedia.org/wiki/Lavrentiy_Beria#/media/File:Lavrenti_Beria_Stalins_family.jpg

____________

[hniloba@AVCR neboli Akademická špína v krystalicky čisté formě: Část LVIII.]
LVII. díl seriálu: https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=809240
LIX. díl seriálu: https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=813863

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

webNKP

 

 

 

 

Autor: Zdenek Slanina | úterý 26.12.2023 5:22 | karma článku: 44,56 | přečteno: 1340x
  • Další články autora

Zdenek Slanina

Letadlo: Soubor součástek letících v těsné formaci (co z ní - od nedávna - občas odpadají)

Na hoření bonmot (Letadlo je soubor součástek letících v těsné formaci) jsem narazil už před lety a nyní jsem si na nej vzpomenul. Letadla Boeing totiž od začátku roku postihla už řada podivných technických závad, zatím bez obětí.

15.4.2024 v 5:22 | Karma: 13,41 | Přečteno: 332x | Věda

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma: 33,94 | Přečteno: 739x | Věda

Zdenek Slanina

Přírodní (a tedy přirozené) skleníkové jevy: Venuše a její sopečné aktivity

Na Venuši se skleníkový jev vymkl kontrole. Vysvětlení by mělo být v hojných sopečných aktivitách. Ty do atmosféry uvolnily množství skleníkových plynů. A proč se tzv. přírodní či přirozené skleníkové jevy nesměly zkoumat v Praze?

4.3.2024 v 5:22 | Karma: 39,67 | Přečteno: 647x | Věda

Zdenek Slanina

Nebe nad Pacifikem: Výpadek z AlaskaAir1282 měl o dost drsnějšího předchůdce v AlohaAir243

Nedávná letecká nehoda na tokijském letišti Haneda 2. ledna 2024 je považována za svého druhu zázrak. A nám pamětníkům z Pacifiku připomenula dokonce několik jiných srovnatelných zdejších zázraků - jako let č. 243 z 28.dubna 1988.

6.2.2024 v 5:22 | Karma: 41,78 | Přečteno: 819x | Věda

Zdenek Slanina

Ano, zázraky na japonském leteckém nebi se dějí – jeden u hory Fudži zachránil 677 životů

Ve středu 31.1.2001 odpoledne, 2 letouny Japonských aerolinií dělila od srážky ve výšce cca 11km vzdálenost jen asi deseti metrů. Všechny žívoty na palubách však zachránil jeden z pilotů nepovoleným přechodem do střemhlavého letu.

17.1.2024 v 5:22 | Karma: 43,63 | Přečteno: 1067x | Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

  • Počet článků 121
  • Celková karma 32,20
  • Průměrná čtenost 8230x
Z meho (nestandardniho) CV: Jiz vice jak 2, a 2, a 2x2x2, a dvacetdva roku prazdnin na PacificRim, zejmena v NW segmentu. Na takovou expedici snu vas muze vyslat treba i nase akademie ved, ta dokonce nekdy velmi rada a agilne. To kdyz kupr. bona fide opravite chyby v pracech nektereho jejiho 'cestneho' predsedy, jeho hyperinflatovane ego to psychicky neunese, a ten ethicky gigant v mladicke ci jake nerozvaznosti ....... Zbytek ale az, m.j., obcas v blogu. A varovani pro ctenare z akademy: Uz jen cetba meho subverzniho blogu muze vest ke ztrate nejen iluzi, ale i zamestnani tamtez (taky se sleduje email, jestli nekdo nepise - horribile dictu - ze ten 'cestny' predseda je obycejny prolhany totalitni karierni .....). Ze neverite - tak pojdte a poslyste. Ale budou zde i pozitivni temata, pravda jen ze svetove vedy.

Rikat pravdu o tom tristnim ceskem akademickem etickem propadu neni nejakou mou prioritou, temata ze svetove vedy jsou zajiste zajimavejsi. U tech ceskych akademickych vaudevillu jde spis jen o otravnou povinnost. A o to, aby se podle potreby neprepisovala akademicka historie. Neb proti tomu zatim neco delat muze jen malokdo. A akademicke vedeni bude zcela jiste jen dal ucelove mlzit, zuby nehty branit pravde, lhat az se budou hory jeste vice zelenat (coz se bude moct vykazovat i jako prispevek redukci globalniho oteplovani - voila, hned 2 dalsi akademicke Potemkinovy vesnice jednou ranou). Maj totiz HRUZU odklonit se od posvatneho prikazu meho OUDa [Osobniho UDavace (kr.jm.Gardener)]: Rückkehr unerwünscht! Nedavno jim to perpetualni bezostysne lhani (po 3 desetiletich) ale zkomplikovaly pameti expredsedy CSAV ak. J. Římana. V nich je to lidske selhani toho meho OUDa literarne vytribenou formou popsano i s takrikajic OUDovou navstivenkou. Holt - i akademicka ryba muze nekdy hnit od hlavy, coz zde dalo vzniknout prilezitostne reality show: hniloba@AVCR.

Seznam rubrik