Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dorazil jeden z největších japonských tajfunů posledních let: Supertajfun Nanmadol

V neděli dorazil k nejjižnějšímu z hlavních japonských ostrovů, Kjúšú, supertajfun Nanmadol. Ten má být jedním z největších tajfunů posledních let. A výskyt intenzivních tajfunů v Pacifiku se zvyšuje v důsledku oteplování planety.

V neděli dorazil ke Kjúšú, nejjižnějšímu z hlavních japonských ostrovů, supertajfun Nanmadol, který se původně zrodil v oblasti ostrůvku IwoJima či IwoTo, známého z WWII. Nanmadol má být jedním z největších tajfunů posledních let. Výskyt intenzivních tajfunů v Pacifiku se zvyšuje v důsledku oteplování planety - od šedesátých let se průměrné letní teploty v Tokiu zvedly o 2,7 stupně.

Tajfun ?? je slovo čínského původu značící velký vítr. V současnosti se tajfuny v severozápadním Pacifiku (v jiných částech planety se používají ekvivalentní termíny cyklóny či hurikány) označují jmény majícími vztah k přírodě či historii (v minulém století to ještě bývala ženská jména, u hurikánu se pak vyhovělo feministkám a přidala se i mužská jména). Každá z 28 zemí Dálného východu a Pacifiku dodala pět takových jmen, a ta se postupně používají v dohodnutém pořadí (podle anglického abecedního řazení zemí). Zatím poslední tajfun sezóny tak dostal jméno Nanmadol, které dodala Micronesie a značí jedno tamní archeologické naleziště. Tak jako se cyklicky opakují tajfuny, cyklicky se opakují i jejich jména. Nanmadol jsme v severozápadním Pacifiku už měli v letech 2004, 2011,  2017 - i z toho je vidět, že se výskyt tajfunů zrychluje. Pro klasifikaci tajfunů existuje řada systémů. Podle jednoho tropická bouře vykazuje nárazy větru s rychlostí do 63 kts, zatímco tajfun 64 kts a více. Ten symbol kts či kt neznačí kilotuny (ničivé sily TNT) nýbrž knots neboli uzly. Nebo může jít o ustálenou rychlost větru měřenou buď během pouze jedné minuty, nebo během deseti minut. V Pacifiku zásadně v námořním sektoru měříme na námořní míle, nm (což ovšem koinciduje s nanometrem) či NM (to pravda zase koinciduje se zkratkou pro stát New Mexico), což je ten úsek na rovníku, který se ze středu Země vidí pod úhlem jedné úhlové minuty, 1nm = 1,852 km. To si pochopitelně nemusíte pamatovat - stačí když si pamatujete obvod Země na rovníku, což je prakticky 40000 km: 40000/(360x60) = 1,852 km. Rychlost jednoho uzle značí jednu námořní míli za hodinu, takže předěl mezi tropickou bouří a tajfunem je zhruba někde kolem 100 km/hod, a někde nad 200 km/hod nastává super-tajfun (existuje ale i vyšší předěl, 130 kt). Saffir–Simpsonova škála, používaná pro hurikány, nejvyšší kategorie vymezuje s pomocí za 1 minutu zprůměrovaných rychlostí ustáleného větru takto: 3. 178–208km/h; 4. 209–251km/h; 5. ?252 km/h. Dřív se mezi tajfuny rozlišovalo podle jejich poloměru. [Ono číslo 40000 km souvisí s cestou, jak vznikala jednotka délky metr. Ta měla být jednou desetimiliontinou zemského kvadrantu, což se pak zaneslo na onu pověstnou platin-iridiovou tyč. Pozdější měření pak ukázala,  že obvod Země v této nové jednotce není přesně oněch očekávaných 40000 km, nýbrž po rovníku to činí cca 40075 km,  a přes póly 40008 km.] Existuje též pětibodová stupnice intenzity tajfunů (či hurikánů). Pro Nanmadol se intenzita odhaduje na stupeň 4 nebo 5. Upomíná tak na supertajfun Hagibis, který si v r. 2019 vyžádal přes 98 obětí, měl ustálenou rychlost větru 195km/h, a vyvolal masivní záplavy - včetně i depa japonských rychlovlaků - https://mothership.sg/2019/10 :

JR@typhonHagibis

Tato ustálená rychlost větru se nyní už naměřila i pro Nanmadol. Při jeho dopadu v prefektuře Kagoshima v neděli vykazoval tajfun v nárazech rychlost až 234km/h, výška vln přesahovala 10m. Již došlo k záplavám, sesuvům půdy, a prvním obětem. Při přechodu přes souostroví Osumi, ležícím jižně od Kjúšú, poničil na ostrůvku Tanegashima budovy organizace pro kosmický výzkum JAXA (japonská obdoba americké NASA). Z tohoto ostrůvky startují rakety H-IIA vynášející do vesmíru satelity (jako palivo používají vodík).

I když se dnes tajfuny sledují především s pomocí družic, je přesto předpověď jejich budoucí dráhy někdy obtížná. Základním požadavkem na vznik tajfunu je dostatečná teplota povrchových vrstev oceánu, musí činit alespoň 26 až 27°C; zdrojem energie je sluneční záření, které vytváří vodní páru. Jeho energetické fungování připomíná gigantický Carnotův cyklus, tepelný stroj [odbočká pro gurmety, poř. gurmány - Nicolas Léonard Sadi Carnot (1796–1832) byl francouzský vojenský inženýr, který položil základy termodynamiky tepelných strojů, v tom počtu i určování jejich maximální účinnosti]. Slunce poskytuje energii pro výparné teplo vody potřebné pro tvorbu páry, které je později uvolněno při kondenzaci páry ve vyšších vrstvách atmosféry. Teplý vlhký vzduch je nasáván do komínu, který tvoří vnitřní stěny tajfunu kolem jeho oka. Tajfun, pokud se dostane nad pevninu, ztratí přísun teplého vlhkého vzduchu z oceánu, vyprší se, a zanikne. Toto zatím začalo nastávat i u tajfunu Nanmadol poté, co se dostal nad ostrov Kjúšú - ovšem může to zvrátit návrat nad teplé moře. Podobně se intenzita tajfunu začne snižovat, pokud nad oceánem doputuje do jeho oblastí s nižší teplotou povrchové vody. Pokud bude v důsledku globálního oteplování stoupat teplota oceánů, budou se zvětšovat i jejich oblasti s dostatečně vysokou teplotou umožňující udržování a nárůst tajfunů, a tak se bude zvyšovat počet tajfunů o vysoké intenzitě, tedy se stupněm 4 a 5. A tajfuny tak budou také moci doputovat dále. Jak právě čerstvě ukázal předchozí tajfun Merbok (jméno dodané Malajsií značí druh hrdličky původem z jihovýchodní Asie), který jako bouře dolétl - využívaje po létě oceán teplý až někam na daleký sever - k Beringově úžině, a o víkendu pak ještě způsobil záplavy na Aljašce - https://www.nasa.gov :

Merbok@typhoon@2022.png

Podobně existují i hurikány dlouhého doletu - od poloviny září se Atlantikem pohybuje hurikán Fiona (zde se stále používají křestní jména, takže Fionu předcházel hurikán kategorie 2 Earl, následuje Gaston). Fiona 21.9. dosáhla kategorie 4, a zjevně doletí až k pobřeží Grónska - https://www.nrlmry.navy.mil/ :

HurricaneFiona@230922

Pro pohyby tropických bouří jako celku, a také pro rotaci v jejich nitru, je důležitá Coriolisova síla, kterou v r. 1835 popsal francouzský fyzik Gaspard-Gustave de Coriolis (1792-1843). Ta souvisí s rotací Země kolem své osy. Těleso pohybující se severním směrem nad severní polokoulí má původně složku rychlosti východním směrem odvozenou od obvodové rychlosti zemské rotace v daném bodě a proto se, jak se dostává na vyšší zeměpisné šířky (které mají nižší obvodovou rychlost), stáčí k východu, t.j. doprava od svého původního směru (a vlevo od původního směru při pohybu na jih nad jižní polokoulí). Tento Coriolisův efekt způsobuje odklánění dráhy tajfunů na severní polokouli doprava, i když konečnou trajektorii ovlivňuje i atmosférické proudění a anomálie ve struktuře tajfunu. Nadto tajfun koná rotační pohyb kolem své svislé osy, který v důsledku Coriolisova efektu charakteristicky probíhá na severní polokouli proti směru otáčení hodinek (po směru otáčení hodinek na jižní polokouli). Coriolisův efekt též např. vysvětluje, proč řeky nevymílají oba břehy stejnoměrně.

Roky se úspěšně řídím hodnocením hrozících tajfunů od Spojeného centra tajfunových varování amerického námořnictva a letectva (Joint Typhoon Warning Center), jejich předpověď pro Nanmadol ze dne 18. září vypadala takto - https://www.metoc.navy.mil/jtwc/jtwc.html :

Nanmadol@jtwc@180922.png

(tečkovaně je vyznačena již tajfunem prošlá dráha, souvislá linie je předpověď do budoucna, souvisle červeně ohraničené oblasti vymezují možnost výskytu větru s navolenými rychlostmi v uzlech - zde KTS, nebezpečnou oblast ohraničuje červená čárkovaná linie). Časové údaje jsou v hodnotách času platného (v zimě) v anglickém Greenwichi - což se pozná podle písmene Z. To Z je tradiční označení, které snad povstalo od slova zero, a dnes se též nazývá Zulu time. Zulu je slovo z fonetické abecedy NATO pro hláskování slov: Z jako Zulu, W jako Whiskey, R jako Romeo, atd. Zulu time se shoduje s UTC (Coordinated Universal Time) nebo s GMT (Greenwich Mean Time). Nicméně Anglie ho používá jen v zimě, v létě používá BST (British Summer Time). Japonsko používá celý rok JST (Japan Standard Time), což je UTC+9. Toho 18. září bylo oko tajfunu (kterým procházi jeho rotační osa, a u dobře zformovaného tajfunu je to oko viditelné jako kroužek bez mraků) už na jihu ostrova Kjúšú. Zdařilou ukázkou patrného oka však Nanmadol až tak není, lepší je třeba supertajfun Bualoi z konce října 2019 - při vší skromnosti jsem možná jediný našinec, co se do oka tajfunu dostal, ale o tom až jindy - oko je ten kroužek v centru, viz: https://blogs.nasa.gov/hurricanes/2019/10/21/bualoi-western-pacific-ocean/ :

Rady před blížícím se tajfunem jsou: pořídit si zásoby, dát ledničku na maximum, nezapomenout na baterie do bateriového rádia, popř. automobil vyvézt na nějaké vyvýšené místo. Dochází k přerušení letecké i železniční dopravy, veřejnosti se doporučuje přesun do evakuačních center. To je zvlášť duležité v místech, kde by mohlo dojít k sesuvům půdy, které mohou smést i lidská obydlí. Hrozí i nebezpečí záplav - např. u tajfunu Nanmadol se očekává 400mm deště za 24 hodin. Zažil jsem i 1000mm srážek deště - po kampu se pak jezdilo na lodičkách. Takové velké objemy vody, představují i zátěž pro zemský povrch, což může být závažné v seismicky aktivních oblastech. Je např. otázkou, zda tzv. Velké zemětřesení Kantó z r. 1923 tehdy neodstartovala časová koincidence s průchodem tajfunu. Pacifik je lemován tzv. Pacifickým ohňovým kruhem, ve kterém se vyskytuje řada zlomů mezi deskami zemské kůry, a jsou zde proto lokalizovány tři čtvrtiny zemětřesení na planetě. A tak je také možné nyní spekulovat třeba o možné souvislosti mezi průchodem tajfunu Nanmadol a souběžného zemětřesení na ostrově Tchajwan.

P.S.: Na konci září na Floridu udeřil hurikán kategorie 4 Ian, který má být největším známým hurikánem floridské historie - https://www.nrlmry.navy.mil/ : 

HurricaneIan@300922.png

Foto u perexu: Rozložení vody a vodní páry v supertajfunu Nanmadol 18.9.22, s patrnou rotací proti směru hodinových ručiček - https://www.nrlmry.navy.mil

XVII. díl seriálu: 666@Sky - Je naprosto nezbytné, aby nebe bylo blankytné
[blankyt:666THz]
XVIII. díl seriálu: https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=793878
XVI. díl seriálu: https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=791016

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

webNKP

 

 

 

 

Autor: Zdenek Slanina | středa 21.9.2022 6:22 | karma článku: 48,58 | přečteno: 6206x
  • Další články autora

Zdenek Slanina

Letadlo: Soubor součástek letících v těsné formaci (co z ní - od nedávna - občas odpadají)

Na hoření bonmot (Letadlo je soubor součástek letících v těsné formaci) jsem narazil už před lety a nyní jsem si na nej vzpomenul. Letadla Boeing totiž od začátku roku postihla už řada podivných technických závad, zatím bez obětí.

15.4.2024 v 5:22 | Karma: 13,36 | Přečteno: 313x | Věda

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma: 33,82 | Přečteno: 721x | Věda

Zdenek Slanina

Přírodní (a tedy přirozené) skleníkové jevy: Venuše a její sopečné aktivity

Na Venuši se skleníkový jev vymkl kontrole. Vysvětlení by mělo být v hojných sopečných aktivitách. Ty do atmosféry uvolnily množství skleníkových plynů. A proč se tzv. přírodní či přirozené skleníkové jevy nesměly zkoumat v Praze?

4.3.2024 v 5:22 | Karma: 39,62 | Přečteno: 630x | Věda

Zdenek Slanina

Nebe nad Pacifikem: Výpadek z AlaskaAir1282 měl o dost drsnějšího předchůdce v AlohaAir243

Nedávná letecká nehoda na tokijském letišti Haneda 2. ledna 2024 je považována za svého druhu zázrak. A nám pamětníkům z Pacifiku připomenula dokonce několik jiných srovnatelných zdejších zázraků - jako let č. 243 z 28.dubna 1988.

6.2.2024 v 5:22 | Karma: 41,74 | Přečteno: 802x | Věda

Zdenek Slanina

Ano, zázraky na japonském leteckém nebi se dějí – jeden u hory Fudži zachránil 677 životů

Ve středu 31.1.2001 odpoledne, 2 letouny Japonských aerolinií dělila od srážky ve výšce cca 11km vzdálenost jen asi deseti metrů. Všechny žívoty na palubách však zachránil jeden z pilotů nepovoleným přechodem do střemhlavého letu.

17.1.2024 v 5:22 | Karma: 43,61 | Přečteno: 1050x | Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 121
  • Celková karma 32,13
  • Průměrná čtenost 8230x
Z meho (nestandardniho) CV: Jiz vice jak 2, a 2, a 2x2x2, a dvacetdva roku prazdnin na PacificRim, zejmena v NW segmentu. Na takovou expedici snu vas muze vyslat treba i nase akademie ved, ta dokonce nekdy velmi rada a agilne. To kdyz kupr. bona fide opravite chyby v pracech nektereho jejiho 'cestneho' predsedy, jeho hyperinflatovane ego to psychicky neunese, a ten ethicky gigant v mladicke ci jake nerozvaznosti ....... Zbytek ale az, m.j., obcas v blogu. A varovani pro ctenare z akademy: Uz jen cetba meho subverzniho blogu muze vest ke ztrate nejen iluzi, ale i zamestnani tamtez (taky se sleduje email, jestli nekdo nepise - horribile dictu - ze ten 'cestny' predseda je obycejny prolhany totalitni karierni .....). Ze neverite - tak pojdte a poslyste. Ale budou zde i pozitivni temata, pravda jen ze svetove vedy.

Rikat pravdu o tom tristnim ceskem akademickem etickem propadu neni nejakou mou prioritou, temata ze svetove vedy jsou zajiste zajimavejsi. U tech ceskych akademickych vaudevillu jde spis jen o otravnou povinnost. A o to, aby se podle potreby neprepisovala akademicka historie. Neb proti tomu zatim neco delat muze jen malokdo. A akademicke vedeni bude zcela jiste jen dal ucelove mlzit, zuby nehty branit pravde, lhat az se budou hory jeste vice zelenat (coz se bude moct vykazovat i jako prispevek redukci globalniho oteplovani - voila, hned 2 dalsi akademicke Potemkinovy vesnice jednou ranou). Maj totiz HRUZU odklonit se od posvatneho prikazu meho OUDa [Osobniho UDavace (kr.jm.Gardener)]: Rückkehr unerwünscht! Nedavno jim to perpetualni bezostysne lhani (po 3 desetiletich) ale zkomplikovaly pameti expredsedy CSAV ak. J. Římana. V nich je to lidske selhani toho meho OUDa literarne vytribenou formou popsano i s takrikajic OUDovou navstivenkou. Holt - i akademicka ryba muze nekdy hnit od hlavy, coz zde dalo vzniknout prilezitostne reality show: hniloba@AVCR.

Seznam rubrik