Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stále živá aktivita Pacifického ohňového kruhu: Teď jako erupce japonské sopky Sakuradžima

Japonsko nabízí bezkonkurenčně pestrý výběr živlů: tajfuny, zemětřesení, cunami, přívalové deště, sesuvy, sopečné erupce. Výskyt sopek je zde nejbohatší na planetě, je zde umístěno kolem desetiny všech aktivních světových vulkánů.

Japonsko nabízí bezkonkurenční výběr živlů, u nás nevídaných - tajfuny, zemětřesení, cunami, přívalové deště, sesuvy půdy, sopečné erupce, a ovšem i útoční žraloci, medvědi japonští, japonští makakové, a taky komáří šířící japonskou encefalitidu nebo roztoči šířící tyfus křovinatý, obé dvě poslední pro cizince začasté smrtelné. Řádění živlů je tam samozřejmou součástí života. Výskyt sopek je zde nejbohatší na planetě, je zde umístěno kolem desetiny všech aktivních vulkánů světa. Ty jsou součástí tzv. Pacifického ohňového kruhu, který se vine podél okrajů celého Pacifiku a je známý nejen činnými sopkami, ale i častými zemětřeseními. Tři čtvrtiny světových vulkánů leží právě na Pacifickém ohňovém kruhu. A odehrává se zde na 90% zemětřesení na planetě. To vše souvisí s pohyby zdejších tektonických desek. Kolem Japonska spolu hraničí čtyři tektonické desky: Pacifická, Filipinská, Euroasijská, a Severoamerická, konající různé vzájemné pohyby včetně podsouvání.

Nejznámnější japonskou sopkou je sice Fudži, ta ale měla erupci naposledy v r. 1707, a před tím v r. 1511. A pak při velkém M9 zemětřesení Tohoku z 11. března 2011 (spojeném s velkým cunami) se sice objevily známky, že by následně mohlo dojit i na třetí řádění živlů - erupci sopky Fudži. Tedy přesněji čtvrté řádění živlů, tím třetím bylo dění v jaderné elektrárně Fukušima Daiiči. Odhady tlaku uvnitř sopky se zdály ukazovat, že by mohl překročit odhadované hodnoty z r. 1707. Nicméně nakonec zůstalo jen u výronů plynů.

O dost agilnější je sopka Mt. Aso u města Kumamoto s hradem počítaným do trojice v Japonsku nejvýznamnějších. V říjnu 2021 na sopce Aso proběhla jedna z jejích relativně častých erupcí, do výše 3500 m vystoupal sloupec páry a popela, přidaly se i létající kameny a malé toky lávy. Návštěvnící se uchýlili do bezpečí, takže k žádným zraněním nedošlo, a nejbližší okolí sopky bylo uzavřeno. Nicméně v dalších dnech pak nastalo zklidnění vulkanických aktivit. Předtím byla sopka výrazněji aktivní v r. 2016. V paměti je však ještě erupce jiné japonské sopky, Mt. Ontake v prefektuře Nagano, v září 2014. Její nečekaný výbuch tehdy usmrtil 63 návštěvníků. Kumamoto leží na nejjižnějším z hlavních japonských ostrovů, Kjúšú. Samotná sopka Aso je vysoká asi jako Sněžka, a po japonském způsobu přímo až k ní vede kvalitní vozovka:

Mt. Aso

Kaldera sopky běžně produkuje hojnost sopečných plynů, v tom počtu i jedovatého sirovodíku:

Mt. Aso kaldera

Nicméně jedovaté plyny jsou po japonském způsobu automaticky monitorovány, a podle okolností jsou vyhlašovány různé stupně nebezpečí. Můžete si též pořídit na památku blok vulkanické síry:

Mt. Aso síra

Vedle pevninských dochází i k podmořským erupcím, jedna se udála nedávno -  v srpnu 2021, nějakých 1200 km jižně od Tokia, sopka Fukutoku-Okanoba v blízkosti ostrova Iwodžima, takže se vynořil nový ostrůvek. K tomu došlo již třeba i v r. 1986, nicméně tehdy se takový ostrůvek po dvou měsících zase potopil. Tyto nedávné seismické aktivity v okolí Iwodžimy též v říjnu vyvrhly na mělčinu bizarní trosky nějakých dvaceti japonských transportních lodí potopených tam ku konci války v Tichomoří. Koncem října 2021 lehký sopečný popel z této podmořské sopky (držící se na hladině jako pěnový příkrov ) začal kontaminovat přístavy na Okinawě a Kjúšú, což vytváří problémy jak pro ryby a želvy, neb ten materiál polykají, tak i pro lodě včetně jejich motorů. Kompaktní kusy tohoto materiálu jsou u nás známy jako pemza, a používaly se třeba při broušení povrchu dřeva. V Japonsku též slouží k odbrušování odrostlé kůže na chodidlech. V druhé polovině listopadu 2021 dorazila pemza z toho podmořského sopečného výbuchu i k pobřežním oblastem kolem Tokia. A před tím, začátkem října, najela v Jihočínském moři americká jaderná ponorka třídy Seawolf - podle pozdějšího šetření - do podmořské hory dosud nezanesené na mapách. Došlo k poškození ponorky a zraněním členů posádky. 

Zemské nitro je kontinuálně ohříváno teplem uvolňovaným rozpady radioaktivních isotopů, od čehož se všechny tyto jevy odvíjejí, a zrovna nyní jsou dobře k vidění na jihu nejjižnějšího z velkých japonských ostrovů, Kjúšú. Zde se na pobřeží rozkládá město Kagošima, a naproti přes záliv se z něj tyčí 1117 m vysoká sopka Sakuradžima (https://earthobservatory.nasa.gov/images/80274/sakurajima-volcano-kyushu-japan):

 

Její erupce v lednu 1914 se považuje za největší v Japonsku během dvacátého století; tehdy zahynulo několik desítek lidí. Jedná se o sopku původně na izolovaném ostrůvku, avšak sopečný materiál vulkánem vyprodukovaný v tom r. 1914 ostrov spojil s přilehlou pevninou, takže dnes fakticky jde už o poloostrov. Na nižších svazích sopky je poměrně hustá zástavba, a daří se zde i některým druhům ovoce a zeleniny.

V neděli 24. července 2022 sopka Sakuradžima opět ožila a začala chrlit žhavé kameny, které dosahovaly výšky 1200 až 2200 m, a dopadaly v okruhu 2,5 km. Byl proto vyhlášen poplach nejvyššího, páteho stupně a evakuace osob v blízkem okolí. Erupci v neděli navečer předcházely čtyři menší během soboty a neděle. Nyní platí zákaz přibližovat se ku kráteru na vzdálenost menší 2 km.

S tím byla spojena i erupce vulkanických plynů - odhaduje se např., že maximální produkce kysličníku siřičitého SO2 činila 1400 tun za den. Ten je společně s vodní parou a CO2 hlavní komponentou sopečných plynů, a současně všechny tři patří mezi plyny participující na skleníkovém jevu. Dalšími složkami vulkanických plynů jsou sirovodík, dusík, argon, helium, chlorovodík, fluorovodík, kysličník uhelnatý, rtuť, atd. Např. havajská sopka Kilauea vyprodukuje ročně nějakých 270 tun rtuti.

Pokud nastane série vulkanických erupcí, do skleníkového jevu v atmosféře zasáhne i s erupcemi spojená produkce SO2. Role SO2 je nadto komplikovaná - dochází i na jeho oxidaci a vznik aerosolu kyseliny sírové, což může též přispívat k destrukci ozonové vrstvy. Je proto třeba do předpovědí globálního oteplování zahrnovat i SO2 ze sopečných výbuchů, zvláště kumulovaných. Dalším faktorem je i sopečný prach takto do atmosféry uvolňovaný. Např. při výbuchu filipinské sopky Pinatubo v r. 1991 se odhaduje, že bylo uvolněno  491 až 921 Mt (megatun) H2O, 42 až 234 Mt CO2, 15 až 19 Mt SO2. Předpokládá se, že klimatické změny v geologické historii Země souvisely i se změnami ve vulkanické aktivitě a s tím spojenou produkcí SO2. 

Leč ještě zpět k té rtuti. Ta se dostává do atmosféry nejen prostřednictvím sopečných erupcí, ale i při spalování uhlí. Dostává se tak do moří a oceánů, a méně i do sladkovodních vod. Postupně se pak přesouvá do těl ryb, např. i ve formě derivátu - methylrtuti - který má negativní účinky na nervovou soustavu. Výskyt rtuti v tělech ryb i dalších mořských organismů je velmi proměnlivý, závisí na druhu ryb, jejich stáří, i místě ulovení. Z toho hlediska je kapr celkem bezpečný. Naopak, vyšší hodnoty vykazují druhy dožívající se vysokého věku. Pracuje se s jednotkou ppm - parts per million, díly na jeden milion, tedy jedna miliontina. Např. mečoun nebo žralok (ten se může objevovat v 'no-name' rybích substrátech) vykazují obsah rtuti kolem 1 ppm. Velmi proměnlivý je obsah rtuti u tuňáka, může být 0.1 i třeba 0.7 ppm. Naopak v kaprovi je pouze kolem 0.1 ppm, v pstruhovi 0.07ppm, a v sardinkách klesá jen k 0.01ppm (v ančovičkách se může dostat i pod hranici detekovatelnosti). Pro těhotné nebo kojící se doporučuje se sice rybám úplně nevyhýbat, ale omezit se na druhy jako losos, sleď, treska (v našich podmínkach též kapr, pstruh), a i u těchto 'bezpečných' ryb nepřekročit nějakých 300 g týdně. Průměrná roční spotřeba ryb v Japonsku na hlavu číní 45.5 kg (v Čechách údajně 9 kg na hlavu za rok, tedy pod 200 g týdně). Každý máme nějaké množství rtuti v těle, u nás hlavně pocházející původně ze spalování uhlí a pak deponované do potravin. Obsah rtuti v uhlí ovšem také velmi kolísá - pro americké uhlí se jako průměr uvádí 0.17 ppm, i když nalezené maximum bylo 1.8 ppm. Za ještě bezpečnou (horní) hladinu v lidské krvi se někdy označuje hodnota 0.1 ppm, ale i zde údaje se rozházejí - jinde se bere třeba hodnota 0.015 ppm.

Otrava rtutí (fakticky methylrtutí, i když se též uvažuje o rtuťnatém derivátu acetaldehydu) je historicky známa jako nemoc Minamata. Minamata je město v prefektuře Kumamoto (s hlavním městem Kumamoto) s nějakými 25 tisíci obyvatel, rozkládající se na březích zálivu Minamata. Po desetiletí vypouštěla do tohoto zálivu odpadní vody chemická továrna na výrobu acetaldehydu, která používala rtuť jako katalyzátor - deriváty rtuti se tak dostávaly do těl místních ryb. V padesátých letech se zde začaly objevovat nemocní s různými neurologickými příznaky jako třas, neschopnost udržovat rovnováhu, obtíže při chůzi, řeči, polykání, poruchy smyslového vnímání, zvláště zraku, které vedly k trvalé invaliditě. Výroba byla zastavena až v r. 1968. Nemocí Minamata nakonec trpělo více jak 3000 místních, včetně i kolem padesáti dětí, které otravu získaly ještě v těle matky - malé děti jsou k otravě zvláště citlivé. U některých mořských produktů z otrávené zátoky byly nalezeny skutečně vysoké obsahy rtuti jako 5.6 či 35.7 ppm. Teprve v r. 1973 uložil soud vyplacení kompenzací pro zemřelé i žijící pacienty. V r. 2017 žilo 528 obětí této průmyslové ekologické katastrofy. 

Foto u perexu: Sopka Sakuradžima v zálivu naproti městu Kagošima s  600 tisíci obyvatel - vzhledem k blízkosti vulkánu přezdívanému jako Neapol Dálného východu (https://earthobservatory.nasa.gov/images/80274/sakurajima-volcano-kyushu-japan)

XV. díl seriálu: 666@Sky - Je naprosto nezbytné, aby nebe bylo blankytné
[blankyt:666THz]
XVI. díl seriálu: https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=791016
XIV. díl seriálu: https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=788603

 

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

webNKP

 

 

 

 

Autor: Zdenek Slanina | středa 3.8.2022 6:22 | karma článku: 48,88 | přečteno: 7615x
  • Další články autora

Zdenek Slanina

Letadlo: Soubor součástek letících v těsné formaci (co z ní - od nedávna - občas odpadají)

Na hoření bonmot (Letadlo je soubor součástek letících v těsné formaci) jsem narazil už před lety a nyní jsem si na nej vzpomenul. Letadla Boeing totiž od začátku roku postihla už řada podivných technických závad, zatím bez obětí.

15.4.2024 v 5:22 | Karma: 12,41 | Přečteno: 285x | Věda

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma: 33,80 | Přečteno: 697x | Věda

Zdenek Slanina

Přírodní (a tedy přirozené) skleníkové jevy: Venuše a její sopečné aktivity

Na Venuši se skleníkový jev vymkl kontrole. Vysvětlení by mělo být v hojných sopečných aktivitách. Ty do atmosféry uvolnily množství skleníkových plynů. A proč se tzv. přírodní či přirozené skleníkové jevy nesměly zkoumat v Praze?

4.3.2024 v 5:22 | Karma: 39,59 | Přečteno: 606x | Věda

Zdenek Slanina

Nebe nad Pacifikem: Výpadek z AlaskaAir1282 měl o dost drsnějšího předchůdce v AlohaAir243

Nedávná letecká nehoda na tokijském letišti Haneda 2. ledna 2024 je považována za svého druhu zázrak. A nám pamětníkům z Pacifiku připomenula dokonce několik jiných srovnatelných zdejších zázraků - jako let č. 243 z 28.dubna 1988.

6.2.2024 v 5:22 | Karma: 41,73 | Přečteno: 778x | Věda

Zdenek Slanina

Ano, zázraky na japonském leteckém nebi se dějí – jeden u hory Fudži zachránil 677 životů

Ve středu 31.1.2001 odpoledne, 2 letouny Japonských aerolinií dělila od srážky ve výšce cca 11km vzdálenost jen asi deseti metrů. Všechny žívoty na palubách však zachránil jeden z pilotů nepovoleným přechodem do střemhlavého letu.

17.1.2024 v 5:22 | Karma: 43,60 | Přečteno: 1027x | Věda

Zdenek Slanina

Před sedmdesáti roky byl popraven Lavrentij Pavlovič Berija, předposlední ze šéfů NKVD

První tři šéfové NKVD (později přejmenované na KGB, pak na FSK, a pak na FSB) byli popraveni, tím třetím byl před sedmdesáti roky, 23. prosince 1953, Lavrentij Pavlovič Berija, pocházející z Gruzie stejně jako Džugašvili-Stalin.

26.12.2023 v 5:22 | Karma: 44,54 | Přečteno: 1301x | Věda

Zdenek Slanina

Málo známá kniha z r. 1951, co tématicky o 22 let předešla Solženicynovo Souostroví Gulag

V r. 1938 svedl osud do jedné cely věznice v Kyjevě německého fyzika holandského původu Friedricha Houtermanse a historika Konstantina Štěppu. Ti r.1951 na Západě pod pseudonymy Beck a Godin vydali knihu o praktikách NKVD.

29.11.2023 v 5:22 | Karma: 46,42 | Přečteno: 1543x | Věda

Zdenek Slanina

Skleníkový plyn metan tvoří nejen zvířata ale i moře a oceány (a část pak ukládají na dně)

Mezi skleníkovými plyny figuruje i metan CH4, jehož původcem jsou nejen hospodářská zvířata (a nepřímo tak lidstvo, neb je pěstuje pro svou potřebu), ale i mikrobiální procesy v mořích a oceánech. Tam je jeho část uložena na dně.

9.11.2023 v 5:22 | Karma: 47,27 | Přečteno: 1624x | Věda

Zdenek Slanina

Zřídí hl.m. Praha pamětní park JP* hrdiny WWII Sugihary Čiune-ho, zachránce tisíců životů?

Zdůrazňuji, že ten park není vůbec třeba fyzicky zřizovat, jenom je třeba ho fyzicky ztotožnit dle fotografie. A pak přejmenovat. A pak budou do Prahy jezdit zastupové, aby se u toho parku vyfotografovaly. Neb Sugihara je POJEM.

18.10.2023 v 5:22 | Karma: 47,91 | Přečteno: 1827x | Věda

Zdenek Slanina

Exoplaneta K2-18 b oplývající metanem, kysličníkem uhličitým, a (možná) i vodou

Americká NASA 11.září zveřejnila pozorování exoplanety K2-18 b (tedy planety mimo naši sluneční soustavu) s pomocí teleskopu James Webb - spektra produkovaná její atmosférou a potvrzující přítomnost metanu či kysličník uhličitého.

21.9.2023 v 5:22 | Karma: 48,29 | Přečteno: 1988x | Věda

Zdenek Slanina

200 let snah o pochopení teplotních poměrů v atmosféře - začátky popisu skleníkového jevu

Ke třem nejznámnějším průkopníkům studia skleníkového jevu - E. Foote (1819–88), J. Tyndall (1820-93), S. Arrhenius (1859-1927) - je často přidáván jako jejich předchůdce i francouzský matematik a fyzik Jean-Baptiste J. Fourier.

1.9.2023 v 5:22 | Karma: 48,58 | Přečteno: 2564x | Věda

Zdenek Slanina

Paliva i plasty z nežádoucího kysličníku uhličitého (před tím odčerpaného z atmosféry)

Během příštích 5 let se předpokládá významný nárůst produkce paliv, plastů, i jiných produktů na bázi kysličníku uhličitého odčerpaného z atmosféry. Jde tak o nikoliv restriktivní nýbrž aktivní přístup k řešení skleníkovému jevu.

10.8.2023 v 5:22 | Karma: 48,70 | Přečteno: 2946x | Věda

Zdenek Slanina

Před 85 lety NKVD popravila spoluautora Hellmann–Feynmanova kvantového teorému

Německý kvantový fyzik Hans Gustav Adolf Hellmann byl popraven během stalinského teroru třicátých let (po dvou měsících ve vazbě) v důsledku denunciace od dvou udavačů z moskevského ústavu, kam se ženou emigrovali před nacismem.

14.7.2023 v 5:22 | Karma: 48,68 | Přečteno: 2701x | Věda

Zdenek Slanina

15 let využívání udržitelných paliv v letectví - možná inspirace i pro automobilový provoz

IATA očekává přechod na uhlíkově neutrální letecký provoz do roku 2050. K tomu povede využívání leteckých paliv z biomasy, či připravovaných s pomocí CO2 zachycovaného z atmosféry. Má též dojít na přímé využívání plynného vodíku.

24.6.2023 v 5:22 | Karma: 48,67 | Přečteno: 2534x | Věda

Zdenek Slanina

Akademické neuvěřitelnosti: (ne 2 šíbři & 2 Nobelisté, teď) To "ohrožení obranyschopnosti"

Předešla kauza 2 udavačů a 2 Nobelistů mohla být před happyendem vykolejena nesmyslným obviněním z ohrožení obranyschopnosti, což je i poučná ukázka nebezpečnosti akademických udavačů. Ale i tento podraz nakonec skončil happyendem

2.6.2023 v 5:22 | Karma: 48,75 | Přečteno: 2735x | Věda

Zdenek Slanina

Akademické neuvěřitelnosti: (ne ta s elektro-masochistou leč) Ta s 2 udavači a 2 Nobelisty

Nedávno vyšel I. díl čtyřdílných Dějin ČSAV, dekáda 1952-62. Je to ale spíš jen přehled všemožných usnesení - o reálném dění za oficiální fasádou se z nich nedovíte nic. Ač i v dějinách Akademie existují opravdové neuvěřitelnosti.

6.5.2023 v 5:22 | Karma: 48,83 | Přečteno: 2818x | Věda

Zdenek Slanina

Jak Pjotr Leonidovič u Jos. Vissarionoviče vyreklamoval z Gulagu i Vladimira Alexandroviče

Nobelista Pjotr L. Kapica dosáhl promyšleně sestavenými žádostmi u Stalina zdánlivě nemožné - fyzici Vladimir A. Fock i Lev D. Landau přestali být v době tzv. Velkého teroru v třicátých letech objektem brutálního NKVD vyšetřování.

16.4.2023 v 5:22 | Karma: 48,90 | Přečteno: 2956x | Věda

Zdenek Slanina

Poslední dva a půl roku v životě Nikolaje Ivanoviče (strávené v Gulagu)

Pravým imperátorem vědeckých nepřístojností je Trofim Denisovič Lysenko (1898-1976). Prominentním kritikem Lysenka byl botanik Nikolaj Ivanovič Vavilov (1887-1943). Leč Lysenko byl protégé Stalina, a tak řešení bylo ovšem nasnadě.

26.3.2023 v 5:22 | Karma: 48,98 | Přečteno: 3342x | Věda

Zdenek Slanina

Papalášova ruka v kalhotkách, vyhazov papaláškou za pravdu, a jiná akadem. zneužívání moci

Naším akademickým rybníkem se teď prohání tsunami vyplavující roky tutlané a zametané nepravosti - jedny i na Ústavě pro soudobé dějiny AV. Akademický establishment tam o nich věděl aspoň 15 let, leč NIKDO NIKDY NEHNUL ANI PRSTEM.

26.2.2023 v 5:22 | Karma: 49,21 | Přečteno: 4767x | Věda

Zdenek Slanina

Otec americké atomové bomby Robert Oppenheimer po 68 letech rehabilitován Bidenovou vládou

V polovině prosince uvítal úřadující předseda US senátu Patrick Leahy rehabilitaci fyzika J.Roberta Oppenheimera (v Americe známého jako Otec americké atomové bomby), a označil to za velmi opožděnou nápravu zjevné nespravedlnosti.

6.2.2023 v 5:22 | Karma: 48,55 | Přečteno: 2386x | Věda
  • Počet článků 121
  • Celková karma 31,88
  • Průměrná čtenost 8230x
Z meho (nestandardniho) CV: Jiz vice jak 2, a 2, a 2x2x2, a dvacetdva roku prazdnin na PacificRim, zejmena v NW segmentu. Na takovou expedici snu vas muze vyslat treba i nase akademie ved, ta dokonce nekdy velmi rada a agilne. To kdyz kupr. bona fide opravite chyby v pracech nektereho jejiho 'cestneho' predsedy, jeho hyperinflatovane ego to psychicky neunese, a ten ethicky gigant v mladicke ci jake nerozvaznosti ....... Zbytek ale az, m.j., obcas v blogu. A varovani pro ctenare z akademy: Uz jen cetba meho subverzniho blogu muze vest ke ztrate nejen iluzi, ale i zamestnani tamtez (taky se sleduje email, jestli nekdo nepise - horribile dictu - ze ten 'cestny' predseda je obycejny prolhany totalitni karierni .....). Ze neverite - tak pojdte a poslyste. Ale budou zde i pozitivni temata, pravda jen ze svetove vedy.

Rikat pravdu o tom tristnim ceskem akademickem etickem propadu neni nejakou mou prioritou, temata ze svetove vedy jsou zajiste zajimavejsi. U tech ceskych akademickych vaudevillu jde spis jen o otravnou povinnost. A o to, aby se podle potreby neprepisovala akademicka historie. Neb proti tomu zatim neco delat muze jen malokdo. A akademicke vedeni bude zcela jiste jen dal ucelove mlzit, zuby nehty branit pravde, lhat az se budou hory jeste vice zelenat (coz se bude moct vykazovat i jako prispevek redukci globalniho oteplovani - voila, hned 2 dalsi akademicke Potemkinovy vesnice jednou ranou). Maj totiz HRUZU odklonit se od posvatneho prikazu meho OUDa [Osobniho UDavace (kr.jm.Gardener)]: Rückkehr unerwünscht! Nedavno jim to perpetualni bezostysne lhani (po 3 desetiletich) ale zkomplikovaly pameti expredsedy CSAV ak. J. Římana. V nich je to lidske selhani toho meho OUDa literarne vytribenou formou popsano i s takrikajic OUDovou navstivenkou. Holt - i akademicka ryba muze nekdy hnit od hlavy, coz zde dalo vzniknout prilezitostne reality show: hniloba@AVCR.

Seznam rubrik