Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prvošiřitel Covidu: Podezřelý je psík mývalovitý, suspekt luskoun bude možná rehabilitován

I když původně padlo podezření na luskouna coby prvo-šiřitele Covidu, nové výzkumy to přesouvají na bedra psíka mývalovitého (i u nás divoce žijící invazní druh). Současně toto ukazuje na Huananský trh ve Wuhanu jako místo činu.

Existují dva zavedené vědecké časopisy, které vedle původních článků přinášejí i zprávy a komentáře o dění ve vědě: britský Nature a americký Science. Těm časopisům se obecně věří (i když třeba náš rodák Bezouška dokázal i v Nature opublikovat podvodné výsledky, a Němec Jan Hendrik Schön dokázal v Nature zveřejnit sedm a v Science osm falešných článků). Ale rozhodně informacím z Nature či Science lze jistě věřit více, než co píše Blesk či německý Bild.

Letos v září se v Nature řešila možnost, že Covid přeskočil na člověka ze zvěřiny prodávané ne na jednom, nýbrž na aspoň dvou zvěřinových trzích ve Wuhanu, takže by mohlo jít o dva různé druhy zvěře [N.B.: Nature, Science používají spelling Wuhan, neb tak se píše v angličtině a dalších jazycích, a proto i Wuhanské letiště má mezinárodní zkratku WUH, a ne WUCH; jeho pravou čínskou výslovnost (obtížně zapsatelnou protože zpěvavou čili tonální) bych nicméně zachytil jako Úhan]. Důležité informace pro tuto možnost poskytla zevrubna analýza z letošního června v časopise Scientific Reports (patřícího do rodiny časopisů Nature). Její dva autoři jsou z univerzity v čínském městě Nanchong, další tři z univerzity v Oxfordu, resp. z pracovišť v Kanadě. Studie zdokumentovala 47381 kusů zvěře, patřících k 38 různým druhům, které byly prodány na wuhanských tržištích v období mezi květnem 2017 a listopadem 2019 (koncem ledna 2020 čínské úřady zakázaly další prodej divokých zvířat). Mezi těmi 47381 zvířaty nefiguroval žádný luskoun (ani žádný netopýr) - takové údaje jsou podchycené už vzhledem k čínskému (velmi komplikovanému) daňovému systému. K tomu autoři poznamenali, že vůbec prodej luskounů v Čině v posledních letech v podstatě vymizel. A netopýři nejsou potravou typickou pro centrální Čínu (na rozdíl od Indonesie). To hovoří proti podezření na luskouna. Na Huananském tržišti však byl zdokumentován prodej v klecích drženého - kromě dalších druhů zvířat - i psíka mývalovitého (česky též mývalovec kuní; https://eu.azcentral.com/story/news/local/arizona-health/2021/12/02/coronavirus-originate-wet-market-michael-worobey/8721978002/):

Na tržišti bylo k dispozici i řeznické zpracování na místě. Psík mývalovitý se primárně chová kvůli kožešině (srst je používána i při výrobě štětců na kaligrafii; štětec byl v dávných dobách první pomůckou na psaní čínských znaků, v Japonsku zvaných Kanji), a spíše sekundárně na maso. Vyskytuje se volně na celém Dalném východě, a nakonec se jako zavlečený, invazivní druh usadil i v Evropě. U nás působí škody na zajících, bažantech, koroptvích a proto se provádí odstřel (maso je asi z kulturních důvodů nevyužitelné, neb patří do kategorie psovitých). Podobným vetřelcem je i samotný mýval (severní). Studie na rakouském území z roku 2017 označila psíka mývalovitého za závažnějšího šiřitele různých onemocnění než mývala.

Psík mývalovitý (přesněji psík mývalovitý japonský, vedle toho existuje i poddruh psík mývalovitý obecný) hraje význačnou roli i v japonském bájesloví, ve kterém vystupuje pod označením tanuki. Tanukům jsou připisovány různé lidské vlastnosti jako mazanost, chytrost, a tím schopnost zasahovat do lidských životů. Jsou to takové japonské lišky Bystroušky, běžně se vidi jejich sošky z různých materiálů. Též jednoho keramického chovám:

Také sjednotitel Japonska Tokugawa Ieyasu (1543–1616), tvůrce Tokugawa shogunátu, byl lidem přezdívan starý tanuki. Narodil se na hradě ve městě Okazaki, kde dnes sídlí tři ústavy patřící do konglomerátu Národní ústavy přírodních věd [fakticky (zmenšeně) odpovídajícího východoevropským akademiím věd]. 

V letošním listopadu vyšla další zevrubná studie, tentokrát v časopise Science. Jejím autorem je Michael Worobey, šéf na katedře ekologie a vývojové biologie Arizonské university v Tucsonu (The University of Arizona). Tucson je i dnes městem poněkud jak z Divokého západu. A slovy klasika: Arizona, Arizona to je pravých mužů zóna. Však jsem tam taky pobýval, a na The University of Arizona působil. Jinou univerzitou podobného jména je Arizona State University Phoenix. Phoenix ale už tu rázovitost a duch Divokého západu jak Tucson nemá (patrně proto si i korejská Hyundai zvolila právě jméno Tucson, a taky Santa Fe, pro své populární modely). Worobey uvádí, že psík mývalovitý stojí nejvýše na jeho seznamu potenciálních prvo-šiřitelů Covidu (zmiňuje také, že na počátku epidemie byl virus zaznamenán i u psíků mývalovitých). Ve své práci v časopise Science hlavně zmapoval bydliště prvých wuhanských covidových pacientů, i jejich vztah k tomu Huananskému trhu, co byl v klecích prodáván psík mývalovitý (https://www.science.org/doi/pdf/10.1126/science.abm4454):

Wuhan2019

Na plánku jsou fakticky dvě tržiště vedle sebe, zakreslena jsou i pracoviště Institutu virologie (křížky značí místní nemocnice). Červené tečky jsou covidoví pacienti s nějakým vztahem k tomu tržišti, zelené tečky bydliště nemocných bez toho vztahu. Tato jeho analýza poukazuje na tržiště jako zdroj viru (podle jeho slov to naopak dost vylučuje únik z ústavu). Wuhanem protéká řeka Yangtze (v Číně též známá jako Dlouhá řeka), třetí nejdelší řeka světa po Amazonce a Nilu. Nedaleko od Wuhanu proti jejímu toku se pak nalézá Přehrada tří soutěsek. Řeka je zakreslena na plánu a je vidět, že nemocní se převážně vyskytovali na stejném břehu jako tržiště. Spojení mezi oběma břehy zajišťují mosty, metro, i lodní přívoz.

Při těchto výzkumech se též vyjasnilo, že problémy původního pacienta č. 1 (s příznaky prvně datovanými do 8.12.) byly způsobeny jen zánětem mléčného zubu, který mu vydržel až do dospělosti - jeho covidové onemocnění se tak fakticky projevilo až 16.12. Přepokládaně za první osobou s projevy covidové infekce je tak v současnosti považována prodavačka z tržiště, u které se příznaky projevily 10.12. Protože však je dnes známo, že v průměru 40% infikovaných jsou fakticky bezpříznakoví, skutečný nemocný č. 1 je určitelný obtížně.

A nakonec i s prvotním zvířecím šiřitelem bude spojena trvalá nejistota. V letošním srpnu Nature komentovala covidové výzkumy jelenů. Ve většině amerických států třeba žije jelen(-ec) běloocasatý. Při testování u 30 až 40 procent těchto zvířat byly nalezeny protilátky proti Covidu. Zachyceni byli i jeleni, kteří měli tyto protilátky již v lednu 2020. Jak se tito jeleni mohli infikovat zřejmě také zůstane záhadou natrvalo - zda to bylo od člověka nebo od jiného zvířete jako třeba norka. Nature to označuje za skutečné mystérium. Tito jeleni ale např. příležitostně zavítají na americká golfária, neb žijí i v blízkosti měst - přenos od člověka, nebo naopak, je celkem očekávatelný, ale prvo-původce je i v tomto případě nejasný. A nověji, práce zveřejněná v časopise Nature v prosinci 2021 referovala u jelenů na severovýchodě státu Ohio také 35.8% promoření Covidem. Z této perspektivy i psík mývalovitý bude napořád - řečeno slovy Járy Cimrmana - jen 'sprostým podezřelým' (zatímco pro příslušníky fan clubu psíka mývalovitého to stejně bude luskoun). Mimochodem, za přírodní rezervoár virů při epidemii MERS-CoV na Středním východě byli považováni velbloudi.

Dlužno poznamenat, že testy u archivovaných vzorků od 7389 dárců, co poskytli krev pro americký Červený kříž v období od 13.12.2019 do 17.1.2020 byly na covidové protilátky pozitvní v nejméně 84 případech. Za první americké datum, kdy později potvrzené příznaky covidu přiměly pacienta navštívit lékaře, se považuje 19.1.2020, i když u jiných dvou se jako nástup příznaků uvádí už 14.1.2020. Zjevně už aspoň měsíc před tím se v Americe pohybovali infikovaní jedinci, buď bezpříznakoví, nebo s příznaky, které ale považovali za běžné nachlazení, a lékaře proto nevyhledali. Podobné testování na protilátky archivních vzorků krve v Itálii u účastníků screeningu na rakovinu plic vedlo k nalezení covid-pozitivního vzorku již z 10.10.2019. Mezi 959 dobrovolníky v tomto italském preventivním screeningu z období od září 2019 do března 2020, 11.6% z nich vykazovalo covidové protilátky. Je tak i ranná trajektorie šíření Covidu světem nejasná.

Ostatně soudím, že též i tu současnou covidovou kalamitu mohl mít na mysli T. A. Edison, když pravil: „O ničem nevíme ani miliontinu procenta.“

Mimochodem - za zaznamenání možná stojí, že výzkumy arizonského M. Worobeye podporují dvě americké nadace: The David and Lucile Packard Foundation and the Bill and Melinda Gates Foundation (takže na ně nějak přispěl i každý uživatel Windows).

P.S.: K 16.12.21 bylo v kontinentální Číně aplikováno více jak 2,65 miliardy dávek covidových vakcín, což odpovídá pročkovanosti kolem 95%:
https://graphics.reuters.com/world-coronavirus-tracker-and-maps/countries-and-territories/china/

Foto u perexu: Tanuki z japonského města Okazaki, rodiště sjednotitele Japonska Tokugawy, lidem přezdívaného starý tanuki.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

webNKP

 

 

 

 

Autor: Zdenek Slanina | neděle 19.12.2021 7:07 | karma článku: 49,09 | přečteno: 15820x
  • Další články autora

Zdenek Slanina

Letadlo: Soubor součástek letících v těsné formaci (co z ní - od nedávna - občas odpadají)

Na hoření bonmot (Letadlo je soubor součástek letících v těsné formaci) jsem narazil už před lety a nyní jsem si na nej vzpomenul. Letadla Boeing totiž od začátku roku postihla už řada podivných technických závad, zatím bez obětí.

15.4.2024 v 5:22 | Karma: 12,11 | Přečteno: 283x | Věda

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma: 33,75 | Přečteno: 695x | Věda

Zdenek Slanina

Přírodní (a tedy přirozené) skleníkové jevy: Venuše a její sopečné aktivity

Na Venuši se skleníkový jev vymkl kontrole. Vysvětlení by mělo být v hojných sopečných aktivitách. Ty do atmosféry uvolnily množství skleníkových plynů. A proč se tzv. přírodní či přirozené skleníkové jevy nesměly zkoumat v Praze?

4.3.2024 v 5:22 | Karma: 39,57 | Přečteno: 604x | Věda

Zdenek Slanina

Nebe nad Pacifikem: Výpadek z AlaskaAir1282 měl o dost drsnějšího předchůdce v AlohaAir243

Nedávná letecká nehoda na tokijském letišti Haneda 2. ledna 2024 je považována za svého druhu zázrak. A nám pamětníkům z Pacifiku připomenula dokonce několik jiných srovnatelných zdejších zázraků - jako let č. 243 z 28.dubna 1988.

6.2.2024 v 5:22 | Karma: 41,71 | Přečteno: 776x | Věda

Zdenek Slanina

Ano, zázraky na japonském leteckém nebi se dějí – jeden u hory Fudži zachránil 677 životů

Ve středu 31.1.2001 odpoledne, 2 letouny Japonských aerolinií dělila od srážky ve výšce cca 11km vzdálenost jen asi deseti metrů. Všechny žívoty na palubách však zachránil jeden z pilotů nepovoleným přechodem do střemhlavého letu.

17.1.2024 v 5:22 | Karma: 43,60 | Přečteno: 1025x | Věda

Zdenek Slanina

Před sedmdesáti roky byl popraven Lavrentij Pavlovič Berija, předposlední ze šéfů NKVD

První tři šéfové NKVD (později přejmenované na KGB, pak na FSK, a pak na FSB) byli popraveni, tím třetím byl před sedmdesáti roky, 23. prosince 1953, Lavrentij Pavlovič Berija, pocházející z Gruzie stejně jako Džugašvili-Stalin.

26.12.2023 v 5:22 | Karma: 44,54 | Přečteno: 1299x | Věda

Zdenek Slanina

Málo známá kniha z r. 1951, co tématicky o 22 let předešla Solženicynovo Souostroví Gulag

V r. 1938 svedl osud do jedné cely věznice v Kyjevě německého fyzika holandského původu Friedricha Houtermanse a historika Konstantina Štěppu. Ti r.1951 na Západě pod pseudonymy Beck a Godin vydali knihu o praktikách NKVD.

29.11.2023 v 5:22 | Karma: 46,42 | Přečteno: 1542x | Věda

Zdenek Slanina

Skleníkový plyn metan tvoří nejen zvířata ale i moře a oceány (a část pak ukládají na dně)

Mezi skleníkovými plyny figuruje i metan CH4, jehož původcem jsou nejen hospodářská zvířata (a nepřímo tak lidstvo, neb je pěstuje pro svou potřebu), ale i mikrobiální procesy v mořích a oceánech. Tam je jeho část uložena na dně.

9.11.2023 v 5:22 | Karma: 47,27 | Přečteno: 1622x | Věda

Zdenek Slanina

Zřídí hl.m. Praha pamětní park JP* hrdiny WWII Sugihary Čiune-ho, zachránce tisíců životů?

Zdůrazňuji, že ten park není vůbec třeba fyzicky zřizovat, jenom je třeba ho fyzicky ztotožnit dle fotografie. A pak přejmenovat. A pak budou do Prahy jezdit zastupové, aby se u toho parku vyfotografovaly. Neb Sugihara je POJEM.

18.10.2023 v 5:22 | Karma: 47,91 | Přečteno: 1825x | Věda

Zdenek Slanina

Exoplaneta K2-18 b oplývající metanem, kysličníkem uhličitým, a (možná) i vodou

Americká NASA 11.září zveřejnila pozorování exoplanety K2-18 b (tedy planety mimo naši sluneční soustavu) s pomocí teleskopu James Webb - spektra produkovaná její atmosférou a potvrzující přítomnost metanu či kysličník uhličitého.

21.9.2023 v 5:22 | Karma: 48,29 | Přečteno: 1988x | Věda

Zdenek Slanina

200 let snah o pochopení teplotních poměrů v atmosféře - začátky popisu skleníkového jevu

Ke třem nejznámnějším průkopníkům studia skleníkového jevu - E. Foote (1819–88), J. Tyndall (1820-93), S. Arrhenius (1859-1927) - je často přidáván jako jejich předchůdce i francouzský matematik a fyzik Jean-Baptiste J. Fourier.

1.9.2023 v 5:22 | Karma: 48,58 | Přečteno: 2564x | Věda

Zdenek Slanina

Paliva i plasty z nežádoucího kysličníku uhličitého (před tím odčerpaného z atmosféry)

Během příštích 5 let se předpokládá významný nárůst produkce paliv, plastů, i jiných produktů na bázi kysličníku uhličitého odčerpaného z atmosféry. Jde tak o nikoliv restriktivní nýbrž aktivní přístup k řešení skleníkovému jevu.

10.8.2023 v 5:22 | Karma: 48,70 | Přečteno: 2946x | Věda

Zdenek Slanina

Před 85 lety NKVD popravila spoluautora Hellmann–Feynmanova kvantového teorému

Německý kvantový fyzik Hans Gustav Adolf Hellmann byl popraven během stalinského teroru třicátých let (po dvou měsících ve vazbě) v důsledku denunciace od dvou udavačů z moskevského ústavu, kam se ženou emigrovali před nacismem.

14.7.2023 v 5:22 | Karma: 48,68 | Přečteno: 2701x | Věda

Zdenek Slanina

15 let využívání udržitelných paliv v letectví - možná inspirace i pro automobilový provoz

IATA očekává přechod na uhlíkově neutrální letecký provoz do roku 2050. K tomu povede využívání leteckých paliv z biomasy, či připravovaných s pomocí CO2 zachycovaného z atmosféry. Má též dojít na přímé využívání plynného vodíku.

24.6.2023 v 5:22 | Karma: 48,67 | Přečteno: 2534x | Věda

Zdenek Slanina

Akademické neuvěřitelnosti: (ne 2 šíbři & 2 Nobelisté, teď) To "ohrožení obranyschopnosti"

Předešla kauza 2 udavačů a 2 Nobelistů mohla být před happyendem vykolejena nesmyslným obviněním z ohrožení obranyschopnosti, což je i poučná ukázka nebezpečnosti akademických udavačů. Ale i tento podraz nakonec skončil happyendem

2.6.2023 v 5:22 | Karma: 48,75 | Přečteno: 2733x | Věda

Zdenek Slanina

Akademické neuvěřitelnosti: (ne ta s elektro-masochistou leč) Ta s 2 udavači a 2 Nobelisty

Nedávno vyšel I. díl čtyřdílných Dějin ČSAV, dekáda 1952-62. Je to ale spíš jen přehled všemožných usnesení - o reálném dění za oficiální fasádou se z nich nedovíte nic. Ač i v dějinách Akademie existují opravdové neuvěřitelnosti.

6.5.2023 v 5:22 | Karma: 48,83 | Přečteno: 2816x | Věda

Zdenek Slanina

Jak Pjotr Leonidovič u Jos. Vissarionoviče vyreklamoval z Gulagu i Vladimira Alexandroviče

Nobelista Pjotr L. Kapica dosáhl promyšleně sestavenými žádostmi u Stalina zdánlivě nemožné - fyzici Vladimir A. Fock i Lev D. Landau přestali být v době tzv. Velkého teroru v třicátých letech objektem brutálního NKVD vyšetřování.

16.4.2023 v 5:22 | Karma: 48,90 | Přečteno: 2956x | Věda

Zdenek Slanina

Poslední dva a půl roku v životě Nikolaje Ivanoviče (strávené v Gulagu)

Pravým imperátorem vědeckých nepřístojností je Trofim Denisovič Lysenko (1898-1976). Prominentním kritikem Lysenka byl botanik Nikolaj Ivanovič Vavilov (1887-1943). Leč Lysenko byl protégé Stalina, a tak řešení bylo ovšem nasnadě.

26.3.2023 v 5:22 | Karma: 48,98 | Přečteno: 3342x | Věda

Zdenek Slanina

Papalášova ruka v kalhotkách, vyhazov papaláškou za pravdu, a jiná akadem. zneužívání moci

Naším akademickým rybníkem se teď prohání tsunami vyplavující roky tutlané a zametané nepravosti - jedny i na Ústavě pro soudobé dějiny AV. Akademický establishment tam o nich věděl aspoň 15 let, leč NIKDO NIKDY NEHNUL ANI PRSTEM.

26.2.2023 v 5:22 | Karma: 49,21 | Přečteno: 4766x | Věda

Zdenek Slanina

Otec americké atomové bomby Robert Oppenheimer po 68 letech rehabilitován Bidenovou vládou

V polovině prosince uvítal úřadující předseda US senátu Patrick Leahy rehabilitaci fyzika J.Roberta Oppenheimera (v Americe známého jako Otec americké atomové bomby), a označil to za velmi opožděnou nápravu zjevné nespravedlnosti.

6.2.2023 v 5:22 | Karma: 48,55 | Přečteno: 2386x | Věda
  • Počet článků 121
  • Celková karma 31,78
  • Průměrná čtenost 8230x
Z meho (nestandardniho) CV: Jiz vice jak 2, a 2, a 2x2x2, a dvacetdva roku prazdnin na PacificRim, zejmena v NW segmentu. Na takovou expedici snu vas muze vyslat treba i nase akademie ved, ta dokonce nekdy velmi rada a agilne. To kdyz kupr. bona fide opravite chyby v pracech nektereho jejiho 'cestneho' predsedy, jeho hyperinflatovane ego to psychicky neunese, a ten ethicky gigant v mladicke ci jake nerozvaznosti ....... Zbytek ale az, m.j., obcas v blogu. A varovani pro ctenare z akademy: Uz jen cetba meho subverzniho blogu muze vest ke ztrate nejen iluzi, ale i zamestnani tamtez (taky se sleduje email, jestli nekdo nepise - horribile dictu - ze ten 'cestny' predseda je obycejny prolhany totalitni karierni .....). Ze neverite - tak pojdte a poslyste. Ale budou zde i pozitivni temata, pravda jen ze svetove vedy.

Rikat pravdu o tom tristnim ceskem akademickem etickem propadu neni nejakou mou prioritou, temata ze svetove vedy jsou zajiste zajimavejsi. U tech ceskych akademickych vaudevillu jde spis jen o otravnou povinnost. A o to, aby se podle potreby neprepisovala akademicka historie. Neb proti tomu zatim neco delat muze jen malokdo. A akademicke vedeni bude zcela jiste jen dal ucelove mlzit, zuby nehty branit pravde, lhat az se budou hory jeste vice zelenat (coz se bude moct vykazovat i jako prispevek redukci globalniho oteplovani - voila, hned 2 dalsi akademicke Potemkinovy vesnice jednou ranou). Maj totiz HRUZU odklonit se od posvatneho prikazu meho OUDa [Osobniho UDavace (kr.jm.Gardener)]: Rückkehr unerwünscht! Nedavno jim to perpetualni bezostysne lhani (po 3 desetiletich) ale zkomplikovaly pameti expredsedy CSAV ak. J. Římana. V nich je to lidske selhani toho meho OUDa literarne vytribenou formou popsano i s takrikajic OUDovou navstivenkou. Holt - i akademicka ryba muze nekdy hnit od hlavy, coz zde dalo vzniknout prilezitostne reality show: hniloba@AVCR.

Seznam rubrik