Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vě(d)ci mezi nebem a zemí: Překvapivá role polárních stratosférických mraků v úbytku ozónu

V lednu zemřel Paul Crutzen z trojice laureátů Nobelovy ceny za objasňování úbytku ozónové vrstvy. Setkával jsem se s ním při pobytu v Mainzu na Ústavu Maxe Plancka pro chemii na začátku 90-tek, kam jsem se snažil vyjet po 10 let.

V lednu zemřel Paul Crutzen z trojice laureátů Nobelovy ceny za objasňování úbytku ozónové vrstvy. Setkával jsem se s ním při svém pobytu v Mainzu neboli Mohuči na Ústavu Maxe Plancka pro chemii na začátku devadesátek. Přes nějakých 10 let jsem se snažil vyjet na Humboldtovo stipendium, ale doba tomu nepřála. Tedy hlavně tomu nepřál můj OUD (Osobní UDavač). A tak jsem do Mainzu mohl vyrazit až zkraje r. 1990. V Praze jsem měl podmínky pro prácí takové, jaké jsem měl, a tak jsem měl v zásobě řadu rozpracovaných problémů, které dokončím, až se jednou dostanu na výkonný počítač. Byly to problémy ze dvou zdánlivě odlehlých oblastí - sloučeniny významné v atmosférách Země a planet, a uhlíkaté agregáty (významné v mezihvězdném prostoru, třeba v okolí uhlíkatých hvězd). Z mého pohledu je ale integrovalo, že v obou případech mohlo jít o směsi izomerů. Uhlíkaté agregáty studoval již za války Otto Hahn, jinak i ředitel Ústavu císaře Viléma pro chemii, což je historický předchůdce ústavu v Mainzu, a Paul Crutzen tam pak šéfoval atmosférické chemii. Paul byl Holanďan a jako většina Holanďanů byl relaxovaný a liberální, měl dar jednat s každým jako se sobě rovným. V mých očích ztělesňoval myšlenku ruského nobelisty P. L. Kapicy: Skutečně velký učenec snad ani nemůže být špatný člověk. Totéž v mých očích platilo třeba i o Harry Krotovi (1939-2016, jeden z Nobelistů v r. 1996 za fullereny, úředně Harold), který vlastně pokračoval v tom, co začal už Otto Hahn, až to nakonec vedlo k fullerenům. Na německých akademických institucích naopak normálně existuje Ordnung, což je krycí jméno pro subordinaci. Dobře to ilustruje historka, kterou jsem slyšel od jednoho Číňana, který přijel na stáž na jeden německý univerzitní ústav organické chemie. Laboratoř byla v přízemí, Herr Professor seděl v patře. U přiležitosti Číňanova příjezdu jednou, jedinkrát zašel do laboratoře v přízemí. A spolupracovníci z laboratoře pak Číňana informovali, že to bylo historicky poprvé, co pamatují, že Herr Professor do laboratoře vstoupil. Paul nám nadhodil několik molekul, co považoval za atmosféricky zajímavé jako třeba dimér ozónu, neb ozónová vrstva byla jeho hlavním objektem zájmu. Vedle toho došlo i na sloučeniny významné pro skleníkový jev, což tehdy spíš teprve nastupovalo:

zswd@Lemke

[více na: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1029/2007JD009148 ], a taky na atmosféru Halleyovy komety. U ní šlo o to rozhodnout, zda co se vidělo v hmotových spektrech je dimér vody nebo molekula C3 – obě mají prakticky stejnou hmotu. A ovšem též došlo na větší uhlíkaté agregáty, tehdy čerstvě pojmenované jako fullereny, a do té doby nevídanou možnost zajet na konferenci v Kostnici:

ISSPIC5A

[více na: https://link.springer.com/article/10.1007/BF02911847 ].

Leč zpět k ozónu, ozónovému plášti, ozónové díře. Ozón je rozptýlen v atmosféře poněkud výše, než kde létají trysková dopravní letadla, v poměrně širokém pruhu ve stratosféře s maximem někde kolem výšky 25 km. Pokud bychom veškerý ozón sebrali a snesli na zemský povrch, stlačili na 1 atm a ohřáli na bod mrazu (ohřáli, neb ve stratosféře je tak -50°C nebo i míň) tak dostaneme vrstvu tenkou 3 mm. Pokud se spiknou všechny nepříznivé vlivy, bude ta vrstva jenom 1mm. S tímto průhledným modrým voňavým filmem stojí a padá prakticky všechen pozemský život. Tato vrstva filtruje ultrafialovou složku slunečního záření na úroveň, kterou naše kůže snese. S každým procentem, o které se ozónová vrstva zeslabí, se předpokládá zvýšení výskytu rakoviny kůže o 2-4%. Sledovat změny v koncentraci ozónu je zcela mimo možnosti našich smyslů. Kdybychom se opírali jenom o ně, tak bychom blížící se katastrofu zaznamenali až ve chvíli, kdy už by bylo na všechno pozdě. Za to, že se tak nestalo, vděčí lidstvo jen a pouze existenci periodicky zatracovaného a omezovaného základního výzkumu. A náhodě, která do určité míry rozhoduje, kam se zaměří pozornost badatelů.

Dnes ale existuje přesvědčení, že už rozumíme všem základním aspektům tohoto problému. Za objasnění fundamentálních otázek kolem bilance atmosférického ozónu byla Nobelova cena za chemii v r. 1995 udělena Paulu Crutzenovi (1933–2021) z Ústavu Maxe Plancka pro chemii v Mainzu, Mario Molinovi (1943-2020) z Massachusettské techniky, a Sherwoodu Rowlandovi (1927-2012) z Kalifornské univerzity v Irvinu.

Jak už řečeno, Paul Crutzen byl původem Holanďan, a meteorologii studoval ve Stockholmu, kde také již v r. 1970 upozornil, že kysličníky dusíku umožňují sestavit cyklus, ve kterém dochází k rozkladu ozónu. Tehdy to ovšem byla dost akademická otázka. Navíc si čtenář asi povšiml, že zatím není řeč o notoricky známém chlóru; na ten dojde později. I v atmosféře (nebo právě v atmosféře s jejími mocnými cirkulacemi) vše se vším souvisí. Matka příroda má jeden kanál, kterým ozón připravuje, a tři kanály, kterými ho odbourává. Ty zbývající dva pracují buď s aktivními částicemi odvozenými od vody, nebo s atomy chlóru. Dokud do toho člověk nešťoural, tak se produkce a rozpad vykompenzovaly v poměrně stabilní rovnováze. Pak ale průmyslová činnost začala posilovat ten poslední, chlorový rozpadový kanál.

Ti druzí dva laureáti z roku 1995 zveřejnili své varování pak v r. 1974. Mario Molina a Sherwood Rowland tehdy předpověděli, že ten kanál pracující s chlórem může být posílen v důsledku rozkladu průmyslově využívaných (a posléze volně vypouštěných) chlorovaných uhlovodíků (vedle chlóru mohou obsahovat též fluór nebo i brom, brom je podobně aktivní jako chlór). Tyto sloučeniny sloužily ledaskde - ve sprejích, v chladících zářízeních, při výrobě plastových pěn, při čištění mikroelektronických komponent, v hasicích přístrojích, atd. Výzkumy ukázaly, že k jejich rozkladu může docházet účinkem ultrafialového záření ve vyšších vrstvách atmosféry, a to do té míry, že po několika desetiletích se to projeví citelným zeslabením ozónového pláště (tehdejší odhad byl o 7 až 13%). Byl v tom kus ironie, protože tyto sloučeniny se rutinně považovaly za stabilní, ale stabilní byly při zemském povrchu, kde je právě chránila ozónová vrstva. S jejich postupným výstupem do stratosféry byla jejich stabilita ztracena. Toto studium vzbudilo pozornost, bylo však zpočátku podceněno průmyslovou sférou. Ovšem - zastavit rozjetou výrobu znamenalo investice do výzkumu náhrad, a pak investice do jejich výroby. Avšak Molina a Rowland, stejně jako Crutzen, věděli dobře, co jejich předpovědi znamenají, a popularizovali je prostřednictvím akademických kanálů. Toto úsilí postupně přinášelo ovoce, a nakonec vedlo až k podpisu Montrealského protokolu.

Už jsme zmínili, že svou (pozitivní) roli sehrála náhoda. Mario Molina čerstvě ukončil PhD a přišel do Rowlandovy laboratoře. V té době to byla laboratoř čistě radiochemická, podporovaná Americkou komisí pro atomovou energii. Sherwood Rowland si z čiré zvídavosti položil otázku, jaký je osud fluorochlorouhlovodíků v atmosféře. Ta neměla s radiochemií moc společného, a Atomová komise se mohla docela dobře ohradit, že takové plýtvání svými prostředky podporovat nebude. Mohla se záštitít svou zakládací listinou, kde je černé na bílem, čím se obírat má, a čím ne. Naštěstí to neudělala. A naštěstí Mario Molina se nerozhodl pro některý z běžících radiochemických problémů, nýbrž dál přednost projektu úplně novému. Tyto kroky je oba po dvaceti letech, stejně jako Crutzena, přivedly do Stockholmu.

Predtím však všichni tři laureáti sehráli substanciální úlohu při vysvětlení zapeklitého problému ozónové díry. V průběhu osmdesátých let opakovaná měření totiž prokázala existenci nového jevu. Nikoliv jenom oslabení ozónové vrstvy, ale její tak pronikavou redukci, že se začalo hovořit o ozónové díře. Tento jev tehdejší modely ještě nedokázaly ani dost málo vysvětlit. Dnes je už vysvětlení známo. Pod ozónovou dírou se rozumí náhlý pokles koncentrace ozónu až na 1/3 v oblasti nad Antarktidou, periodicky se opakující vždy v říjnu, tedy ku konci tamní polární noci. Predevším bylo třeba zodpovědět otázku, proč se ta díra (zatím) objevuje jen nad takovou pustinou jako je oblast kolem jižního pólu (ale o rozloze asi tak Severní Ameriky), a proč si k tomu volí výlučně říjen každého roku. Zjevně byl pominut nějaký kanál pro rozklad ozónu, který se za daných podmínek stává důležitým. Pro pochopení tohoto nového faktoru je nejprve třeba zmínit tzv. rezervoárové sloučeniny. Po rozpadu chlorovaných uhlovodíků totiž chlór nezbytně nebloudí atmosférou jako volný atom. Část chlóru je uložena v poměrně stabilních sloučeninách, kde je vpostatě neaktivní. Nejvýznamnějším reprezentantem je molekula ClONO2, nitrát chlóru. Zde se stýká chlorový a dusíkový cyklus. Leč rozklad této molekuly může být mnohonásobně urychlen kontaktem s vhodnými aktivujícími povrchy. Jde o příklad katalýzy, která je dnes celkem běžným pojmem zásluhou automobilových katalyzátorů. Nebylo však dvakrát jasné, kde by se mohl vzít takový katalyzátor v atmosféře.

Dnes už víme, že takovýto aktivní povrch nabízí ledové částice v tzv. polárních stratosférických mracích. Jejich vznik předpokládá dostatečně nízkou teplotu, a té je dosaženo až ke konci jižní polární zimy (v oblasti severního pólu je led v kontaktu s oceánem a ne pevninou, a proto k dostatečně hlubokému podchlazení zpravidla nedochází). Význačnou složkou těchto mraků je kyselina dusičná, takže povrchy jsou kyselé. Tato kyselá katalýza způsobí vehementní rozklad oné rezervoárové sloučeniny ClONO2, ve které obsaženy chlór by jinak měl být mimo hru. Zásluhou stratosférických mraků však trvale stabilní není, a s koncem polární zimy se poměry zvrtnou až do dočasné ozónové díry. Ale tou dobou již stratosféru nad Antarktidou začíná zahřívat Slunce, stratosférické mraky se vypaří , a ozónová díra se zacelí .

Sloučeniny chlóru však nejsou jediným nebezpečím pro ozón. Jiné ohrožení ozónové vrstvy představuje letecký provoz ve stratosféře. Ten je zatím velmi omezený, ale věci by se mohly změnit. Letecké motory do stratosféry zavádějí vodní páru a kysličníky dusíku, tedy komponenty stratosférických mraků, a též participanty druhých dvou kanálu  pro rozklad ozónu. Samozřejmě též kysličník uhličitý, ale ten není v tomto ohledu podstatný. Zatím se létá hlavně pod stratosférou. Ale výpočty Paula Crutzena a spolupracovníků ukázaly, že masivnější letecký provoz ve výškách kolem 20 km by umožnil tvorbu stratosférických mraků i na severu. Letecký průmysl by se proto měl snažit   optimalizovat režim budoucí generace motorů vzhledem k produkci kysličníků dusíku. Změněné ekonomické relace totiž činí tento typ dopravy opět aktuální. (Vedle toho mimochodem existuje i experimentální projekt letounu poháněného čistě solárními články.) Regule Nobelovy ceny připouštějí ocenit nejvýše trojici. Nicméně je třeba zmínit též Harolda Johnstona (1920-2012), který už v r. 1971 formuloval tento problém ohrožení ozónové vrstvy leteckým provozem ve stratosféře.

Vysvětlení mechanismu oslabování ozónového pláště a vzniku ozónové díry jsou výsledkem základního výzkumu. Jenom výzkumná sféra mohla přinést varování o závažném narůstajícím problému ve stratosféře. Svým způsobem to jasně odpovídá na otázku, k čemu je ten základní výzkum vlastně dobrý. V daném případě mohlo být v sázce samo přežití lidstva.

Foto u perexu: Polární stratosférický mrak.

VII. díl seriálu: 666@Sky - Je naprosto nezbytné, aby nebe bylo blankytné
[blankyt:666THz]
VIII. díl seriálu: https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=771909
VI. díl seriálu: https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=763460

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

webNKP

 

 

 

 

Autor: Zdenek Slanina | středa 26.5.2021 7:07 | karma článku: 47,86 | přečteno: 13957x
  • Další články autora

Zdenek Slanina

Letadlo: Soubor součástek letících v těsné formaci (co z ní - od nedávna - občas odpadají)

Na hoření bonmot (Letadlo je soubor součástek letících v těsné formaci) jsem narazil už před lety a nyní jsem si na nej vzpomenul. Letadla Boeing totiž od začátku roku postihla už řada podivných technických závad, zatím bez obětí.

15.4.2024 v 5:22 | Karma: 13,37 | Přečteno: 318x | Věda

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma: 33,82 | Přečteno: 725x | Věda

Zdenek Slanina

Přírodní (a tedy přirozené) skleníkové jevy: Venuše a její sopečné aktivity

Na Venuši se skleníkový jev vymkl kontrole. Vysvětlení by mělo být v hojných sopečných aktivitách. Ty do atmosféry uvolnily množství skleníkových plynů. A proč se tzv. přírodní či přirozené skleníkové jevy nesměly zkoumat v Praze?

4.3.2024 v 5:22 | Karma: 39,62 | Přečteno: 634x | Věda

Zdenek Slanina

Nebe nad Pacifikem: Výpadek z AlaskaAir1282 měl o dost drsnějšího předchůdce v AlohaAir243

Nedávná letecká nehoda na tokijském letišti Haneda 2. ledna 2024 je považována za svého druhu zázrak. A nám pamětníkům z Pacifiku připomenula dokonce několik jiných srovnatelných zdejších zázraků - jako let č. 243 z 28.dubna 1988.

6.2.2024 v 5:22 | Karma: 41,74 | Přečteno: 806x | Věda

Zdenek Slanina

Ano, zázraky na japonském leteckém nebi se dějí – jeden u hory Fudži zachránil 677 životů

Ve středu 31.1.2001 odpoledne, 2 letouny Japonských aerolinií dělila od srážky ve výšce cca 11km vzdálenost jen asi deseti metrů. Všechny žívoty na palubách však zachránil jeden z pilotů nepovoleným přechodem do střemhlavého letu.

17.1.2024 v 5:22 | Karma: 43,61 | Přečteno: 1054x | Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

  • Počet článků 121
  • Celková karma 32,14
  • Průměrná čtenost 8230x
Z meho (nestandardniho) CV: Jiz vice jak 2, a 2, a 2x2x2, a dvacetdva roku prazdnin na PacificRim, zejmena v NW segmentu. Na takovou expedici snu vas muze vyslat treba i nase akademie ved, ta dokonce nekdy velmi rada a agilne. To kdyz kupr. bona fide opravite chyby v pracech nektereho jejiho 'cestneho' predsedy, jeho hyperinflatovane ego to psychicky neunese, a ten ethicky gigant v mladicke ci jake nerozvaznosti ....... Zbytek ale az, m.j., obcas v blogu. A varovani pro ctenare z akademy: Uz jen cetba meho subverzniho blogu muze vest ke ztrate nejen iluzi, ale i zamestnani tamtez (taky se sleduje email, jestli nekdo nepise - horribile dictu - ze ten 'cestny' predseda je obycejny prolhany totalitni karierni .....). Ze neverite - tak pojdte a poslyste. Ale budou zde i pozitivni temata, pravda jen ze svetove vedy.

Rikat pravdu o tom tristnim ceskem akademickem etickem propadu neni nejakou mou prioritou, temata ze svetove vedy jsou zajiste zajimavejsi. U tech ceskych akademickych vaudevillu jde spis jen o otravnou povinnost. A o to, aby se podle potreby neprepisovala akademicka historie. Neb proti tomu zatim neco delat muze jen malokdo. A akademicke vedeni bude zcela jiste jen dal ucelove mlzit, zuby nehty branit pravde, lhat az se budou hory jeste vice zelenat (coz se bude moct vykazovat i jako prispevek redukci globalniho oteplovani - voila, hned 2 dalsi akademicke Potemkinovy vesnice jednou ranou). Maj totiz HRUZU odklonit se od posvatneho prikazu meho OUDa [Osobniho UDavace (kr.jm.Gardener)]: Rückkehr unerwünscht! Nedavno jim to perpetualni bezostysne lhani (po 3 desetiletich) ale zkomplikovaly pameti expredsedy CSAV ak. J. Římana. V nich je to lidske selhani toho meho OUDa literarne vytribenou formou popsano i s takrikajic OUDovou navstivenkou. Holt - i akademicka ryba muze nekdy hnit od hlavy, coz zde dalo vzniknout prilezitostne reality show: hniloba@AVCR.

Seznam rubrik