Další neprůchodné informace: Jak to dělaj Japonky se sáčky, a taky i něco rad kol Covidu

7. 04. 2021 7:07:07
Čas od času napíši užitečný osvětový članek - a neprojde. Naposled to bylo o ivermectinu - že za něj padla Nobelova cena r. 2015. Z reakcí z redakcí je jasné, že šlo o schopnost porozumět čtenému textu. Ta upadá, může za to MŠMT.

Jak jsem psal minule, když kulminovalo mlžení kol ivermectinu, napsal jsem článek, že se jím desetiletí úspěšně léčily milióny lidi s tropickými parazitickými nemocemi, a že Nobelova cena za něj je už z r. 2015: I dostalo se mi poučení, že článek je nesmírně nebezpečný - v kamenných médiích bez šance (leč nakonec přec vyšel - ale tím bych to tady nekomplikoval):

http://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=767287

Koncem února zase obešlo naše média video na téma 5 triků, jak otevřete mikrotenový sáček. Ani jeden z nich nebyl přijatelně estetický - vemte si třeba tu technologii, že sáček třete mezi dvěma bramborami, které si v obchodě vypůjčíte z hromady. No - toto udělat v Japonsku (tam jsou ale brambory vysloveně zřídkavá zvláštnost, natož aby se braly z hromady), tak skončím na nejbližším kobanu neboli policejní služebně. A tak jsem napsal osvětovou noticku, která - pochopitelně - nevyšla:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Způsob 6. - Aneb jak do dělaj Japonky

Tento způsob jsem odkoukal v samoobsluhách od Japonek nebo jiných Asijek (fakticky je velmi obtížné i pro školené oko rozlišit, která je která), co jsou vytrénované na papírových skládačkách origami a čínských hieroglyfech. Sáček má dvě uši, a každé ucho má dvě ramena, která sama slepená nejsou. Prst na horním okraji ucha zvenku vložíte mezi ta dvě ramena a jedete dolů k hlavnímu sáčku. Tam, kde ucho přechází v samotný sáček, narazíte na tu vstupní hranu a uvidíte, že na tom přechodu od ucha k samotnému sáčku vždycky vznikne mezírka, do které se dá vsunout prst a sáček pak už snadno otevřete. Ještě nikdy mi tato odkoukaná, estetická technologie nezklamala.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nebo jsem napsal text o léku Avigan/Favipiravir, že zabírá i na Covid-19, i když úplně prvně byl určen proti chřipce, tiskem však nevyšel nikdy:

http://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=747441

O tom léku jsem ostatně šířil osvětu už v r. 2014, kdy se ukázalo, že zabírá i proti ebole (ta jinak má průměrnou smrtnost 50%, ale tím bych to tady nekomplikoval). Že by se měla vytvořit schválená železná zásoba i u nás, kdyby se k nám ebola nějak zavlekla. Merit textu byl však nepochopen - a tak nevyšel (a tak Avigan/Favipiravir nebyl u nás v předstihu schválen, ač by měl být; pak byl vloni schválen aspoň proti Covidu):

https://neviditelnypes.lidovky.cz/veda/avigan-ctyri-evropane-vyleceni-z-eboly.A141115_105933_p_veda_wag

Po těchto zkušenostech nepředpokládám, že by se mohlo podařit šířit tiskem několik užitečných čerstvých novinek kolem prevence Covidu. Dokonce by se mohlo říct - nevyjdou, protože jsou sice užitečné, ale schopnost porozumět čtenému textu u absolventů škol rok od roku upadá (jak ostatně říká samo MŠMT - jasně, studuje se kvůli papíru, ne kvůli dovednostem, a ten papír se dá nakonec i koupit). Už v r. 2005 vyšlo v zubařském časopise Journal of Clinical Periodontology sdělení, že ústní voda Listerine má i antivirální účinky. Listerine je běžně i v našich drogeriích (má i různé příchuti, ale tím bych to tady nekomplikoval) a používá se u lidi s paradentózou dásní proti bakteriím, které ji jinak zhoršují. Když vypukl Covid, bylo racionálním krokem vyzkoušet užitečnost Listerinu i proti koronaviru, a voilà - výzkumníci z univerzity v Cardiffu jistou užitečnost Listerinu potvrdili. Pokud jste zachytili v ústech aerosolové částice s koronavirem, vykloktáním byste ho měli lokálně deaktivovat. Samozřejmě, pokud jste tu partikuli vdechli až do plic, tak ji takto už nepostihnete. Má tedy jistý smysl si po návratu z práce Listerinem kloktat - jako aspoň určitá forma prevence. WHO namítá, že dosud ale chybí systematická klinická studie (no - a proč WHO teda takovou klinickou studii nevyvolá). Je samozřejmě obecnou pravdou, že výsledky pokusů in vitro (neboli ve zkumavce) nelze přímočaře přenášet na podmínky živých organismů. Jisté antiseptické účinky má ostatně mít i kloktání vlažnou slanou vodou.

Pro tento účel se dá používat i jiný běžně dostupný prostředek, jmenovitě proti nachlazení. Jde o látku benzydamin, používanou pro její protizánětlivé účinky u nachlazení, neb nadto snižuje i bolestivost v krku. I u něj jsou už z dřívějška, z pokusů in vitro, známy i antivirální účinky. Tato látka je obsažena např. v pastilkách Tantum verde, kterou by také mělo mít jistý smysl si jednu po návratu z práce pomalu vycucat, a pak ještě chvíli počkat s jídle a pitím. Obě ty látky jsou ovšem výslovně určeny jen pro místní použití v ústech.

Zajímavá informace se objevila z washingtonské Univerzity George Washingtona (a řady dalších pracovišť), jmenovitě v souvislosti s acylpyrinem (a to v dubnovém čísle časopisu Anesthesia & Analgesia). Jedna skupina pacientů s Covidem brala acylpyrin (v Americe se mu říká aspirin, je to obchodní značka z r. 1899, ale tím bych to tady nekomplikoval), a to až sedm dní před přijetím do nemocnice, nebo aspoň od prvního dne po přijetí. Více jak 40% pacientů s acylpyrinem mělo příznivější parametry průběhu onemocnění ve srovnání s kontrolní skupinou bez acylpyrinu (snížení potřeby užít ventilátor, snížení pobytu na JIP, i snížení úmrtnosti). Acylpyrin nemá příliš závažné vedlejší účinky, zřídkavě mohou třeba nastat jen problémy s funkcí jater u dětí. Acylpyrin též může vyvolávat drobná krvácení v žaludku, zvlášť když by se polknul nerozpuštěný. Proto existují i přípravky, které neutralizují jeho kyselé pH (ale tím bych to tady nekomplikoval - pokud MŠMT kreativně vyškrtlo z osnov Newtonovy zákony, tak pH tam nemohlo přežít tuplem). Acylpyrin též snižuje srážlivost krve, což je ale převážně příznivý faktor (s výjimkou pacientů s už sníženou srážlivostí). Je pravděpodobné, že krátkodobé nasazení acylpyrinu se možná proto začne doporučovat jako prevence vzniku krevních sraženin, ku kterým zcela ojediněle dochází po aplikaci vakcíny AstraZeneca.

A už v únoru byla zveřejněna indická studie, podle které by lidé, co nosí brýle, měli mít 2 až 3-krát větší šanci, že se vyhnou Covidu. Brýle jednak redukují aerosolové částice, které se dostanou k oku. A druhý faktor je, že lidé s nasazenými brýlemi si nemnou oči rukama. Mělo by smysl doporučovat, aby i lidé s normálním zrakem nosili třeba sluneční bryle, nebo brýle bez dioptrických skel (známý model “prezidentský uchazeč Drahoš“).

Když už jsme se přesunuli k spíše fyzikálním pomůckám, patří mezi ně i UV sterilizátory (s výbojkami produkujícími tzv. UV-C, ale tím bych to tady nekomplikoval, tohle fakt v osnovách přežít nemohlo). Existují i v provedeních pro domácnost, a mohou se v nich sterilovat třeba roušky po návratu z práce. Ale už slouží i ku sterilaci madel u pohyblivých schodů, v tom prostoru dole, kde se madla pohybují zpět. Takto to funguje třeba na letišti v americkém Phoenixu nebo v některých stanicích londýnského metra. Tím ale nesnižuji význam slitin s obsahem mědi pro takovéto účely:

http://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=764615

P.S.: Ledva byl článek vyvěšen, tak byl jmenován nový ministr zdravotnictví:

P.P.S.: A ledva neslavně skončil, ruče jsem kontaktoval jeho nástupce:

Foto u perexu: Štíhlé, hbité prsty Japonek jsou vytrénované psaním čínských znaků kandži, nebo i na papírových skládačkách origami.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Autor: Zdenek Slanina | středa 7.4.2021 7:07 | karma článku: 48.23 | přečteno: 10850x

Další články blogera

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.18 | Přečteno: 514 |

Zdenek Slanina

Přírodní (a tedy přirozené) skleníkové jevy: Venuše a její sopečné aktivity

Na Venuši se skleníkový jev vymkl kontrole. Vysvětlení by mělo být v hojných sopečných aktivitách. Ty do atmosféry uvolnily množství skleníkových plynů. A proč se tzv. přírodní či přirozené skleníkové jevy nesměly zkoumat v Praze?

4.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 36.33 | Přečteno: 464 |

Zdenek Slanina

Nebe nad Pacifikem: Výpadek z AlaskaAir1282 měl o dost drsnějšího předchůdce v AlohaAir243

Nedávná letecká nehoda na tokijském letišti Haneda 2. ledna 2024 je považována za svého druhu zázrak. A nám pamětníkům z Pacifiku připomenula dokonce několik jiných srovnatelných zdejších zázraků - jako let č. 243 z 28.dubna 1988.

6.2.2024 v 5:22 | Karma článku: 39.92 | Přečteno: 629 |

Zdenek Slanina

Ano, zázraky na japonském leteckém nebi se dějí – jeden u hory Fudži zachránil 677 životů

Ve středu 31.1.2001 odpoledne, 2 letouny Japonských aerolinií dělila od srážky ve výšce cca 11km vzdálenost jen asi deseti metrů. Všechny žívoty na palubách však zachránil jeden z pilotů nepovoleným přechodem do střemhlavého letu.

17.1.2024 v 5:22 | Karma článku: 42.59 | Přečteno: 900 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 121 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.18 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 120 Celková karma 33.48 Průměrná čtenost 8289

Z meho (nestandardniho) CV: Jiz vice jak 2, a 2, a 2x2x2, a dvacetdva roku prazdnin na PacificRim, zejmena v NW segmentu. Na takovou expedici snu vas muze vyslat treba i nase akademie ved, ta dokonce nekdy velmi rada a agilne. To kdyz kupr. bona fide opravite chyby v pracech nektereho jejiho 'cestneho' predsedy, jeho hyperinflatovane ego to psychicky neunese, a ten ethicky gigant v mladicke ci jake nerozvaznosti ....... Zbytek ale az, m.j., obcas v blogu. A varovani pro ctenare z akademy: Uz jen cetba meho subverzniho blogu muze vest ke ztrate nejen iluzi, ale i zamestnani tamtez (taky se sleduje email, jestli nekdo nepise - horribile dictu - ze ten 'cestny' predseda je obycejny prolhany totalitni karierni .....). Ze neverite - tak pojdte a poslyste. Ale budou zde i pozitivni temata, pravda jen ze svetove vedy.

Rikat pravdu o tom tristnim ceskem akademickem etickem propadu neni nejakou mou prioritou, temata ze svetove vedy jsou zajiste zajimavejsi. U tech ceskych akademickych vaudevillu jde spis jen o otravnou povinnost. A o to, aby se podle potreby neprepisovala akademicka historie. Neb proti tomu zatim neco delat muze jen malokdo. A akademicke vedeni bude zcela jiste jen dal ucelove mlzit, zuby nehty branit pravde, lhat az se budou hory jeste vice zelenat (coz se bude moct vykazovat i jako prispevek redukci globalniho oteplovani - voila, hned 2 dalsi akademicke Potemkinovy vesnice jednou ranou). Maj totiz HRUZU odklonit se od posvatneho prikazu meho OUDa [Osobniho UDavace (kr.jm.Gardener)]: Rückkehr unerwünscht! Nedavno jim to perpetualni bezostysne lhani (po 3 desetiletich) ale zkomplikovaly pameti expredsedy CSAV ak. J. Římana. V nich je to lidske selhani toho meho OUDa literarne vytribenou formou popsano i s takrikajic OUDovou navstivenkou. Holt - i akademicka ryba muze nekdy hnit od hlavy, coz zde dalo vzniknout prilezitostne reality show: hniloba@AVCR.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...