Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

POZOR - zde je info označené za NESMÍRNĚ nebezpečné: Nobelova cena za ivermectin v r. 2015

V době kulminace mlžení kol ivermectinu jsem napsal článek, že se jím desetiletí úspěšně léčily milióny lidi s tropickými nemocemi a že Nobelova cena za něj je z r. 2015. Dostalo se mi poučení: 'Váš článek je nesmírně nebezpečný'.

Když kulminovalo mlžení kol ivermectinu, napsal jsem článek, že se jím desetiletí úspěšně léčily milióny lidi s tropickými parazitickými nemocemi, a že Nobelova cena za něj je už z r. 2015. Dostalo se mi poučení: 'Váš článek je nesmírně nebezpečný'. Hmm - takže prvně ten "nebezpečný" text:

                     Druhý, COVIDový život léku proti cizopasníkům ivermectinu 

V červnu 2020 byla v odborném časopise Antiviral Research uveřejněna australská studie o použitelnosti léku ivermectinu proti Covidu-19. Tento lék původně proti parazitickým infekcím se používá už desetiletí, ale vedle toho byl se zajímavými výsledky studován i u některých virových onemocnění - v laboratoři nebo i na pacientech - jako horečka dengue, západonilská horečka, AIDS. Bylo proto racionálním krokem vyzkoušet jeho účinky i v případě Covidu-19, a skutečně se v laboratoři ukázalo, že úspěšně blokuje replikaci viru.  

Historie léku začala v polovině sedmdesátých let, kdy se japonský farmakolog Satoshi Omura obíral bakteriemi produkujícími substance blokující jiné mikroorganismy. S jednou takovou nadějnou bakteriální kulturou se pak obrátil na amerického výzkumníka irského původu Williama Campbella, pracujícího v laboratořích firmy Merck. Učinnou látku se podařilo izolovat a úspěšně použít proti parazitům u zvířat. Tato látka původně přírodního původu byla poté ještě chemicky modifikována, aby lépe vyhovovala farmaceutickému využití. Preparát ivermectin pak začal být používán v osmdesátých letech i proti parazitům u lidí (byť opatrnosti je třeba u malých dětí, nebo u těhotných). Slouží např. při léčbě parazitického onemocnění zvaného říční slepota, které může skončit úplným oslepnutím. Umožňuje též léčbu jiné tropické nemoci známé jako elefantiáza, při které některé časti těla mohou zduřet do až obrovských rozměrů, odtud i jiný název sloní noha. Využívá se i proti svrabu nebo vším. Ivermectin byl během let už použit při léčbě mnoha nemocných, zvláště v subsaharské Africe, Latinské Americe, na Středním východě. 

V roce 2015 byla Nobelova cena ze fyziologii či lékařství udělena právě za rozvoj léčiv proti cizopasníkům založených na látkách původně přírodního původu. Po čtvrtině ceny tehdy obdrželi Campbell a Omura. Druhou polovinu získala čínská badatelka Youyou Tu, která objevila účinné léčivo proti malárii, artemisinin. Ten původně získala z extraktů z jedné z mnoha čínských rostlin, které si vytipovala jako potenciální kandidáty na základě studia starých spisů tradiční čínské medicíny. 

Trochu zarážely zmínky v médiích, že SÚKL uvádí, že o ivermectinu nemá dost informací - na těch přece měl v dané situaci pracovat už od června 2020, zvlášť když jde o substanci oceněnou Nobelovou cenou. A k tomu se už desetiletí používá proti tropickým nemocen, které by si dnes snadno z exotických destinací mohli nakonec přivézt i naši cestovatelé. Teprve ve čtvrtek SÚKL zmoudřel a pravil, že "dosavadní poznání ukazuje na relativně dobrý bezpečnostní profil ivermektinu". 

Ale naopak by se mělo ocenit, že lékaři v Brně nečekali, až co jim (ne)řekne SÚKL, preparát si sehnali, použili zdravý úsudek, a začali s ivermectinem - úspěšně stejně jako jinde - léčit i Covid-19. Za to by si zasloužili medaili za zásluhy.

Potud ten subverzivní text.

Když bylo jasné, že článek je t.č. neprůchodný, a ministr zdraví dokonce pateticky zvolal, že onen lék by si on nikdy nevzal, poslal jsem ten text premiéru Babišovi - čistě pro jeho informaci o věcech, které se zjevně od ministerstva zdravotnictví a SÚKLu nedozví. Co se dělo dál nevím, ale první pracovní den poté ministerstvo (s omezeními) u nás povolilo užívání ivermectinu. Před tím vyšel i vyvážený, kompetentní článek šéfredaktora Práva, a tak jsem mu pro zajímavost poslal tu informaci o Nobelově ceně. Později jsem se dozvěděl, že ten můj text (jinde považovaný za - horribile dictu - nebezpečný) v Právu i vyšel.

Zvláštní bylo, že mediální pozornosti se dostalo jedné (nepřesvědčivé, částečně negativní) kolumbijské studii, zatímco jak ten článek z června 2020 v časopise Antiviral Research, tak třeba peruánská studie z ledna 2021, a další, jakoby neexistovaly. Přitom u té kolumbijské studie bylo nápadné, že i když průměrná úmrtnost na Covid-19 je kolem 2.2%, tak ve skupině s placebem zemřel jen jeden, ač statisticky by se čekali 4 (ve skutečně léčené polovině nezemřel žádný). Na nepříznivé lehčí jevy si pacienti v obou skupinách stěžovali spíše podobně, i když třeba na bolest hlavy, vyrážku, průjem, nebo zvracení se stěžovalo více pacientů léčených placebem. V té druhé jihoamerické studii, té z Peru, tamní ministerstvo zdravotnictví povolilo používat ivermectin pro léčbu Covidu-19 už v květnu 2020. V provinciích, kde byl nasazen, došlo k snížení výskytu i úmrtnosti. Když pak později došlo k nasazení i v hlavním městě, došlo k redukci i tam. Je samozřejmě pravda, že prakticky každý lék má nějaké vedlejší účinky, u většiny je možnost, že někdo na něj bude alergický, a v podstatě každým je možné se v principu předávkovat. Ale ať tak či onak, naše příslušná místa to rozvažovala o deset měsíců déle, než ta v Peru .....

OK, odskočme si ještě k léku Aviganu, AKA Favipiraviru, v některých zemích vyráběnému a schválenému, mj., právě proti Covidu-19. Paradoxně, v zemi svého původu - Japonsku - je sice už dávno schválen proti chřipce, ale ještě ne proti Covidu-19, neb se tam na jaře nenašlo dost pacientů pro klinickou studii (dílem tehdy nebylo nemocných dost, dílem jsou Japonci tradičně nedůvěřiví, a taky - kdo z Vás by chtěl participovat v klinické studii, ve které, když vyfasujete jen placebo, tak můžete umřít - normální pacient přece chce, aby ho opravdu léčili).  Ten japonský lék kromě chřipky a Covidu-19 zabírá i na třetí virové onemocnění - ebolu:

https://neviditelnypes.lidovky.cz/veda/avigan-ctyri-evropane-vyleceni-z-eboly.A141115_105933_p_veda_wag

Naivně jsem se už v r. 2014 snažil to zvěřejnit i v nějakých kamenných novinách (smrtnost eboly může být až 90 procent a tehdy nic jiného nebylo, nakonec - kromě Aviganu - ani dnes). Myslel jsem to dobře - ale dopadlo to jako vždycky, narazil jsem na typickou nekompetentnost, viz. odpověď kterou jsem tehdy dostal 21.11.2014 ("... děkuji za Váš příspěvek k výskytu eboly v Tichomoří. V současné době se lehce potýkáme s omezeným prostorem a není úplně snadné dostat do novin informace o boji s nemocí i  těch v nejzasaženějších - afrických - oblastech, tudíž se obávám, že zpráva z Tichomoří, byť zajímavá, se k nám na stránky nedostane ..."). A samozřejmě nedostala. Zlý sen - flagrantní neschopnost porozumět čtenému textu - nešlo přece o výskyt eboly v Tichomoří. Šlo o japonský lék proti ebole, aby se pořídil a schválil pro použití i u nás, pokud by si nějaký cestoval z Afriky tu ebolu přivez - pak by už totiž na nějaké schvalování nebyl čas. V tom článku jsem tehdy vzpomenul i Louise Pasteura. Ten měl v roce 1885 odzkoušenu svou vakcínu proti vzteklině jen na jedenácti psech, když se ale dozvěděl o devítiletém Josephu Meisterovi právě pokousaném vzteklým psem. Pasteur neměl lékařskou licenci, leč ve světle toho, že chlapec by v případě propuknutí nemoci zcela jistě zemřel, rozhodl se novou metodu použít, a zachránil mu tak život. Rok poté přišel na dvouslovnou adresu 'Pasteur, Paris' telegram z Ruska, zda je možno přivézt devatenáct Rusů pokousaných vzteklým vlkem. Pasteur obratem souhlasil a po dvanácti dnech od pokousání mohla začít léčba - zachráněno bylo šestnáct Rusů, což ruský car později ocenil udělením Diamantového kříže. Vakcína se musí začít aplikovat před vypuknutím prvních příznaků, což záleží na době, kterou virus potřebuje, aby se dostal do ústřední nervové soustavy. Pasteur samozřejmě neuvažoval o tom rozjet nějakou klinickou studii - jako ty Rusy se vzteklinou rozdělit do dvou skupin, a té druhé podávat placebo. Takový nesmysl ho opravu nemohl napadnout, protože věděl, že ty v druhé skupině by odsoudil k smrti. U neléčené vztekliny je smrtnost 100%, u neléčeného Covidu-19 kolem 2,2%. Kdybych byl lékař, tak bych na takové rozdělení teď zatím taky nepřistoupil - léčil bych prostě všechny, kteří by o to stáli. Pro neléčený Covid-19 přece už celosvětově existuje dostatek statistických dat, a opravdu je není třeba dále navyšovat. Ta doporučení brněnskému týmu stran 'řádné' klinické studie dost patří do kategorie knížecích rad - ostatně je stejně prakticky nemožné sestavit dvě identické skupiny pro případnou klinickou studii. Ale ta diskuze už myslím teď patří minulosti.

[P.S.: Tento text není primárně o Favipiraviru, takže jen zajímavost, kterou se od SÚKLu určitě nedozvíte. Vlastní domácí výrobu Favipiraviru zavedlo nověji třeba i Turecko, kde si vyprodukovali už 6 miliónů balení, a lék používají i pro pacienty v domácí karanténě.]

Foto u perexu: Prvním, kdo zjistil, že některé bakterie mohou produkovat užitečné léčivo, byl Sir Alexander Fleming - zde je vyobrazení z jeho práce publikované 1929, ukazující působení penicilinu na stafylokokové kolonie.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

webNKP

 

 

 

 

Autor: Zdenek Slanina | čtvrtek 18.3.2021 7:07 | karma článku: 48,28 | přečteno: 9123x
  • Další články autora

Zdenek Slanina

Letadlo: Soubor součástek letících v těsné formaci (co z ní - od nedávna - občas odpadají)

Na hoření bonmot (Letadlo je soubor součástek letících v těsné formaci) jsem narazil už před lety a nyní jsem si na nej vzpomenul. Letadla Boeing totiž od začátku roku postihla už řada podivných technických závad, zatím bez obětí.

15.4.2024 v 5:22 | Karma: 13,35 | Přečteno: 312x | Věda

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma: 33,82 | Přečteno: 719x | Věda

Zdenek Slanina

Přírodní (a tedy přirozené) skleníkové jevy: Venuše a její sopečné aktivity

Na Venuši se skleníkový jev vymkl kontrole. Vysvětlení by mělo být v hojných sopečných aktivitách. Ty do atmosféry uvolnily množství skleníkových plynů. A proč se tzv. přírodní či přirozené skleníkové jevy nesměly zkoumat v Praze?

4.3.2024 v 5:22 | Karma: 39,62 | Přečteno: 629x | Věda

Zdenek Slanina

Nebe nad Pacifikem: Výpadek z AlaskaAir1282 měl o dost drsnějšího předchůdce v AlohaAir243

Nedávná letecká nehoda na tokijském letišti Haneda 2. ledna 2024 je považována za svého druhu zázrak. A nám pamětníkům z Pacifiku připomenula dokonce několik jiných srovnatelných zdejších zázraků - jako let č. 243 z 28.dubna 1988.

6.2.2024 v 5:22 | Karma: 41,74 | Přečteno: 801x | Věda

Zdenek Slanina

Ano, zázraky na japonském leteckém nebi se dějí – jeden u hory Fudži zachránil 677 životů

Ve středu 31.1.2001 odpoledne, 2 letouny Japonských aerolinií dělila od srážky ve výšce cca 11km vzdálenost jen asi deseti metrů. Všechny žívoty na palubách však zachránil jeden z pilotů nepovoleným přechodem do střemhlavého letu.

17.1.2024 v 5:22 | Karma: 43,61 | Přečteno: 1049x | Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03,  aktualizováno  12:09

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

  • Počet článků 121
  • Celková karma 32,13
  • Průměrná čtenost 8230x
Z meho (nestandardniho) CV: Jiz vice jak 2, a 2, a 2x2x2, a dvacetdva roku prazdnin na PacificRim, zejmena v NW segmentu. Na takovou expedici snu vas muze vyslat treba i nase akademie ved, ta dokonce nekdy velmi rada a agilne. To kdyz kupr. bona fide opravite chyby v pracech nektereho jejiho 'cestneho' predsedy, jeho hyperinflatovane ego to psychicky neunese, a ten ethicky gigant v mladicke ci jake nerozvaznosti ....... Zbytek ale az, m.j., obcas v blogu. A varovani pro ctenare z akademy: Uz jen cetba meho subverzniho blogu muze vest ke ztrate nejen iluzi, ale i zamestnani tamtez (taky se sleduje email, jestli nekdo nepise - horribile dictu - ze ten 'cestny' predseda je obycejny prolhany totalitni karierni .....). Ze neverite - tak pojdte a poslyste. Ale budou zde i pozitivni temata, pravda jen ze svetove vedy.

Rikat pravdu o tom tristnim ceskem akademickem etickem propadu neni nejakou mou prioritou, temata ze svetove vedy jsou zajiste zajimavejsi. U tech ceskych akademickych vaudevillu jde spis jen o otravnou povinnost. A o to, aby se podle potreby neprepisovala akademicka historie. Neb proti tomu zatim neco delat muze jen malokdo. A akademicke vedeni bude zcela jiste jen dal ucelove mlzit, zuby nehty branit pravde, lhat az se budou hory jeste vice zelenat (coz se bude moct vykazovat i jako prispevek redukci globalniho oteplovani - voila, hned 2 dalsi akademicke Potemkinovy vesnice jednou ranou). Maj totiz HRUZU odklonit se od posvatneho prikazu meho OUDa [Osobniho UDavace (kr.jm.Gardener)]: Rückkehr unerwünscht! Nedavno jim to perpetualni bezostysne lhani (po 3 desetiletich) ale zkomplikovaly pameti expredsedy CSAV ak. J. Římana. V nich je to lidske selhani toho meho OUDa literarne vytribenou formou popsano i s takrikajic OUDovou navstivenkou. Holt - i akademicka ryba muze nekdy hnit od hlavy, coz zde dalo vzniknout prilezitostne reality show: hniloba@AVCR.

Seznam rubrik