Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko v 1. dvacítce příjemců antikoronaviru Avigan/Favipiravir - Okamura Tomio pohnul SÚKL

Ve středu má i Japonsko vyhlásit stav nouze. Před tím ale došlo k důležitému posunu u léku Avigan/Favipiravir/Favilavir. O ten už požádalo na tři desítky zemí, a to pod vlivem pozitivních výsledků čínských testů z února a března.

Před třemi týdny, 17. března, se konala v Pekingu tisková konference, na které Xinmin Zhang, ředitel Čínského národního centra pro rozvoj biotechnologií spadajícího pod Ministerstvo vědy a techniky, oznámil účinnost preparátu Favipiravir i proti koronaviru COVID-19. V Číně byl souhlas k jeho klinickému testování proti koronaviru udělen v únoru a po měsíci používání byla potvrzena jak účinnost, tak nebyly zaznamenány žádné zjevné nežádoucí vedlejší účinky. Proto ředitel čínského centra zdůraznil, že Favipiravir by měl být zahrnut do léčebných plánů pro COVID-19 tak rychle, jak je možné. Čínský státní úřad pro léčiva již povolil farmaceutickým závodům Zhejiang Hisun Pharmaceutical Co. Ltd. zahájit výrobu ve velkém tak, aby byly zajištěny stabilní dodávky. Tento čínský výrobce si (prozíravě) už v r. 2016 zajistil licenci na japonský patent. Základní dvacetiletá ochrana patentu mezitím vypršela vloni (i když v některých zemích je možné patenty na léčiva o něco prodloužit vzhledem k dlouhým lhůtám schvalování zdravotnickými úřady). A tak i třeba v Indii už výrobci pracují na generickém produktu nepodléhajícímu patentovým omezením. Na generické verzi léku se pracuje též v Rusku a na Ukrajině. V Japonsku začalo testování léku později v únoru, a i japonská vláda požádala výrobce Toyama Chemical Co., aby se zaměřil na možnosti navýšení produkce tohoto léku, který vyrábí pod jménem Avigan. Nejzajímavějším výsledkem čínských testů je, že při včasném podaní by koronavirus měl u infikovaných vymizet po čtyřech dnech. Také japonské testy upozorňují, že účinnost bude záviset na včasnosti podání. Možnost, že by Favipiravir mohl zabírat i proti koronaviru v únoru nadhodil také Erik De Clercq z univerzity v belgické Lovani, který sám byl mnohaletým spolupracovníkem Antonína Holého, autora celé řady antivirových léčiv. Mimochodem, v současnosti i u nás použitý preparát Remdesivir lze nakonec považovat za nepřímé pokračování Holého výzkumů. U Remdesiviru je ale ještě třeba vyjasnit možné vedlejší účinky, např. na funkci jater. Prvotní výsledky testování Remdesiviru v USA a jinde ve světě jsou zatím ale smíšené, úmrtnost ve vzorku 53 pacientů byla 13%:
https://www.statnews.com/pharmalot/2020/03/13/gilead-coronavirus-covid19-clinical-trials/

Na čínský průlom nejrychleji zareagovala Indonésie a Irán, a pak i president Trump. Poté, co počet infikovaných v Indonésii překročil 300, president Joko Widodo již 20.3.2020 oznámil, že v rámci přijatých opatření má být importováno i 5000 balení Aviganu, a začalo se pracovat na objednávce až 2 milionů dalších s tím, že věci bude pomáhat i Indonéské velvyslanectví v Tokiu. Téhož dne ministr zahraničí Toshimitsu Motegi telefonicky konferoval i s iránským ministrem zahraničí Mohammadem Javadem Zarifem s výsledkem, že Japonsko daruje Avigan pro léčbu koronavirové infekce v Iránu (pocet infikovaných tam tehdy překročil už 20000 a počet úmrtí 1500).

U den později americký president Donald J. Trump zdánlivě udělal od léku Avigan/ Favipiravir úkrok stranou, když veřejně ocenil práci americké obdoby našeho SÚKLu, tedy FDA (Food and Drug Administration). Ta pro USA schválila kombinovanou léčbu podáváním dvou jiných, zcela zavedených léčiv - antimalarika/antirevmatika hydroxychlorochin (lék Plaquenil) a antibiotika Azitromycin. Tato směs byla doporučena v nedávné francouzské studii, byť jde o studii dosti malou a předběžnou. Tato kombinace byla z hlediska USA nasaditelná nejrychleji, neb jde o používaná léčiva. President Trump ocenil práci americké FDA svou typickou expresivní rétorikou: "HYDROXYCHLOROQUINE & AZITHROMYCIN, taken together, have a real chance to be one of the biggest game changers in the history of medicine. The FDA has moved mountains - Thank You!". Americký ministr spravedlnosti William Barr později označil negativní reakce některých médií proti hydroxychlorochinu za mediální džihád, lék se tak stává i položkou amerických prezidentských voleb.
Tato Trumpova akce měla ohlas i u nás - střešovická nemocnice už hydroxychlorochin také používá.
[N.B.: U hydroxychlorochinu je třeba pamatovat na možné vedlejší účinky u diabetiků!]

Turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca 23.3.2020 oznámil, že Favipiravir poskytnutý Čínou byl nasazen v nemocnicích ve 40 městech. A pak 25.3.2020 japonský premiér Shinzo Abe [tedy stylově japonsky: Abe Shinzo] potvrdil pozitivní zprávy o léčivu Avigan/Favipiravir s tím, že se pracuje na jeho urychleném schválení proti koronaviru i v Japonsku, a také na klinických testech v mezinárodním měřítku. A pak na samém konci března president Trump, po telefonické konverzaci s premiérem Abe, začal konat i ve prospěch nasazení Aviganu v USA. Klinické testy Aviganu mají provádět tři nemocnice ve státě Massachusetts. I náš SÚKL 26. března oznámil, že je v kontaktech s japonským i čínským výrobcem. Snad tomu napomohl i tento blog, neb informace o léku Avigan/ Favipiravir hned 17. března poskytl štábu pro koronavirovou epidemii: 
https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=747441
Vzápětí začal konat i poslanec Tomio Okamura [tedy stylově japonsky: Okamura Tomio], který už 19. března kontaktoval jak výrobce Aviganu, tak i japonskeho velvyslance v ČR, a tím nás zařadil do pořadí. Premiér Abe 3. dubna konstatoval, že již tři desítky zemí diplomatickými kanály požádaly o poskytnutí Aviganu, v tom počtu třeba i Německo. Japonská vláda bude koordinovat mezinárodní distribuci léku. Japonsko současně usiluje o navýšení svých vlastních zásob na 2 miliony protikoronavirových dávek (lék se v případě koronaviru používá ve větších gramážích, než se předpokládalo pro chřipku). A 7. dubna japonský ministr zahraničí Toshimitsu Motegi oznamuje, že Japonsko poskytne první dvacítce zájemců Avigan pro účely jeho nasazení a testování, v tom počtu i Česku. Nadto poskytne úřadu OSN grant 1 milion US$ pro další nákupy a distribuce léku po světě.
[N.B.: Avigan/Favipiravir nemá být podáván u žen v jiném stavu!]

Současně bylo oznámeno, že od středy platí stav nouze v Tokiu a v prefekturách Chiba, Kanagawa, Saitama, Osaka, Hyogo a Fukuoka, zahrnujících 44% japonské populace - s podobnými omezeními jako v Evropě, zatím s trváním do 6. května.

Tím se svým způsobem uzavírají i první tři desetiletí historie léku Avigan/Favipiravir. Ve společnosti Toyama Chemical Co., od roku 2008 patří pod obrovskou Fujifilm Holdings Corp., dlouhodobě - už v minulém století - probíhal výzkum léčiv proti virům chřipky. Ten vedl už v r. 1999 k patentování Aviganu.Ten však byl teprve v březnu 2014 schválen právě pro léčbu chřipky. Firma tehdy pro zásoby japonské vlády dodala 2 miliony dávek k použití při nějaké příští chřipkové epidemii. Název Avigan patrně souvisí s anglickým označením pro ptačí chřipku (avian flu). Inhibiční aktivita Aviganu naznačovala, že by třeba takto mohl působit i u jiných virů. A tak se na zvířatech zjistilo, že skutečně působí i proti virům eboly. Ježto to byl první preparát, který už byl v Japonsku standardně schválen pro použití jako lék, byl vzápětí úspěšně nasazen ve čtyřech případech Evropanů s ebolou, mimo jiné nakažených zdravotních sester ve Francii a Španělsku. Japonské ministerstvo zdravotnictví pak vydalo formální souhlas k používání Aviganu i proti ebole, pokud by se v Japonsku vyskytla. Nikoliv překvapivě, americké ministerstvo obrany si v r. 2016 zajistilo 6000 dávek, a třeba Sjednocené arabské emiráty 50000. Protože ebola by mohla být zavlečena i k nám, napsal jsem o věci článek: https://neviditelnypes.lidovky.cz/veda/avigan-ctyri-evropane-vyleceni-z-eboly.A141115_105933_p_veda_wag
který končil větou, že bychom si měli u nás zajistit železnou zásobu tohoto léku, prostě pro případ, že by se k nám ebola ze zemí jako Kongo nebo Uganda nějak dostala. A od 17. března by se ta železná zásoba, kdyby se tehdy pořídila, mohla u nás téměř okamžitě nasadit právě proti koronaviru.

Avigan/Favipiravir je relativně jednoduchá organická molekula, derivát pyrazinu, tedy benzenu s dvěma dusíky: 6-fluoro-3-hydroxypyrazin-2-karboxamid. Deriváty pyrazinu byly dříve používány už i při léčbě (bakteriální) TBC. Avigan/ Favipiravir působí tak, že blokuje replikaci virů chřipky. V názvu Favipiravir je pyrazin zjevně zachován ve slabikách pira. Nověji se pro čínský preparát používá i jméno Favilavir.

Last but not least, stojí za zaznamenání, že vrcholoví představitelé nejen v USA, ale i v Indonésii a Iránu, mojí kolem sebe poradce na otázky vědy a výzkumu schopné přicházet s řešeními spojenými s únosnou mírou rizika.

Foto u perexu: Před vyhlášením stavu nouze se v Tokiu ještě občas vyskytovali anti-rouškoví dizidenti. Od středu už jistě nebudou.

P.S.: Zmíněný článek v NP - historicky prvni u nás o Avigan/Favipiraviru - jsem se bona fide snažil zvěřejnit i v nějakých kamenných novinách (smrtnost eboly může být až 90 procent a tehdy nic jineho nebylo, nakonec ani dnes). Myslel jsem to dobře - ale dopadlo to jako vždycky, narazil jsem na typickou nekompetentnost, viz. odpověď z 21.11.2014 níže. Tedy navíc kombinovanou s neschopností porozumět čtenému textu (narůstající problém u absolventů českého vzdělávacího systému). Článek byl o léku proti ebole produkovanému v Japonsku, ale dotyčná osoba ho dokázala "pochopit" jako text o výskytu eboly v Tichomoří. Obávám se, že ta narůstající epidemie neschopnosti porozumět čtenému se časem stane koronaviru závážnější:

ebola

 

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

webNKP

 

 

 

 

 

Autor: Zdenek Slanina | úterý 7.4.2020 13:33 | karma článku: 43,86 | přečteno: 10226x
  • Další články autora

Zdenek Slanina

Letadlo: Soubor součástek letících v těsné formaci (co z ní - od nedávna - občas odpadají)

Na hoření bonmot (Letadlo je soubor součástek letících v těsné formaci) jsem narazil už před lety a nyní jsem si na nej vzpomenul. Letadla Boeing totiž od začátku roku postihla už řada podivných technických závad, zatím bez obětí.

15.4.2024 v 5:22 | Karma: 13,36 | Přečteno: 313x | Věda

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma: 33,82 | Přečteno: 721x | Věda

Zdenek Slanina

Přírodní (a tedy přirozené) skleníkové jevy: Venuše a její sopečné aktivity

Na Venuši se skleníkový jev vymkl kontrole. Vysvětlení by mělo být v hojných sopečných aktivitách. Ty do atmosféry uvolnily množství skleníkových plynů. A proč se tzv. přírodní či přirozené skleníkové jevy nesměly zkoumat v Praze?

4.3.2024 v 5:22 | Karma: 39,62 | Přečteno: 630x | Věda

Zdenek Slanina

Nebe nad Pacifikem: Výpadek z AlaskaAir1282 měl o dost drsnějšího předchůdce v AlohaAir243

Nedávná letecká nehoda na tokijském letišti Haneda 2. ledna 2024 je považována za svého druhu zázrak. A nám pamětníkům z Pacifiku připomenula dokonce několik jiných srovnatelných zdejších zázraků - jako let č. 243 z 28.dubna 1988.

6.2.2024 v 5:22 | Karma: 41,74 | Přečteno: 802x | Věda

Zdenek Slanina

Ano, zázraky na japonském leteckém nebi se dějí – jeden u hory Fudži zachránil 677 životů

Ve středu 31.1.2001 odpoledne, 2 letouny Japonských aerolinií dělila od srážky ve výšce cca 11km vzdálenost jen asi deseti metrů. Všechny žívoty na palubách však zachránil jeden z pilotů nepovoleným přechodem do střemhlavého letu.

17.1.2024 v 5:22 | Karma: 43,61 | Přečteno: 1050x | Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 121
  • Celková karma 32,13
  • Průměrná čtenost 8230x
Z meho (nestandardniho) CV: Jiz vice jak 2, a 2, a 2x2x2, a dvacetdva roku prazdnin na PacificRim, zejmena v NW segmentu. Na takovou expedici snu vas muze vyslat treba i nase akademie ved, ta dokonce nekdy velmi rada a agilne. To kdyz kupr. bona fide opravite chyby v pracech nektereho jejiho 'cestneho' predsedy, jeho hyperinflatovane ego to psychicky neunese, a ten ethicky gigant v mladicke ci jake nerozvaznosti ....... Zbytek ale az, m.j., obcas v blogu. A varovani pro ctenare z akademy: Uz jen cetba meho subverzniho blogu muze vest ke ztrate nejen iluzi, ale i zamestnani tamtez (taky se sleduje email, jestli nekdo nepise - horribile dictu - ze ten 'cestny' predseda je obycejny prolhany totalitni karierni .....). Ze neverite - tak pojdte a poslyste. Ale budou zde i pozitivni temata, pravda jen ze svetove vedy.

Rikat pravdu o tom tristnim ceskem akademickem etickem propadu neni nejakou mou prioritou, temata ze svetove vedy jsou zajiste zajimavejsi. U tech ceskych akademickych vaudevillu jde spis jen o otravnou povinnost. A o to, aby se podle potreby neprepisovala akademicka historie. Neb proti tomu zatim neco delat muze jen malokdo. A akademicke vedeni bude zcela jiste jen dal ucelove mlzit, zuby nehty branit pravde, lhat az se budou hory jeste vice zelenat (coz se bude moct vykazovat i jako prispevek redukci globalniho oteplovani - voila, hned 2 dalsi akademicke Potemkinovy vesnice jednou ranou). Maj totiz HRUZU odklonit se od posvatneho prikazu meho OUDa [Osobniho UDavace (kr.jm.Gardener)]: Rückkehr unerwünscht! Nedavno jim to perpetualni bezostysne lhani (po 3 desetiletich) ale zkomplikovaly pameti expredsedy CSAV ak. J. Římana. V nich je to lidske selhani toho meho OUDa literarne vytribenou formou popsano i s takrikajic OUDovou navstivenkou. Holt - i akademicka ryba muze nekdy hnit od hlavy, coz zde dalo vzniknout prilezitostne reality show: hniloba@AVCR.

Seznam rubrik