Akademická ne-etika vzkvétá i v koronakaranténě: Na VŠE (fraška plagiátora z FFUK) i jinde

25. 05. 2020 15:33:33
Hladinu akademického života i za karantény čeří kauzy zametání kauz selhání akademických celebrit - na VŠE i jinde. Je to zásluhou kronyismu neboli bratříčkování, klientelistických vazeb, morální korupce, obav z řetězových reakcí.

Když se skupina doktorantů na FF UK koncem předminulého roku vymezila proti očividnému plagiátorství jednoho z tehdejších prorektorů UK, při svých bohatých osobních zkušenostech s kronyismem neboli bratříčkováním v české akademické obci jsem spíš čekal, že s kauzou i jejími whistleblowery bude náležitě zameteno. Skutečně, v jedné fázi se objevila 'rozhořčená' vymezeni se dvou zavedených historiků, jakoby naznačující, že došlo k neomalenému útoku na našeho předního historika, atd., na což se hned pohotově začalo odvolávat vedení UK. Normální český scénář by pak byl, že pachatelé budou pod nějakou průhlednou záminkou vypuzeni z fakulty, následně jim bude znemožněno dostudovat kdekoliv jinde aspoň na území původního Rakouska-Uherska. A kdyby náhodou mohli pokračovat někde ještě dál, tak i tam by za nimi putovala pokrytecká, předstíraně 'rozhořčená' oznámení od nějakých tuzemských akademických selebrit. Prostě - české provinční poměry, spolehlivě jištěné tím mnohaletým a mnohovrstevnatým kronyismem a morální korupcí. Ale tu se ukázalo, jak málo stačí, aby se taková maškaráda zastavila hned na začátku. Část historiků se kolektivně veřejně vymezila proti nabíhajícímu relativizování, a podobně i fakultní Etická komise projevila nespokojenost s ovlivňováním svého jednání. Od toho momentu se vedení UK přepnulo do spíše neutrálního modu. Prorektor skončil, opustil i fakultu a - přešel do profesorského postu na VŠE, na Národohospodářské fakultě, kde už od dřívějška měl částečný úvazek.. Pak se sice objevila i podezření na jeho další plagiáty, ale to už pro něj nemělo žádné konsekvence. Jinak se zdánlivě zdálo, že kauza byla na naše poměry poměrně slušně uzavřena. Jenže v květnu letošního roku - za probíhající koronavirové karantény - vstoupila do hry Etická komise Národohospodářské fakulty VŠE a kauzu zcela absurdně postavila na hlavu. Podle ní totiž ex-prorektor UK není plagiátor a postup Univerzity Karlovy byl jen účelovou snahou o likvidaci člověka. Dokonce zaznělo sureální srovnání s likvidacemi v padesátých letech - přitom o jaké likvidaci se vůbec dá mluvit, když dotyčný může dál působit jako profesor, a dokonce by asi mohl tak dál působit na FF UK, pokud by sám neodešel (z hlediska zákona jsou jeho přešlapy promlčené, a o profesorský titul u nás nemůžete vůbec přijít). Akademický senát Filozofické fakulty UK už kvůli tomu požádal vedení univerzity, aby podniklo právní kroky proti VŠE k ochraně dobrého jména instituce:
https://www.ff.cuni.cz/2020/05/usneseni-ff-uk-ke-zprave-zpravodaje-ek-nf-vse-eticke-veci-prof-kovare/?fbclid=IwAR1drzmnLgOMNNOFWXMYfARf7hWXXDKSGGUkYJyB_NkQUiK7zYRgT3BUxMw
https://www.ff.cuni.cz/2020/05/otevreny-dopis-ve-veci-urazlivych-utoku-na-filozofickou-fakultu-uk/?fbclid=IwAR1tx94Bf6LLc_Vcb4N-Ep9fdnhjrg-bXIl1XkUzmuFStuWgF-RoZUUgmTE
Což je ovšem na roky, a nakonec to může skončit na nějaké bezvýznamné formalitě, aniž by se vůbec řešila esence kauzy. Evidentně zde zafungovala síť konexí a klientelismu, kterou si ex-prorektor během svého prorektorování stihl vybudovat. Navíc vedení UK muselo sice už dřív (neochotně) připustit, že se budou řešit i další možní plagiátoři - aniž by se v tom ohledu ale k něčemu opravdu přistoupilo. Možná i tento faktor sehrál roli ve vzniku té současné frašky na VŠE. V každém případě, kronyismus a morální korupce tak tam mají zatím stále navrch.

UK resp. VŠE v tom ale rozhodně nejsou samy. Podobně gigantická fraška se už roky vleče na UP v Olomouci, kde byla původně celé desetiletí úspěšně odkláněna. Tam byl student, co na ni prvně upozornil, pohotově profesně znemožněn a vedení univerzity zatím nejeví žadnou ochotu k jeho rehabilitaci, ke které dle zdravého rozumu už mělo dojít dávno. Ten poctivý student, který na podvod jako první upozornil, byl podvakráte vyhozen od obhajoby a nakonec přišel i o práci. Děkan, který věc nechal solidně prošetřit, byl rektorem vyzván k rezignaci a předseda Etické komise, která si dovolila věc nezávisle posoudit, byl vystaven hrubým osobním útokům, až nakonec rezignoval, zatímco hlavní aktéři mají dál neutuchající podporu rektora - v kostce je ta olomoucká kauza popsána třeba zde:
htttp://www.dzurnal.cz/index.php/2019/11/20/kam-se-hrabe-karlovka/
V každém případě, kronyismus a morální korupce tak i tam mají zatím stále navrch.

UK resp. VŠE, resp. UP v tom ale rozhodně nejsou samy. Podobně gigantická fraška se už roky vleče i na Akademii. Shodou okolností věc byla nedávno výstižně popsána i v pamětech předsedy bývalé ČSAV Josefa Římana, připravených společně s popularizátorem vědy Františkem Houdkem. A nakonec byla i jinak připomenuta během podzimu loňského roku. Ten byl v Čechách mírný (zvlášť když jste si v Pacifiku na CNNweather nepřehodili °F/°C), a tak se (někteří) občané u nás scházeli a předčítali si z poučných knih s pomocí lektorů, kteří je častovali ušlechtilými radami. A s jednou z těch rádkyň mám i jinou zkušenost. Nalejme si při té příležitosti jen mimochodem čistého vína i v jiném ohledu - o české kotlině se v Pacifiku nepíše, a tak tam veřejnost tápe a namísto Česko sahá i k termínům Chechen republic neb Czechoslavia. O loňském listopadu tomu bylo nejinak. Úplnou náhodou jsem ale narazil na poezii v próze jihočeského barda Martina Konvičky, jehož švitoření se těší pozornosti našich médií. A zvláště mě v té jeho poezii v próze zaujalo poslání - tedy gradující závěr - jeho poémy, už taky proto, že mělo 31 slabik. A právě 31 slabik má i japonská básnická forma tanka (5-7-5-7-7 slabik), která je zobecněním haiku (5-7-5 slabik), o které je možné se poučit např. zde:
https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=673698
pokud vám už je více než patnáct, tak i zde:
https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=677040
a pokud je vám více než osmnáct, tak to i zde:
https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=680203
Na jednom každém z těch linků se dovíte nejen mnoho užitečného o haiku, ale i o jedné neméně pozoruhodné tragikomické grotesce. Totiž, že jedním z čestných předsedů ausgerechnet Akademie se stal totalitní kariérní denunciant, co - mj. - udával by znemožnil opravení svých vlastních odborných nesmyslů. Vzdor tomu se mu akademické vedení klaní až po pás. Je to jako v té pohádce Hanse Christiana Andersena. Jenže nikdo ze zaměstnanců nemůže zvolat: Císař je nahý! Letěl by totiž na hodinu. Prostě - drsná akademická fraška trvající už třetím desetiletím. Leč zpět k tajům japonské poezie. Tanka sama je poněkud společensky výše než haiku, a přednáší se i na japonském císařském dvoře. Specielně pak na tradiční slavnosti každého 1. ledna, pro kterou císař určuje téma, a také jednu poému tanka napíše a přednese. Podobně tak tvoří další členové císařské rodiny, a přizvány jsou i vybrané příspěvky od veřejnosti zaslané do výběrové soutěže. Letos bylo téma Naděje, předsedal nový císař Naruhito, po boku mu byla nová císařovna Masako (která se ceremonie účastnila poprvé od r. 2003, až dosud absentovala vzhledem ku stresem vyvolanému onemocnění - o tom ale až jindy). Veřejnost poslala na 15000 poem, z nich vybráno pro čtení bylo deset. Historicky známá je např. tanka, kterou 1.1.1946 přednesl císař Hirohito, jejíž (nejspíš první) české přebásnění zní:
Neohroženě 5
stojí tu borovice, 7
zatímco kolem 5
narůstají závěje. 7
Z ní berte si příklad! 7

To Mistr Konvička loňského listopadu - v hutné básnické zkratce - popisoval tábor lidu na Letenské pláni spojený s četbou z knihy:

kde měla padat samá ušlechtilá slova o pravdě, nic než pravdě, čisté pravdě, a o médiích, která ji svobodně šíří, a výzvy k národu, aby tu pravdu četl a šířil, cenzuře bránil, atd., apod. - však to jistě všichni víte lépe než já, a jistě jste si z toho vzali i ponaučení. No, a mně to připomenulo zkušenost s jednou z těch náruživých čtenářek na tribuně.

A nyní přijde vhod, že jste se už seznámili alespoň s jedním z těch linků o haiku, takže už víte, že před létem 1988 - vloni tomu už bylo ausgerechnet 31 let, všimněte si - jednatřicet, co mi fluktuace osudu přihrála mého Osobního UDavače neboli OUDa. Navíc v nesprávném čase, neb OUDova bedra ovinula ta chmura, že mu Zahraniční odbor Presidia akademie nemohl sám schválit jednu cestu přes Atlantik. Šlo totiž o druh stipendia, pro které Ministerstvo školství a Presidium akademie uzavřely koaliční smlouvu, že jej budou nadále využívat jen kmenoví zaměstnanci vysokých škol (zatímco akademicky štaf bude využívat jiné kanály včetně vlastní čistě akademické výměnné dohody). Věc nebyla na úrovni Presida akademie řešitelná. A tak OUDovi zase jednou začalo jít o získání protekce z nejvyšších míst, která by zajistila výjimku z regulí, a pro tu protekci zase byla zapotřebí nějaká nadstandardní dobová zásluha. Už samo mít tehdy OUDa byl malér, malér na kvadrát byl OUD osobně motivovaný. Ten můj byl, a hned dvakrát. Jednak mu šlo o tu už zmíněnou cestu přes Atlantik, ale taky o to, aby rázně zamet s kritikou své jedné zcela chybné vědecké koncepce. A právě proto můj jinak prakticky hotový kritický článek tehdy již nemohl být odeslán. V červnu 1988 totiž vůdčí postava té chybné koncepce, tedy můj OUD, psychicky neunesla jak tu opovážlivost, že si někdo dovoluje opravovat jeho chybnou koncepci, tak to (zatím) neschválení své cesty přes Atlantik, a rozhodl se konat ve prospěch mého vypuzení z ústavu a současně i řečené potřebné protekce. Zahájil to udáním mé protistátní (v dobových termínech, samozřejmě) osobní korespondence s emigrantem. Pro zájemce o (bohatou) historii české pseudo-vědy není nezajímavá kopie jeho udání vystavená zde:
https://app.box.com/s/d3ytrsdly6o4okzckxh9
jinak též tiskem vyšlá v bestselleru NTM (Nár. tech. muzea) už r. 2012:
https://app.box.com/s/vyfqj47yyqp004b8q05i
Dřív to ale v tuzemsku fakt nešlo, akademie zuby nehty blokovala každou možnost nějaké zmínky. Ve více kryptické verzi to nicméně vyšlo dřív v jednom západoevropském časopise, ale tam se zase musel brát ohled na (ne-)znalosti čtenářů ze zbytku světa:
https://link.springer.com/article/10.1007/BF02914225
kdyby tam ale po Vás chtěli zaplatit vstupné, tak běžte na link níže, tam je vstup volný 7/24:
https://app.box.com/s/6wc58883vh7a5pf3xz5kw90isaw1w38p

OK, a nyní se tak dostáváme k jedné poučné ilustraci toho akademického zuby nehty blokování každé možnosti nějaké zmínky o té trapnosti, a ta poučná ilustrace mi přišla na mysl právě pod vlivem poémy Mistra Konvičky. Vedení Akademie prostě jen hrálo, a dodnes hraje divadlo, že ‘jako’ nechápe, o co jde v té trapnosti, příznačně už nazývané ASANACE-2. A tak se tam už třetí desetiletí bezzásadově leč vytrvale znemožňuje, aby se pravda o té kauze ASANACE-2 dostala na veřejnost. Za svou osobu jsem se ale tomu tsunami lží snažil čelit, a nakonec už zkraje divokých devadesátek jsem napsal Otevřený dopis Akademickému sněmu:
https://app.box.com/s/pf4naee9bfredkmz6gpz09uymu4g27sa
A ten jsem příležitostně distribuoval jak členům sněmu tak i obecně lidem z veřejného života majícím k vědě nějaký vztah (ať takový nebo makový). Pochopitelně, že akademické vedení věc ignorovalo. Nicméně můj OUD byl věcí poděšen, a navíc vadilo mé působení v cizině, neb se dost dobře nedalo označit mne za naprostého, úplného a beznadějného neumětala. K té vylhávací frašce se ochotně byť bezzásadově propůjčila řada akademických celebrit. A ti různě mlžili, když někdo z příjemců toho mého otevřeného dopisu žádal po akademii nějaké vysvětlení. A jako vylhávací pomůcka vznikl i bizární dopis tří akademických hodnostářů, který hned zkraje začínal úderným otvírácím sloganem:

Pochopitelně, když se takto někam prskne terorismus, tak to čtenáře hned zkraje správně pomýlí, dezorientuje, ba indoktrinuje. A v daném případě se pod tou údernou krycí nálepkou vlastně skrývá co? No přece ta tristní pravda z toho mého Otevřeného dopisu Akademickému sněmu:
https://app.box.com/s/pf4naee9bfredkmz6gpz09uymu4g27sa
totiž, že jedním z čestných předsedů se stal můj OUD. A na to pak se naváže prsknutím dalších citoslovců:

Tedy duševně nemocný, takže úhrnem už máme duševně nemocného teroristu, a to zase jenom proto, aby se zakrývala ta tristní pravda, že můj OUD, tedy totalitní kariérní denunciant, se stal jedním z čestných předsedů. A nakonec se to ješte vyšperkovalo psychopatií:

A ta trojkombinace, duševně nemocný terorista psychopat, měla jako - aspoň podle mínění těch tří akademických celebrit - navždy zamést pod koberec tu totalitní trapnost jejich kamaráda, tedy mého OUDa. Šlo jim jen o to, dostat tam ty tři dehonestující termíny, zbytek toho pamfletu byla akorát informační vata, tvořící jen lešení, na které se rozmístly ty tři úderné nálepky. Možna jim to radil nějaký odborník na dezinformace, nebo psycholog z akademického psychologického ústavu, nebo si na toto rovnou najali nějaké zavedené spin-doktory. Sancta simplicitas - oni si snad opravdu mysleli, že touto jejich supertrapností zmizí ta tristní pravda o mém OUDovi navždy ze světa. A co si vlastně mysleli o lidech, kterým tento paskvil posílali? Ale sám jsem se o té jejich manipulaci s cílem bránit pravdě dozvěděl jen vysloveně náhodou a se značným zpožděním, takže ještě vezme nějaký pátek než se zvířený prach usadí. A samozřejmě, že nejde o izolovanou jednotlivost, ale o tom zas jindy.

Leč tato tři desetiletí trvající vylhávací maškaráda produkovaná z kapitánského můstku té vlajkové lodi naší vědy utrpěla před-předloni na podzim (2017) nečekaný zásah pod čarou ponoru. To když vyšly ty už zmíněné paměti předsedy (v letech 1985-89) bývalé ČSAV Josefa Římana, vydané společně s popularizátorem vědy Františkem Houdkem v nakladatelství Galén pod názvem: Od pluhu do senátu a zpátky. V té knize je na dvou stranách (279, 284) popsána i ta epizoda s mým OUDem. Ten kariérní denuciant samozřejmě po sametu naopak vystupoval jako rozhořčený odpůrce takových nepravostí (co ale i sám páchal). Toto pokrytecké jednání je v knize výstižně popsáno latinským citátem: (clausula) Rebus sic stantibus. Tedy, že v tom roce 1988 nadšeně denuncioval, vycházeje z předpokladu, že to bude oceňováno i v budoucnu, tedy denuncioval "za předpokladu, že věci zůstanou, jak jsou", jak zní výklad té floskule. Nyní ovšem můj OUD naopak hlásá, že vždy věděl, že se dožije změny. Holt akorát netušil, že nastane už za cca 18 měsíců od toho jeho monumentálního denunciačního aktu z června 1988. Ale já jsem zase netušil, že to pak bude trvat ještě více jak celých třícet let, než pravda o něm vyjde najevo jako olej na vodu. V každém případě, kronyismus a morální korupce tak i tam mají zatím stále navrch.

A co si má myslet veřejnost o té signatářce toho paskvilu, která jim sice na Letné káže o pravdě a ušlechtilosti, ale když se to šikne, tak se chladnokrevně podepíše pod trapnou snůšku účelových lží? A co pak akademická obec? Akademie pro-forma má už svůj etický kodex, a ten začíná základními pravidly a) až n), a ta se těm třem singnatářům podařilo vlastně prolomit všechna:

À propos - zásluhou Mistra Konvičky jsem dokonce narazil na jednu případnou recenzi té čítanky:
'Eseje, které předkládá v knize Tyranie: 20 lekcí z 20. století věhlasný americký historik Timothy Snyder, udiví svou přepjatou angažovaností. A uvedou nakonec i ve zmatek, do jaké míry může renomovaný vědec sklouznout na šikmou plochu ideologických zjednodušení a moralizace, která si často nevidí ani na špičku nosu.'
https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/2154372-recenze-timothy-snyder-prilis-zjednodusuje-tyranii
Hmm - i ČT může mít někdy pravdu.

Foto u perexu: Puvodně - Pravidla z Etického kodexu výzkumných pracovníků v Akademii věd České republiky, všechna úspěšně prolomená třemi signatáři toho hořeního paskvilu. Leč pak jsem si vzpomenul na autentický obrázek z Divokého západu (Kalifornie) - klasicky zde platilo: Peníze nebo život! Leč za časů španělské chřipky před sto lety to bylo: Nos roušku nebo půjdeš do žaláře! A pro poměry v české vědě dnes stále více platí: Mlč nebo skončíš!

____________

[hniloba@AVCR neboli Akademická špína v krystalicky čisté formě: Část XXIV.]
XXIII. díl seriálu: https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=743935
XXV. díl seriálu: https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=754552

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Autor: Zdenek Slanina | pondělí 25.5.2020 15:33 | karma článku: 43.02 | přečteno: 12996x

Další články blogera

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.31 | Přečteno: 505 |

Zdenek Slanina

Přírodní (a tedy přirozené) skleníkové jevy: Venuše a její sopečné aktivity

Na Venuši se skleníkový jev vymkl kontrole. Vysvětlení by mělo být v hojných sopečných aktivitách. Ty do atmosféry uvolnily množství skleníkových plynů. A proč se tzv. přírodní či přirozené skleníkové jevy nesměly zkoumat v Praze?

4.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 36.18 | Přečteno: 460 |

Zdenek Slanina

Nebe nad Pacifikem: Výpadek z AlaskaAir1282 měl o dost drsnějšího předchůdce v AlohaAir243

Nedávná letecká nehoda na tokijském letišti Haneda 2. ledna 2024 je považována za svého druhu zázrak. A nám pamětníkům z Pacifiku připomenula dokonce několik jiných srovnatelných zdejších zázraků - jako let č. 243 z 28.dubna 1988.

6.2.2024 v 5:22 | Karma článku: 39.84 | Přečteno: 625 |

Zdenek Slanina

Ano, zázraky na japonském leteckém nebi se dějí – jeden u hory Fudži zachránil 677 životů

Ve středu 31.1.2001 odpoledne, 2 letouny Japonských aerolinií dělila od srážky ve výšce cca 11km vzdálenost jen asi deseti metrů. Všechny žívoty na palubách však zachránil jeden z pilotů nepovoleným přechodem do střemhlavého letu.

17.1.2024 v 5:22 | Karma článku: 42.52 | Přečteno: 894 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 7.67 | Přečteno: 75 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.31 | Přečteno: 505 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.14 | Přečteno: 183 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.08 | Přečteno: 285 | Diskuse
Počet článků 120 Celková karma 33.11 Průměrná čtenost 8288

Z meho (nestandardniho) CV: Jiz vice jak 2, a 2, a 2x2x2, a dvacetdva roku prazdnin na PacificRim, zejmena v NW segmentu. Na takovou expedici snu vas muze vyslat treba i nase akademie ved, ta dokonce nekdy velmi rada a agilne. To kdyz kupr. bona fide opravite chyby v pracech nektereho jejiho 'cestneho' predsedy, jeho hyperinflatovane ego to psychicky neunese, a ten ethicky gigant v mladicke ci jake nerozvaznosti ....... Zbytek ale az, m.j., obcas v blogu. A varovani pro ctenare z akademy: Uz jen cetba meho subverzniho blogu muze vest ke ztrate nejen iluzi, ale i zamestnani tamtez (taky se sleduje email, jestli nekdo nepise - horribile dictu - ze ten 'cestny' predseda je obycejny prolhany totalitni karierni .....). Ze neverite - tak pojdte a poslyste. Ale budou zde i pozitivni temata, pravda jen ze svetove vedy.

Rikat pravdu o tom tristnim ceskem akademickem etickem propadu neni nejakou mou prioritou, temata ze svetove vedy jsou zajiste zajimavejsi. U tech ceskych akademickych vaudevillu jde spis jen o otravnou povinnost. A o to, aby se podle potreby neprepisovala akademicka historie. Neb proti tomu zatim neco delat muze jen malokdo. A akademicke vedeni bude zcela jiste jen dal ucelove mlzit, zuby nehty branit pravde, lhat az se budou hory jeste vice zelenat (coz se bude moct vykazovat i jako prispevek redukci globalniho oteplovani - voila, hned 2 dalsi akademicke Potemkinovy vesnice jednou ranou). Maj totiz HRUZU odklonit se od posvatneho prikazu meho OUDa [Osobniho UDavace (kr.jm.Gardener)]: Rückkehr unerwünscht! Nedavno jim to perpetualni bezostysne lhani (po 3 desetiletich) ale zkomplikovaly pameti expredsedy CSAV ak. J. Římana. V nich je to lidske selhani toho meho OUDa literarne vytribenou formou popsano i s takrikajic OUDovou navstivenkou. Holt - i akademicka ryba muze nekdy hnit od hlavy, coz zde dalo vzniknout prilezitostne reality show: hniloba@AVCR.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...