Sedmnáct zastavení s mým OUDem (čti Osobním UDavačem): Další HAIKU opěvují jeho čacké činy

17. 10. 2018 10:17:17
Letos si naše akadéma připomíná 30 let od olbřímího lidského selhání jednoho ze svých 'čestných' předsedů (a na r. 2019 připadá 333. výročí haiku o žábě). To naše haikuisty inspirovalo k oslavám mýho OUDa neboli Osobního UDavače.

Japonská básnická forma haiku pracuje se třemi řádky, každý s předepsaným počtem slabik: pět - sedm - pět. Nejznámější haiku pochází od slavného mistra jménem Basho či Basho Matsuo (1644-94), které bych - po desetiletích nasávaní ducha starého dobrého Japska - přeložil:
Je starý rybník 5
když žába v něj skočí 7
zvuk vody vydá. 5
To haiku figuruje v japonských čítankách - příkladně obsahuje komponenty této básnické formy a je mládeži přístupné. Např. do angličtiny existuje více jak 170 překladů této kultovní haiku, i když některé jsou opravdu přes čáru, jako to, co podal anglický poet a jinak i zkušný haikuista James Kirkup (1918–09):
pond
frog
plop
Anglicky tvořící haikuisté se ostatně furt vymlouvají, že by se v jejich jazyce nemělo až tak bazírovat na těch 17 slabikách, což by samozřejmě byla dekadence. Mistr Basho však je též považován za demokratizátora umění haiku, neb používal i lidovou mluvu a volil též témata, jinými považovaná za unsalonfähig, ba až unappetitlich. Např. zde:
Pod stejnou střechou 5
též kněžky lásky spaly: 7
Měsíc nad keřem. 5
Tedy, místo těch kněžek lásky by jadrné mluvě mistra Basho více odpovídaly konkubíny (možná i erosenky), ale taková neslušná K-slova (natož E-slova) se snad v médiích mohou používat až po 22. hodině. A taky ten keř je kompromis, mistr Basho měl na mysli rostlinu jménem lespedézie japonská, ale tu vmezeřit do sedmnácti slabik je opravdu výzva.

Známým pokračovatelem mistra Basho je Buson Yosa (1716–1784), u kterého též nalezneme haiku s tématy takříkajíc přízemně světskými:
Na zápraží prch - 5
skrýt se před ženou, dětmi - 7
ač tam tak horko! 5
Třetím z triády nejznamnějších japonských haikuistů je Issa Kobayashi (1763-1827). I v jeho díle se mísí nadčasovost s každodenností, legitimizovanou už mistrem Basho, dialektická to jednota protikladů příznačná pro lidskou existenci :
Teplý jarní fén 5
a má kráva mne vedla 7
v chrám Zenkoji. 5

Tolik tedy úvodem, proč to téma totalitního udavačství 'čestného' předsedy Akademie naše haiku-istky i -isty tak oslovilo. Je totiž opravdu zdařilou tragikomickou groteskou, když se čestným předsedou ausgerechnet Akademie stane totalitní kariérní udavač, co - mj. - udával by znemožnil opravení svých vlastních nesmyslů, který nadto vlastníma rukama ve vědě nikdy nic hodnotnějšího nevytvořil, a přesto všechno se mu akademické vedení klaní až po pás. Je to jako v té pohádce Hanse Christiana Andersena. Jenže nikdo ze zaměstnanců nemůže zvolat: Císař je nahý! Letěl by totiž na hodinu. Drsná akademická fraška trvající už třetím desetiletím. Totalitní a post-totalitní fáze této epizody na malém prostoru vskutku výstižně ukazuje reálné poměry na kapitánském můstku vlajkové lodi naší vědy:
https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=659152
I z mého osobního pohledu je venkoncem celkem přirozené opěvovat tu ponurou epizodu v básnické formě haiku, neb jak říkám i na str. 53 dnes již prakticky vyprodaného bestselleru vydaného Národním technickým muzeem v r. 2012:
https://www.box.com/s/vyfqj47yyqp004b8q05i
Bez iniciace zásluhou mého namotivovaného Osobního UDavače neboli OUDa bych se jistě nikdy nestál profesorem v zemi vycházejícího slunce. A navíc to je příležitost k tréninku na ty blížící se oslavy řečeného 333. výročí. S prvními osmi příspěvky našich haiku-istek a -istů se veřejnost již mohla seznámit:
https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=677040
Avšak ti ani dál nelenili, a tak vzniklo dalších 9 variací na dané téma, takže to už máme 8+9=17 zastavení s mým OUDem (čti Osobním UDavačem), celkem tedy už sedmnáct básní haiku opěvuje jeho čacké činy v celkem 17x17=289 slabikách, a doplnit to na těch sedmnáct na kvadrát je jistě patřičné 17. v 17:17:17 JST (čti: Japan Standard Time - Japsku se nerozlišuje letní a zimní čas), t.j. 10:17:17 CEST (čti: Central European Summer Time). A tak tedy těch devět dalších haiku následuje v abecedním pořadí. Jak už řečeno dříve, vzhledem k notorické ješitnosti oslavence není ale zatím možné dát tvůrcům haiku plný kredit, a taky pořád ještě jsou ústavy, kde se email sleduje, a vyhazuje se tam i za menší nepřístojnosti, než básnické umění haiku:

Dlouho nám lhali 5
Pak Římana paměti 7
Čímž podvod končí. 5

'Elita' vědy 5
a lže, až se z toho 7
hory zelenaj. 5

Hlas Jericha trub - 5
tak Krakaten Hradu zteč 7
sesypal skvostně. 5

Hle OUDův skanzen - 5
tam pavědy nesmysly: 7
nedotknutelny! 5

Jeden udával, 5
druhý patenty cyklil 7
A tři to kryli ... 5

Principál ErZet? 5
Brettschneider na akádě! 7
Etika ve psí!! 5

Úspěch v AV? 5
Tam intrikuj, žaluj, lži - 7
a seš jednička! 5

Už zas na dlažbu: 5
Oliva, Pancíř, Šesták ... 7
neb řekli pravdu! 5

Vědecký břídil 5
styk s emigranty za 7
prebendy práskal 5

Jak takové desetiletí trvající Císařovy nové šaty vůbec můžou zrovna v Akademii vzniknout? Bezděčně leč lapidárně to vyjádřil senátor Čunek:
https://volby.idnes.cz/cunek-kubera-senatni-volby-debata-televize-prima-f6t-/volby.aspx?c=A181014_104902_volby_kop
a mimo vší nadání to dokonce (zjevně neplánovaně) učinil formou haiku:
V Senátu by 5
někteří nemohli vést 7
(a)ni kozu! (Čunek) 5

IMHO, senátor Čunek by měl za toto své (patrně první, ale už zdařilé) haiku získat pochvalnou citaci Ivana Magora Jirouse, neb vystihl genus loci. Tvořivě tak v našich poměrech též navázal na umělecký postup, který využil již Issa Kobayashi, totiž poměřovat lidské konání příměry s užitečným domácím zvířectvem. Magor Jirous patrně sám haiku nepsal (ač je musel znát, neb vystudoval dějiny umění), ale zato má narozeniny 23. září. A 23.9.1988 byl pátek, krásný slunečný den, obloha vymetená jak po tajfunu, a toho dne jsem poprvé a naposledy směl vstoupit do ředitelny, kde mi ředitel přečetl trestní výměr Vl/Sz/141:
https://app.box.com/s/d3ytrsdly6o4okzckxh9
A pak se zeptal: 'Proč Vás ten Zahradník udal?' A tak jsem na závěr své první a poslední audience v ústavní ředitelně znovu podal výklad o opravování té mičurinské pseudo-koncepce, od základu chybné. Na to ředitel reagoval slovy: 'Já vždycky říkám, že pokud někdo v nějaké disciplíně začne až před čtyřicítkou, tak už v ní nic pořádného udělat nemůže.' V čemž v tomto případě trefil hřebíček přímo na hrot.

A nyní ještě odbočka čistě pro specialisty. Ve vyvěšení první várky příspěvků byla jedna haiku, která se fakticky dá aplikovat na různé významné pseudo-objevy toho Mičurinského kroužku (Δ čti Delta):
Obdiv 'mudrců' 5
objevu Krakatenu? 7
Potěmkina ves! 5
~~~~~~~~~~~~~~~~
Obdiv 'mudrců' 5
Objev nové H vazby? 7
Potěmkina ves! 5
~~~~~~~~~~~~~~~~
Obdiv 'mudrců' 5
Objev: ΔS vládne? 7
Potěmkina ves! 5

Kresba u perexu: Tajný agent Brettschneider v akci - v podání Dr. Michaela Marčáka;
viz též: http://members.tripod.com/gamma_photon/jp.html
http://members.tripod.com/gamma_photon/jp2.html
http://members.tripod.com/gamma_photon/ih.html
http://www.psp.cz/cgi-bin/ascii/eknih/1993ps/tisky/t2133_00.htm
https://groups.yahoo.com/neo/groups/czechsci/conversations/messages/1428

Postscript: Ten marasmus, ve kterém se Akademie roky plácá jak kapr na suchu, nezpůsobil Topolánek (ten jen radostně a kreativně využil dlouhé série flagrantních chyb akademických vedení). A ty chyby začaly už v divokých akademických devadesátkách - tam sahají kořeny dnešního tristního stavu, jak popisuje článek Prof. J. Koryty z té doby (který tehdy - natož dnes - zapadl, ale nakonec se mi ho podařilo znovu-nalézt):
https://legacy.blisty.cz/art/49444.html
Prof. Koryta byl asi poslední český polyhistor. Když vrcholilo vyšetřování mých protistátních aktivit, tak jsme se jednou potkali a Prof. Koryta mi řekl: 'Co Zahradník udělal je darebáctví'. Čímž trefil hřebíček přímo na hrot. A pak mi připomenul, abych už zase něco napsal pro Vesmír o těch fullerenech (svůj první - a poslední vyšlý - článek o fullerenech jsem do Vesmíru poslal hned v r. 1986). Další až v r. 1990, ale to už Prof. Koryta Vesmír opouštěl - nesouhlasil s dáváním prostoru paranormálním vědám. Žádný můj další článek ve Vesmíru už vyjít nemohl - určitě to není proto, že bych nepsal o zajímavých tématech, nebo byl pro redakci obskurní zapadlý vlastenec z Horní Dolní. Dnešnímu vedoucímu redakce jsem za totality dělal 'školitele' pro (úspěšné) získání modré knížky, by jako hlava rodiny nemusel na dva roky na vojnu. Za něco takového tehdy mohlo být takových pět let (a kdyby se to u mně sečetlo s mými ostatními protistátními aktivitami, tak by to stačilo i na patnáct). U něj je to bohulibé činění už dávno promlčeno (u mne ne, neb když je 'pachatel' v cizině promlčení neběží - C'est la vie). Tehdy jsem byl nejen v jeho okolí jediný, kdo by se odvážil do něčeho takového se pustit, ale taky jediný, kdo měl takové věci sestudované - dnes by se dobovou dikcí řeklo, že šlo vlastně o praktickou aplikaci nanotechnologií v medicíně. Ale prokurátor Urválek by na to určitě neskočil. A když to pak už Urválci nestihli, tak s tím udělal krátký proces můj OUD, a další studium fullerenů ve vlasti znemožnil - s pověstně 'slavným' zdůvodněním: 'Pro izolovanost!'. Poezií nechtěného se tak stalo v měsíci, kdy byla objevena supravodivost fullerenů:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Zdenek-Slanina-Transparentni-objektivni-rozdelovani-akademickych-vyzkumnych-prostredku-je-zcela-iluzorni-296590
Jistě, nebyl na to sám. Na čarách mu asistovaly různé akademické polo- až celo-selebrity a dbaly, aby na veřejnost nepronikla ani mrť nehodící se pravdy (ovšem, že tak nečinily zcela nezištně - cizím slovem se tomuto systému říká morální korupce):
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Zdenek-Slanina-Otevrena-diskuze-v-nasi-Akademii-zamrzla-v-90-letech-480890
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Zdenek-Slanina-Tutlany-excelentni-kostlivec-v-akademickem-sekretari-510829
No nic, teď by ta noblesní akademická hniloba chtěla ještě nějakou elegantní třešinku na dortě. Slušelo by se, aby ten můj OUD všem haiku-istkám a -istům taky slušně (v duchu té do omrzení proklamované akademické slušnosti), stylově HAIKUisticky, poděkoval a ocenil jejich básnické úsilí opěvující ty jeho čacké činy, třeba takto:
Intimoval jsem - 5
Tak rád, hustě, úspěšně: 7
OUDů SuperStar!!! 5

[hniloba@AVCR neboli Akademická špína v krystalicky čisté formě: Část X.]
IX. díl seriálu (vyvěšení první várky příspěvků do HAIKU soutěže):
https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=677040
XI. díl seriálu: https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=628597

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Autor: Zdenek Slanina | středa 17.10.2018 10:17 | karma článku: 41.76 | přečteno: 15785x

Další články blogera

Zdenek Slanina

Přírodní (a tedy přirozené) skleníkové jevy: Venuše a její sopečné aktivity

Na Venuši se skleníkový jev vymkl kontrole. Vysvětlení by mělo být v hojných sopečných aktivitách. Ty do atmosféry uvolnily množství skleníkových plynů. A proč se tzv. přírodní či přirozené skleníkové jevy nesměly zkoumat v Praze?

4.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 30.81 | Přečteno: 378 |

Zdenek Slanina

Nebe nad Pacifikem: Výpadek z AlaskaAir1282 měl o dost drsnějšího předchůdce v AlohaAir243

Nedávná letecká nehoda na tokijském letišti Haneda 2. ledna 2024 je považována za svého druhu zázrak. A nám pamětníkům z Pacifiku připomenula dokonce několik jiných srovnatelných zdejších zázraků - jako let č. 243 z 28.dubna 1988.

6.2.2024 v 5:22 | Karma článku: 37.09 | Přečteno: 539 |

Zdenek Slanina

Ano, zázraky na japonském leteckém nebi se dějí – jeden u hory Fudži zachránil 677 životů

Ve středu 31.1.2001 odpoledne, 2 letouny Japonských aerolinií dělila od srážky ve výšce cca 11km vzdálenost jen asi deseti metrů. Všechny žívoty na palubách však zachránil jeden z pilotů nepovoleným přechodem do střemhlavého letu.

17.1.2024 v 5:22 | Karma článku: 41.38 | Přečteno: 825 |

Zdenek Slanina

Před sedmdesáti roky byl popraven Lavrentij Pavlovič Berija, předposlední ze šéfů NKVD

První tři šéfové NKVD (později přejmenované na KGB, pak na FSK, a pak na FSB) byli popraveni, tím třetím byl před sedmdesáti roky, 23. prosince 1953, Lavrentij Pavlovič Berija, pocházející z Gruzie stejně jako Džugašvili-Stalin.

26.12.2023 v 5:22 | Karma článku: 43.10 | Přečteno: 1109 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 19.88 | Přečteno: 301 | Diskuse

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 24.60 | Přečteno: 427 | Diskuse

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 266 | Diskuse

Martin Tuma

Matematický mozkolam s váhami

Nepravidelný občasník zaměření na občerstvení mozkových závitů v matematice. Neváhejte to zkusit, třeba v sobě objevíte netušený talent.

8.3.2024 v 12:55 | Karma článku: 10.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

Rudolf Pekař

Praotec Ukrajinec? No a co?

Naděje a očekávání vyplývající z vědeckých objevů jsou něčím, co nás jako lidstvo posouvá vpřed. Nedávno objevené nejstarší pravěké lidské osídlení na území Evropy v západní Ukrajině je přesně takovým objevem.

7.3.2024 v 11:45 | Karma článku: 10.12 | Přečteno: 567 | Diskuse
Počet článků 119 Celková karma 36.43 Průměrná čtenost 8347

Z meho (nestandardniho) CV: Jiz vice jak 2, a 2, a 2x2x2, a dvacetdva roku prazdnin na PacificRim, zejmena v NW segmentu. Na takovou expedici snu vas muze vyslat treba i nase akademie ved, ta dokonce nekdy velmi rada a agilne. To kdyz kupr. bona fide opravite chyby v pracech nektereho jejiho 'cestneho' predsedy, jeho hyperinflatovane ego to psychicky neunese, a ten ethicky gigant v mladicke ci jake nerozvaznosti ....... Zbytek ale az, m.j., obcas v blogu. A varovani pro ctenare z akademy: Uz jen cetba meho subverzniho blogu muze vest ke ztrate nejen iluzi, ale i zamestnani tamtez (taky se sleduje email, jestli nekdo nepise - horribile dictu - ze ten 'cestny' predseda je obycejny prolhany totalitni karierni .....). Ze neverite - tak pojdte a poslyste. Ale budou zde i pozitivni temata, pravda jen ze svetove vedy.

Rikat pravdu o tom tristnim ceskem akademickem etickem propadu neni nejakou mou prioritou, temata ze svetove vedy jsou zajiste zajimavejsi. U tech ceskych akademickych vaudevillu jde spis jen o otravnou povinnost. A o to, aby se podle potreby neprepisovala akademicka historie. Neb proti tomu zatim neco delat muze jen malokdo. A akademicke vedeni bude zcela jiste jen dal ucelove mlzit, zuby nehty branit pravde, lhat az se budou hory jeste vice zelenat (coz se bude moct vykazovat i jako prispevek redukci globalniho oteplovani - voila, hned 2 dalsi akademicke Potemkinovy vesnice jednou ranou). Maj totiz HRUZU odklonit se od posvatneho prikazu meho OUDa [Osobniho UDavace (kr.jm.Gardener)]: Rückkehr unerwünscht! Nedavno jim to perpetualni bezostysne lhani (po 3 desetiletich) ale zkomplikovaly pameti expredsedy CSAV ak. J. Římana. V nich je to lidske selhani toho meho OUDa literarne vytribenou formou popsano i s takrikajic OUDovou navstivenkou. Holt - i akademicka ryba muze nekdy hnit od hlavy, coz zde dalo vzniknout prilezitostne reality show: hniloba@AVCR.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...