Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

I Nobelovský výbor se může zmýlit (myšleny vědy, ne literatura či mír - tam to nepřekvapí)

Nobelovy ceny za literaturu či za mír jsou dost běžně kontraverzní, ale někdy vyvolávají kritiku i udělení v některé ze tří hlavních skupin věd (cena v ekonomii nebyla Nobelem zřízena, její zaužívané označovaní je problematické). 

Výběr kandidátů na Nobelovy ceny je velmi pečlivě organizován, tak jak si prestiž této ceny zaslouží. Uzávěrka návrhů pro každý rok je 31. ledna. Existuje široká škála osob, které mohou návrhy podat. Největší prestiž ovšem mají návrhy od členů Královské švédské akademie věd, členů pětičlenných Nobelovských výborů, a dřívějších laureátů. Návrhy též mohou podávat všichni řádní profesoři daného oboru ze Skandinávie, a na určité rotační bázi též řádní profesoři z celého světa. Každoročně se sejde několik stovek návrhů - nejvíce v oboru fysiologie a medicíny, kde počet překračuje 400, naopak ve fyzice se pohybuje jen kolem 200. Jádro výběrového řízení spočívá na pětičlenných výborech, které během jara a léta několikrát zasedají, a mimo jiné si též vyžadují stanoviska předních světových specialistů. Konečný výběr Nobelovských výborů ve vědních oborech je v září předložen k projednání příslušné sekci Akademie, a posléze zhruba kolem poloviny října se schází plénum Akademie k hlasování. V každém vědním oboru existuje celá řada význačných učenců nikdy Nobelovou cenou nepoctěných prostě proto, že každý rok může být cena udělena nejvýše třem v dané oblasti. Zcela výjimečně se však ve vědních oborech stává, že udělení ceny se stane kontraverzní. K jednomu takovému případů došlo ve dvacátých letech v oboru fysiologie a medicíny.

Johannes Fibiger, profesor patologie na Kodaňské univerzitě, nalezl v r. 1907 u tří krys infikovaných tuberkulózou v jejich žaludcích změny, které považoval za rakovinu. O příčinách rakoviny tehdy nebylo známo téměř nic, byť již v r. 1775 byla navržena možná souvislost mezi sazemi a specifickou formou rakoviny vyskytující se často u londýnských kominíků (dnes se za odpovědný v případě sází považuje uhlovodík benzpyren často vznikající při spalování, ale za kancerogenní jsou obecně označovány již stovky dalších sloučenin). Fibiger měl za to, že příčinou by mohli být parazitičtí červi, které též v postižených žaludcích nalezl. Nicméně krmení daným druhem červů ke vzniku rakoviny nevedlo. Tito červi jsou též přenášení šváby, a když Fibiger počal myší a krysy krmit těmito šváby, opět se objevily ony patologické změny v žaludcích. To podpořilo představu, že příčinou rakoviny je podráždění tkání. Fibiger publikoval tyto výsledky v r. 1913 a podnítil tak řadu dalších studií hledajících kancerogenní agenty. V roce 1926 obdržel Nobelovu cenu, a dva roky poté se sám stává obětí rakovinného onemocnění.

Po Fibigerově smrti se ale začaly objevovat pochybnosti, zda změny, které pozoroval, byly skutečně rakovina. Jeho pokusy se nadto nedařilo reprodukovat. Posléze v padesátých letech byly znovu analyzovány jeho preparáty, a patologické změny označeny za nerakovinné. Nadto, za příčinu jím pozorovaných změn se začal považovat pouhý nedostatek vitaminu A, nikoliv samotní červi.

V roce 1863 se chudému samuraji v horské prefektuře Nagano narodil třetí syn a dostal jméno Katsusaburo. Nadanému chlapci chudá rodina nemohla hradit studium, a tak ho adoptoval lékař Yamagiwa, jehož příjmení mladý Katsusaburo převzal. Adopce mu umožnila vystudovat medicínu na Tokijské imperiální univerzitě. Na samém konci století je vyslán na dva roky do Německa s instrukcí od vlády studovat léčbu tuberkulózy. V druhém roce pobytu působil v laboratoří R. Virchowa, autority na buněčnou patologii. K jejich prvému setkání se váže zajímavá historka. Jak se k němu Virchow přibližoval, aby ho přivítal, uctivý Japonec bezděky ustupoval. Virchow vztyčil paží a pravil: To nic nepřináší - progresivně myslící osoba se musí vždy pohybovat kupředu, kupředu! Virchow zastával názor, že rakovina je reakcí buněk na podnět z prostředí. Při odjezdu Yamagiwu nabádal, aby se věnoval experimentálnímu studiu rakoviny.

Po návratu z Němec se Yamagiwa stal profesorem patologie v Tokiu, ale první léta mu zcela zabrala výuka a organizační práce. Teprve kolem roku 1908 začal skutečný výzkum ve směru doporučovaném Virchowem. V první vlně zkoušeli parafin aplikovaný na uši myší, leč bez valného výsledku. Uši akorát tuhly a krabatěly se. Ani jiné substance neprodukovaly rakovinu, a mladší kolegové nejevili mnoho nadšení pro tento typ experimentů. Ale v r. 1913 dorazil Kouichi Ichikawa, čerstvý absolvent Tohoku imperiální univerzity v severním Sendai. Mladý seveřan se dychtivě vrhl do práce (později se stane profesorem Hokkaidó imperiální univerzity v ještě severnějším Sapporu). V té době se Yamagiwa rozhodl přejít od myší ku králíkům, vzhledem k jejich podstatně větším uším, a začali na ně aplikovat uhelný dehet (ten stejně jako saze obsahuje i benzpyren). V té době Yamagiwa onemocněl tuberkulózou a experimenty byly prováděny samotným Ichikawou, pro svou zatrvzelost přezdívaným medvěd ze severu. Když se Yamagiwa pozdravil a prvně pohlédl do mikroskopu, zvolal: Ichikawo, to je to pravé! Vztyčil se ze židle a začal pobíhat po laboratoři volaje: My jsme to dokázali! Tyto výsledky o aplikaci dehtu na králičí uši publikované v r. 1915 se dnes považují za první experimentální chemickou kancerogenezi. Yamagiwa se však již nikdy z tuberkulózy nevyléčil, a když v r. 1930 umíral, vážil pouhých 34.5kg. I když byl pominut Nobelovským výborem, získal cenu Japonské akademie a další pocty. Jeho mozek je dodnes uložen na lékařské fakultě Tokijské univerzity.

Nobelovská nadace umožňuje po padesáti letech přístup do svých archívů. V případě Nobelovy ceny za fysilogii a medicínu z r. 1926 však ku zveřejnění klíčových fakt došlo už v r. 1966. Stalo se tak na 9. mezinárodním rakovinném kongresu, který se tehdy konal v Tokiu. Mezi účastníky byl i 84-letý prof. Folke Henschen, který participoval na rozhodování v roce 1926. Ve své přednášce vzpomínal na tehdejší události. On sám trval na udělení Nobelovy ceny Yamagiwovi. Ale jiní členové výboru vyjádřili názor, že je příliš brzy na udělení ceny do Asie. Henschen sám byl tehdy příliš mladý, a tak jeho názor nebyl akceptován. A tak cenu obdržel Fibiger, ač jeho výsledky se později ukázaly být méně významné, než se původně zdály. Z dnešního pohledu, že tří možností (Yamagiwa sám popř. plus Ichikawa, Fibiger & Yamagiwa popř. plus Ichikawa, Fibiger sám), Nobelovský výbor tehdy zvolil tu nejméně přesvědčivou. Po této události pak trvalo celých čtyřicet let, než další badatelé obdrželi Nobelovu cenu explicitně za výzkumy rakoviny.

Je velmi japonské vyjádřit pocity básnickou formou haiku. Haiku nevyžaduje rým, požaduje tři řádky, každý s předepsaným počtem slabik: pět - sedm - pět. Patrně nejznámější haiku pochází od slavného mistra jménem Matsuo Basho (1644-94). V originále zní: Furu ike ya - kawazu tobikomu - mizu no oto, což přeloženo dá: Je starý rybník - když žába v něj skočí - zvuk vody vydá. I prof. Yamagiwa oslavil svůj životní objev složením haiku, dodnes známé a připomínané. Je pozoruhodná též tím, že učenec ani v jednom řádku nedodržel předepsaný počet slabik, což by normálně bylo netolerovatelné, ale třeba v tom byl velmi pečlivě promyšlený záměr (i rakovina je nakonec důsledkem nedodržení genetického kódu). Ono oslavné haiku zní: Gan dekitsu - iki kozen to - niho sanpo (Docíleno rakoviny - povznesen a s hrdostí - zvedám se od díla).

Foto u perexu: Výřez z plakátu japonského filmu, jehož hrdinou je lékař Katsusaburo Yamagiwa a pokusní králíci.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

webNKP

 

 

 

 

 

Autor: Zdenek Slanina | úterý 3.7.2018 6:06 | karma článku: 41,50 | přečteno: 3571x
  • Další články autora

Zdenek Slanina

Letadlo: Soubor součástek letících v těsné formaci (co z ní - od nedávna - občas odpadají)

Na hoření bonmot (Letadlo je soubor součástek letících v těsné formaci) jsem narazil už před lety a nyní jsem si na nej vzpomenul. Letadla Boeing totiž od začátku roku postihla už řada podivných technických závad, zatím bez obětí.

15.4.2024 v 5:22 | Karma: 13,36 | Přečteno: 313x | Věda

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma: 33,82 | Přečteno: 721x | Věda

Zdenek Slanina

Přírodní (a tedy přirozené) skleníkové jevy: Venuše a její sopečné aktivity

Na Venuši se skleníkový jev vymkl kontrole. Vysvětlení by mělo být v hojných sopečných aktivitách. Ty do atmosféry uvolnily množství skleníkových plynů. A proč se tzv. přírodní či přirozené skleníkové jevy nesměly zkoumat v Praze?

4.3.2024 v 5:22 | Karma: 39,62 | Přečteno: 630x | Věda

Zdenek Slanina

Nebe nad Pacifikem: Výpadek z AlaskaAir1282 měl o dost drsnějšího předchůdce v AlohaAir243

Nedávná letecká nehoda na tokijském letišti Haneda 2. ledna 2024 je považována za svého druhu zázrak. A nám pamětníkům z Pacifiku připomenula dokonce několik jiných srovnatelných zdejších zázraků - jako let č. 243 z 28.dubna 1988.

6.2.2024 v 5:22 | Karma: 41,74 | Přečteno: 802x | Věda

Zdenek Slanina

Ano, zázraky na japonském leteckém nebi se dějí – jeden u hory Fudži zachránil 677 životů

Ve středu 31.1.2001 odpoledne, 2 letouny Japonských aerolinií dělila od srážky ve výšce cca 11km vzdálenost jen asi deseti metrů. Všechny žívoty na palubách však zachránil jeden z pilotů nepovoleným přechodem do střemhlavého letu.

17.1.2024 v 5:22 | Karma: 43,61 | Přečteno: 1050x | Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

  • Počet článků 121
  • Celková karma 32,13
  • Průměrná čtenost 8230x
Z meho (nestandardniho) CV: Jiz vice jak 2, a 2, a 2x2x2, a dvacetdva roku prazdnin na PacificRim, zejmena v NW segmentu. Na takovou expedici snu vas muze vyslat treba i nase akademie ved, ta dokonce nekdy velmi rada a agilne. To kdyz kupr. bona fide opravite chyby v pracech nektereho jejiho 'cestneho' predsedy, jeho hyperinflatovane ego to psychicky neunese, a ten ethicky gigant v mladicke ci jake nerozvaznosti ....... Zbytek ale az, m.j., obcas v blogu. A varovani pro ctenare z akademy: Uz jen cetba meho subverzniho blogu muze vest ke ztrate nejen iluzi, ale i zamestnani tamtez (taky se sleduje email, jestli nekdo nepise - horribile dictu - ze ten 'cestny' predseda je obycejny prolhany totalitni karierni .....). Ze neverite - tak pojdte a poslyste. Ale budou zde i pozitivni temata, pravda jen ze svetove vedy.

Rikat pravdu o tom tristnim ceskem akademickem etickem propadu neni nejakou mou prioritou, temata ze svetove vedy jsou zajiste zajimavejsi. U tech ceskych akademickych vaudevillu jde spis jen o otravnou povinnost. A o to, aby se podle potreby neprepisovala akademicka historie. Neb proti tomu zatim neco delat muze jen malokdo. A akademicke vedeni bude zcela jiste jen dal ucelove mlzit, zuby nehty branit pravde, lhat az se budou hory jeste vice zelenat (coz se bude moct vykazovat i jako prispevek redukci globalniho oteplovani - voila, hned 2 dalsi akademicke Potemkinovy vesnice jednou ranou). Maj totiz HRUZU odklonit se od posvatneho prikazu meho OUDa [Osobniho UDavace (kr.jm.Gardener)]: Rückkehr unerwünscht! Nedavno jim to perpetualni bezostysne lhani (po 3 desetiletich) ale zkomplikovaly pameti expredsedy CSAV ak. J. Římana. V nich je to lidske selhani toho meho OUDa literarne vytribenou formou popsano i s takrikajic OUDovou navstivenkou. Holt - i akademicka ryba muze nekdy hnit od hlavy, coz zde dalo vzniknout prilezitostne reality show: hniloba@AVCR.

Seznam rubrik