Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spotřeba vína na jednu čínskou báseň (na Silvestrovské téma ve stopách mistra Li Po)

V červených vínech Čína už dnes představuje největší světový trh a rezervy pro další růst jsou značné. Historie vína, a dalších alkoholických nápojů, je v Číně dlouhá 9000 let. A to se obráží i v její 5000-leté kulturní historii.    

Číňané tvrdí, že vynalezli nejen střelný prach, papír, akupunkturu, manželství, daně, porcelán, knihtisk, hedvábí, kompas, zápalky, ale i víno. Termín 'čínské víno' se ale užívá velmi vágně a obecně - znamená totiž jakýkoliv alkholický nápoj. Třeba fermentovanou rýži, u které se pro zastavení kvašení doplňuje obsah alkoholu na nějakých dvacet procent. Leč na nejvyšších stupních 'čínských vín' je pálenka kaoliang, připravovaná z rostliny rostliny sorghum neboli čirok, patřící botanicky někam mezi naši kukuřici a proso. Klasická čínská poučka praví, že každý dobrý alkoholický nápoj má původ v této rostlině. Ta mu dává výraznou chuť a potlačuje výskyt vyšších alkoholů, tedy přiboubdliny. Když jsem se poprvé setkal s kaoliangem, byl mi nabídnut s nevinným úsměvem jen jako druh čínského vína. Leč pravda byla na vinětě: obsah alkoholu 65 plus minus 2%!

Pokud se týká vína z vinných hroznů, to má mít v Číně historii dlouhou až 9000 let, a některými je označováno za zatím nejstarší prokázaný alkoholický nápoj světa. V současnosti Čína představuje patý nejvetší trh s vínem (z vinných hroznů). Vedle importu z tradičních zemí a Austrálie či Kalifornie, jsou výrazně zastoupeny i dva velcí domácí producenti: China Great Wall Wine Co. (založena 1983) a Changyu Pioneer Wine Co. (založena v r. 1892). Pokud se však omezíme jen na vína červená, Čína už nyní tvoří největší světový trh (podobně jako pro automobilový průmysl), a rezervy pro ještě další růst jsou vpravdě velmi značné. Rychle se rozvíjecí dopravní spoje mezi Čínou a Evropou v rámci iniciativy tzv. Ekonomického pásu Hedvábné stezky nabízejí možnosti i pro dovoz do Číny nejen českého piva nebo mléka, ale i moravských, popř. českých vín. 

Jedním z nejznámnějších čínských básníků je Li Po (701-762, též: Li Bo, Li Bai, Li Taibai, apod.). Velmi proslavená je jeho báseň 'Piju sám za měsíční noci'. Jedná se svým způsobem o osudové téma, neb legenda praví, že básník Li utonul v jezeře, když se v podroušeném stavu snažil zachytit odraz měsíce na hladině (což je mimochodem smrt více hodná básníka, než zápal plic v důsledku hašení požáru sýpky v Litoměřicích). Jeho přítel a též básník, Tu Fu (či Du Fu - on a Li Po jsou někdy označováni za dva největší básníky v 5000 let dlouhé kontinuální čínské kulturní historii), napsal poému o významu alkoholu pro tvorbu mistra Li. Zde uvádí, že Li Po spotřebuje na složení jednoho sta básní víno o objemu jednoho to. Dálněvýchodní dutá míra jeden to odpovídá dnes objemu 18 litrů. Jak ale upozornil japonský znalec čínské literatury Tomoyoshi Ikkai, v dávných dobách tato jednotka odpovídala jen asi 5,4 litrů. Je jistě na místě předpokládat, že básník se vztahy k císařskému dvoru tvořil s pomocí nejvybranějších nápojů, což by naznačovalo právě kalibr 65%. Naše hroznové víno se pohybuje kolem deseti procent alkoholu, takže na vytvoření sta básní by Li Po potřeboval přibližně 35 litrů našich vín. Z toho pak na jednu báseň vychází průměrná spotřeba právě poloviny jedné naší 'sedmičky' vína. Dnes správný básník samozřejmě tvoří s můzou, a to zcela přirozeně vysvětluje, proč se víno nejčastěji stáčí do lahví o objemu 0,7 l (šampaňské do 0,75 l, neb jeden velký panák se odpočítává na rozprach). Samozřejmě, jde o básníka statistický průměrného, nikoliv o básníka hmotnosti Vítězslava Nezvala.

Jak řekl francouzský sochař Auguste Rodin - v každém kameni je ukryta socha, vše co je zapotřebí, je jenom osekat přebytečný materiál. Podobně i v každé sudu (dobrého) vína je ukryto na sto básní.

 

Vyobrazení u perexu: Mistr Li Po tvoří..... (tuš na rýžovém papíře od mi neznámých autorů).

 

Jedna ze stěžejních básní mistra Li Po 'Piju sám za měsíční noci' existuje v řadě českých (různě volných) přebásnění. Zda je začátek od Bohumila Mathesia (1888-1952), vzniklého v třicátých letech minulého století:

Tři kumpáni

Jasmínu loubí. Sedím u vína,
zve dobré druhy dobrá hodina --
a já jsem sám. Vtom náhle nad strání
kulatý měsíc se mi uklání,
já jemu. Se mnou v modrý nebes klín
můj kývá stín.
Společnost poklonami nešetří --
tak byl jsem sám, a teď jsme tři.

.....

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

webNKP

 

 

 

 

 

Autor: Zdenek Slanina | středa 27.12.2017 13:33 | karma článku: 32,40 | přečteno: 1287x
  • Další články autora

Zdenek Slanina

Letadlo: Soubor součástek letících v těsné formaci (co z ní - od nedávna - občas odpadají)

Na hoření bonmot (Letadlo je soubor součástek letících v těsné formaci) jsem narazil už před lety a nyní jsem si na nej vzpomenul. Letadla Boeing totiž od začátku roku postihla už řada podivných technických závad, zatím bez obětí.

15.4.2024 v 5:22 | Karma: 13,38 | Přečteno: 321x | Věda

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma: 33,82 | Přečteno: 727x | Věda

Zdenek Slanina

Přírodní (a tedy přirozené) skleníkové jevy: Venuše a její sopečné aktivity

Na Venuši se skleníkový jev vymkl kontrole. Vysvětlení by mělo být v hojných sopečných aktivitách. Ty do atmosféry uvolnily množství skleníkových plynů. A proč se tzv. přírodní či přirozené skleníkové jevy nesměly zkoumat v Praze?

4.3.2024 v 5:22 | Karma: 39,62 | Přečteno: 636x | Věda

Zdenek Slanina

Nebe nad Pacifikem: Výpadek z AlaskaAir1282 měl o dost drsnějšího předchůdce v AlohaAir243

Nedávná letecká nehoda na tokijském letišti Haneda 2. ledna 2024 je považována za svého druhu zázrak. A nám pamětníkům z Pacifiku připomenula dokonce několik jiných srovnatelných zdejších zázraků - jako let č. 243 z 28.dubna 1988.

6.2.2024 v 5:22 | Karma: 41,74 | Přečteno: 808x | Věda

Zdenek Slanina

Ano, zázraky na japonském leteckém nebi se dějí – jeden u hory Fudži zachránil 677 životů

Ve středu 31.1.2001 odpoledne, 2 letouny Japonských aerolinií dělila od srážky ve výšce cca 11km vzdálenost jen asi deseti metrů. Všechny žívoty na palubách však zachránil jeden z pilotů nepovoleným přechodem do střemhlavého letu.

17.1.2024 v 5:22 | Karma: 43,62 | Přečteno: 1056x | Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 121
  • Celková karma 32,14
  • Průměrná čtenost 8230x
Z meho (nestandardniho) CV: Jiz vice jak 2, a 2, a 2x2x2, a dvacetdva roku prazdnin na PacificRim, zejmena v NW segmentu. Na takovou expedici snu vas muze vyslat treba i nase akademie ved, ta dokonce nekdy velmi rada a agilne. To kdyz kupr. bona fide opravite chyby v pracech nektereho jejiho 'cestneho' predsedy, jeho hyperinflatovane ego to psychicky neunese, a ten ethicky gigant v mladicke ci jake nerozvaznosti ....... Zbytek ale az, m.j., obcas v blogu. A varovani pro ctenare z akademy: Uz jen cetba meho subverzniho blogu muze vest ke ztrate nejen iluzi, ale i zamestnani tamtez (taky se sleduje email, jestli nekdo nepise - horribile dictu - ze ten 'cestny' predseda je obycejny prolhany totalitni karierni .....). Ze neverite - tak pojdte a poslyste. Ale budou zde i pozitivni temata, pravda jen ze svetove vedy.

Rikat pravdu o tom tristnim ceskem akademickem etickem propadu neni nejakou mou prioritou, temata ze svetove vedy jsou zajiste zajimavejsi. U tech ceskych akademickych vaudevillu jde spis jen o otravnou povinnost. A o to, aby se podle potreby neprepisovala akademicka historie. Neb proti tomu zatim neco delat muze jen malokdo. A akademicke vedeni bude zcela jiste jen dal ucelove mlzit, zuby nehty branit pravde, lhat az se budou hory jeste vice zelenat (coz se bude moct vykazovat i jako prispevek redukci globalniho oteplovani - voila, hned 2 dalsi akademicke Potemkinovy vesnice jednou ranou). Maj totiz HRUZU odklonit se od posvatneho prikazu meho OUDa [Osobniho UDavace (kr.jm.Gardener)]: Rückkehr unerwünscht! Nedavno jim to perpetualni bezostysne lhani (po 3 desetiletich) ale zkomplikovaly pameti expredsedy CSAV ak. J. Římana. V nich je to lidske selhani toho meho OUDa literarne vytribenou formou popsano i s takrikajic OUDovou navstivenkou. Holt - i akademicka ryba muze nekdy hnit od hlavy, coz zde dalo vzniknout prilezitostne reality show: hniloba@AVCR.

Seznam rubrik